Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4-9.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
32.53 Кб
Скачать

Контрольні запитання №3

4. . Охарактеризуйте етичні проблеми, які пов’язані із штучним заплідненням.

Оскільки до процедури жінкам дають ліки, які викликають овуляцію, штучне запліднення може спричинити багатоплідну вагітність. Якщо це трапляється, то може виникнути потреба у знищенні частини ембріонів, що породжує парадоксальну для жінки, яка хоче мати дітей ситуацію, коли частину зародків необхідно знищити.

Зі штучним заплідненням пов’язано ряд етичних проблем.

По-перше, відтворення людини відбувається без контакту статевих партнерів.

По-друге, кому по праву належать «надлишкові» ембріони, чи допустиме експерентування над ними.

По-третє, відповідно до концепції сучасної сім’ї сім’єю може вважатися навіть одна особа. Ця концепція виправдовує бажання одиноких жінок забезпечити народження дитини завдяки штучному заплідненню. Аргументом проти штучного запліднення одиноких жінок може бути благополуччя майбутньої дитини, яка має право жити в повній сім’ї.

По-четверте, яку інформацію слід надати дитині, яка живе в повній сім’ї, у випадку якщо їй стане відома особа донора, що надав біологічний матеріал для штучного запліднення?

По-п’яте, колізії, що виникають у разі запліднення, що відбулося після смерті батька, який був донором біологічного матеріалу, або заміни, за бажанням жінки, донорського біологічного матеріалу чоловіка або постійного партнера без їх згоди на біологічний матеріал іншого донора, використання біологічного матеріалу одного і того ж донора для штучного запліднення кількох жінок.

По-шосте, критерії відбору донорів, їх права і обов’язки щодо майбутньої дитини, якщо чоловік або постійний партнер дав формальну

По-сьоме, чи необхідним є хірургічне втручання в організм здорової жінки для того, щоб дати дитину безплідній сім’ї, коли в світі стільки сиріт.

По-восьме, чи припустиме сурогатне материнство.

5. Охарактеризуйте етичні аспекти проблеми вибору статті дитини її батьками.

Сучасні технології дозволяють батькам не лише знати про стать дитини до її народження, але і за допомогою біотехнологій обирати бажану стать дитини з вірогідністю до 90%.

Хоча причини для обрання батьками статі дитини є особистими, однак все ж постає питанням, чому батьки готові платити десятки тисяч доларів для того, щоб народити дитину певної статі. Чи є мотивація батьків в цьому випадку етичною.

Технології визначення статі дитини розроблялися для того щоб запобігти народженню дітей обтяжених спадковими хворобами зчепленими зі статтю, що може сприйматися як достатня етична підстава для такого роду біологічних маніпуляцій.

З етичної точки зору медичні показання повинні розглядатися в якості головної причини вибору статі дитини.

Однак є медичні компанії, які не беруть до уваги будь-які етичні аспекти цієї технології, і готові запропонувати свої послуги тому, хто може дозволити собі цю процедуру.

Які ж мотиви можуть спонукати батьків до вибору статі майбутньої дитини без медичних показань до цього:

-батьки будуть щасливішими народивши дитину бажаної для них статі. Але в цьому випадку інтереси батьків домінують над інтересами людства як виду, і наслідки використання цієї технології для людства можуть більш негативними, ніж якби така технологія не використовувалася зовсім;

-«балансування сім’ї» - коли батьки, що вже мають одну дитину або більше дітей однієї статі, бажають «зрівноважити» сім’ю за рахунок народження дитини іншої статі. В цьому випадку в якості аргументу висувається теза, що дитина вихована в родині де є і брати і сестри буде кращою для суспільства. Але нині відсутні переконливі дані про те, що «балансування сім’ї» забезпечує значні переваги для окремих дітей та для суспільства в цілому;

-у деяких азійських культурах первісток хлопчик є бажанішим за первістка дівчинку. Нерівноправність статей, викликана соціальними причинами в даний час є проблемою в Китаї та Індії, адже в традиційних культурах цих країн чоловічій статі надається перевага. В таких суспільствах обрання статі диктується традиційними уявленнями.

Наведені вище пояснення бажання батьків народити дитину певної статі не витримують критики з етичної точки зору. Адже кожна людина має право на гідність і повинна розглядатися як цінність сама по собі, а не в якості засобу для досягнення інших цілей. Будь-яка дитина, незалежно від її статі, має певні переваги, які будуть втрачені, якщо вона не буде народжена. Тому, вибір статі дитини, якщо він ґрунтується не на медичних показаннях, а використовується для виконання бажань батьків є порушенням права на повагу гідності. Фактично дитині відводиться роль товару з бажаними характеристиками, вона стає об’єктом батьківського капризу.

Таким чином батьки і лікарі беруть на себе функцію вищої істоти, яка розпоряджається тим народженим чи ні буде певний індивідуум. Це має безліч наслідків, в тому числі і біологічних. Адже нині вчені не в повній мірі розуміють чому конкретний сперматозоїд добирається до яйцеклітини першим, чи це випадок, чи закономірність, що має значення в регулюванні природного добору людей на первинних стадіях їх існування. Якщо це так, то штучне обрання статі дитини без медичних показань до цього приводитиме до перешкоджання еволюційному процесові, вектор якого спрямовується на забезпечення виживання найбільш пристосованих індивідуумів.

Крім того, хоча батьки отримують можливість обрати стать майбутньої дитини, але це не гарантує, що при цьому не народиться дитина з такими небажаними ознаками як низький рівень інтелекту, вроджені дефекти, спадкові захворювання, і навіть генетичні порушення.

Існує ще одна проблема, яка може загостритися при використанні генетичних технологій вибору статі - розлад статевої ідентичності, який визначається сильними, стійкими почуттями ідентифікації з протилежною статтю і дискомфортом від «перебування в тілі» статті притаманної від народження. Є небезпека того, що дитина, чию стать було обрано до народження у більш пізньому віці може розумово і емоційно змінити статеву приналежність.

Індивідуально-психологічні наслідки вибору статі дитини можуть суттєво впливати на відносини між батьками і дитиною, порушуючи індивідуальну свободу та автономію дитини. Діти, стать яких «запроектована» їх батьками знаходяться під значним психологічним тиском, який зумовлюється їх відповідністю/невідповідністю мріям їх батьків, які підштовхнули їх до планування статі майбутньої дитини.згоду, на штучне запліднення жінки біологічним матеріалом донора.

В цьому випадку виникає новий тип сім’ї «багатобатьківська», яка складається з біологічної матері, законного та «біологічного» батьків і дитини, що крім етичних аспектів породжує ще й ряд правових питань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]