Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lr4.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
546.3 Кб
Скачать

Лабораторна робота №4 додатки windows. Використання програм-архіваторів,

ТАБЛИЦІ СИМВОЛІВ, ТЕКСТОВОГО РЕДАКТОРА WORDPAD

Мета: ознайомитись з програмою архіватором, вміти копіювати символи з Таблиці символів та вміти користуватись текстовим редактором WordPad. Ознайомитись з системними додатками та сервісними програмами ОС Windows, вміти користуватись програмами Блокнот та Калькулятор.

Теоретичні відомості

1. Архіватор WinRar.

Цей додаток служить для утворення архівних файлів та роботи з ними в середовищі Windows. Існує декілька версій WinRAR. В даній роботі описується версія 2.90 яка має такі можливості:

  • зручний графічний інтерфейс користувача;

  • повна підтримка архівів RAR і ZIP;

  • оригінальний високоефективний алгоритм стиснення даних;

  • спеціальний алгоритм мультимедіа- стискання;

  • оболонка з підтримкою технології перетягнути і залишити;

  • управління архівами інших форматів (CAB, ARJ, LZH);

  • підтримка неперервних архівів, у яких ступінь стиску може бути на 10-50% більше, ніж при звичайних методах стиску, особливо при упаковуванні великої кількості маленьких схожих файлів;

  • підтримка багатотомних архівів;

  • створення архівів, що самі розархівовуються (SFX), звичайних і багатотомних архівів за допо­могою стандартного або додаткових модулів SFX;

  • відновлення фізично ушкоджених архівів;

  • інші додаткові функції, наприклад, шифрування, додавання архівних коментарів, протоколювання помилок і ін.

1.1.Архівування файлів.

Завантаження додатку здійснюється командою ПускПрограммыWinRAR, або че­рез ярлик WinRAR на робочому столі. З'явиться вікно із списком файлів і папок у поточній папці. Переміщуючись по них, можна перейти в папку, у якій знаходяться файли, призна­чені для архівації. Для зміни поточного диска можна використовувати комбінацію клавіш Ctrl+D, списком дисків на панелі інструментів або клацнути на маленькому значку диска в нижньому лівому куті вікна.

Після входу в папку з потрібними файлами слід виділити файли і папки, які мають бу­ти заархівовані. Це можна зробити клавішами керування вказівником або лівою кнопкою миші при натисканні клавіші Shift (як у Проводнику та інших програмах Windows). Виділяти файли в WinRAR можна також клавішею Пробіл. Клавіша Сірий + і Сірий - на цифровій клавіатурі дозволяють виділяти і знімати виділення з групи файлів за допомогою шаблонів.

Виділивши один або декілька файлів, потрібно клацнути на кнопці Добавить панелі інструментів WinRAR або виконати команду Добавить файлы в архив із меню Команды У діалоговому вікні, що з'явиться після цієї командним, вводиться ім'я архіву або просто підтверджується ім'я, запропоноване по замовчанню. У цьому ж вікні можна вибрати фор­мат нового архіву (RAR або ZIP), метод стискання, розмір тому та інші параметри архівування. Створення архіву почнеться після натискання на кнопці Ok. Під час архівування відображаєть­ся вікно зі статистикою. По закінченні архівування вікно статистики зникне, а створений архів стане поточним виділеним файлом.

Добавляти файли в існуючий архів RAR можна також за допомогою технології Перетягнути і залишити. Для цього потрібно виділити архів у вікні WinRAR і натиснути Enter (або двічі клацнути лівою кнопкою миші) на його імені. RAR прочитає архів і покаже його вміст. Тепер ви можете додати файли в архів, просто перетягнувши їх з іншої програми у вікно WinRAR.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]