Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лр№3 (зан 10).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Заняття №10

Лабораторна робота №3

Тема: Обжим коаксіального кабелю RJ58, звитої пари RJ45 за допомогою обжимного інструменту.

Мета: Отримати практичний навик по обтиску різних видів кабелю (коаксіальну і виту пару) за допомогою обтискового інструменту.

Устаткування: коаксіальний кабель, кабель на основі витої пари (категорії 5); сполучні роз'єми: RG45, RG58; обжимной інструмент.

Хід роботи:

1. Оброблення кабелів в локальних мережах

1.1 Оброблення коаксіальних кабелів

На кінцях кабелю вмонтовуються терминаторы (опори, що погоджують, 50 Ом). Щоб забезпечити устаткування і людей, необхідно обплетення коаксіального кабелю заземлити в одній крапці. Найпростіше це зробити за допомогою терминатора, забезпеченого провідником заземлення, шляхом підключення цього провідника до землі в розетці або до корпусу комп'ютера. При цьому необхідно переконатися, що в розетці дійсно є земля або, що корпус комп'ютера заземлений.

Рисунок 1. Подключение рабочего места пользователя в локальной сети 10Base-2 с коаксиальным кабелем

УВАГА:

Заземлення кабелю в двох крапках викличе небажані струми в обплетенні і підвищення рівня перешкод. Обплетення кабелю обов'язково повинне бути заземлена на одному кінці!

Комп'ютер підключається до коаксіального кабелю за допомогою Т-подібного коннектора і BNC роз'ємів. Рекомендується для оброблення роз'ємів коаксіального кабелю використовувати спеціальні інструменти: пристрій для обрізання кабелю (cable stripper, переважно з трьома лезами, див. 2) і пристрій для обтиску роз'єму (crimming tool, див. 3).

BNC роз'єми для оброблення під обтиск поставляються в наступному комплекті (див. 4):

  • центральний контакт

  • корпус роз'єму

  • фіксуюча трубочка

Малюнок 6. Конструктивні елементи роз'єму BNC для коаксіального кабелю

Малюнок 7. Т-подібний роз'єм

Рисунок 8 Коаксиальный кабель, подготовленный для соединения с разъемом

Оброблення роз'єму починається з обрізання кабелю. Пристрій обрізання повинен бути настроєне так, щоб:

  • лезо, ріжуче внутрішню ізоляцію кабелю, прорізало ізоляцію майже до центрального провідника, але не більш;

  • середнє лезо, що обрізає обплетення кабелю, злегка підрізало внутрішню ізоляцію, але у жодному випадку не залишало тяганини, що не прорізала, в обплетенні;

  • лезо, що прорізає зовнішню ізоляцію, різало не на повну глибину ізоляції по надрізаному кільцю краще потім відірвати шматочок ізоляції уручну.

Малюнок 2. Пристрій для обрізання коаксіального кабелю

Малюнок 3. Пристрій для обтиску роз'ємів на коаксіальному кабелі

Потім проводять опресовування роз'єму на кабелі за допомогою пристрою обтиску. Послідовність операцій приводиться нижче.

Спочатку на центральний провідник кабелю (див. Рисунок 8), що обрізає, надягають центральний контакт роз'єму, так щоб він упирався об внутрішню ізоляцію кабелю. Якщо це неможливо, слід злегка укоротити центральний провідник кабелю. Потім вставляють центральний контакт надітий на кабель в обтисковий пристрій так, щоб він упирався виступаючим на його кінці буртиком у внутрішній край гнізда обтискового пристрою, призначеного для обтиску центральних контактів, і обжимається.

Потім надягають на кабель фіксуючу трубочку.

Далі, наприклад викруткою, злегка розсовують провідники обплетення і надягають корпус роз'єму.

Просувають трубочку до корпусу роз'єму, прагнучи до того, щоб вона притиснула провідники обплетення до корпусу роз'єму. У цей відповідальний момент потрібно добитися того, щоб центральний контакт роз'єму знаходився на одному рівні з краєм корпусу роз'єму. Для цього можна поставити край корпусу роз'єму на тверду поверхню і натиснути кабель вниз до досягнення бажаного результату.

Потім акуратно вставляють фіксуючу трубочку в пристрій обтиску і спочатку злегка придавлюють її до корпусу роз'єму, стежачи за тим щоб між нею і корпусом не утворився зазор, а потім проводять обтиск з таким зусиллям, щоб спрацював контрольний прапорець пристрою обтиску. Якщо довжина фіксуючої трубочки перевищує ширину губок обжимателя, то потрібно повторити обтиск із зсувом уздовж трубочки. Іноді буває корисно повторити обтиск з поворотом на 60 або 120 градусів, якщо грані на трубочці після першого обтиску вийшли неоднаковими.