Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції ч1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

4. Склад банку даних.

У банк даних входять такі складові компоненти:

База даних (БД) є ядром банку даних. Базою даних назива­ють структуризовану сукупність взаємопов’язаних даних, яка має назву, відноситься до конкретної предметної області і перебуває під централізованим програмним управлінням.

Мовні засоби банку даних призначені для спілкування користувачів з банком даних.

Програмні засоби банку даних - це складний комплекс прог­рам, який забезпечує взаємодію всіх частин автоматизованої інфор­маційної системи в процесі її функціонування. До них здебільшого відносять:

  • конкретно адаптовану операційну систему;

  • програми управління даними;

  • транслятори з вхідних мов банку даних;

  • різні допоміжні програми (утиліти);

  • програмні засоби, які забезпечують взаємодію користувачів з комп’ютерами у різних режимах функціонування обчислювальних систем.

Слід зауважити, що більшість програмних засобів банку даних є загальносистемними.

Сукупність програмних і мовних засобів загального чи спеці­ального призначення, потрібних для створення баз даних, підтрим­ки їх в актуальному стані та організації доступу до них різних корис­тувачів в умовах прийнятої технології оброблення даних, називають системою управління базою даних (СУБД).

Технічні засоби банку даних. До яких відносять, зокрема, процесори, пристрої введення-виведення, зовнішні запам’ятовуючі пристрої, канали зв’язку.

Організаційно-методичні засоби банку даних складаються з нормативно-технологічних та інструктивно-методичних матеріалів, які використовуються для організації та ефективного використан­ня банку даних.

Словник даних. Банк даних, а також його ядро - база даних - є складними динамічними системами. Для забезпечення різних категорій користувачів інформацією про сам банк даних потрібна спеціальна підсистема, яка має назву словника даних. Словник даних складається з бази метаданих і набору програм, призначених для розв’язування задач, пов’язаних із веденням та використанням цих даних. Він містить відомості про предметну область та інформа­цію, що циркулює в ній, про зміст і структуру бази даних, про зв’язки між елементами бази даних і програмами, про ключі захисту і розме­жування доступу.

Адміністратори банків даних. Функціонування банків даних неможливе без участі колективу спеціалістів, що створює і підтримує бази даних, організує і контролює доступ до даних різних користу­вачів. Спеціалістів, які виконують перераховані функції, називають адміністраторами банку даних.

До складу організаційних засобів АБД входять персонал, який працював над створенням і веденням БД, а також система нормативно-технічної та інструктивно-методичної документації з організації та експлуатації БД.

АБД не може функціонувати без участі в цьому процесі персоналу. З банком даних взаємодіють 2 категорії персоналу. Перша категорія – це користувачі систем, для потреб яких створюються АБД, їх ще називають кінцевими користувачами.

Друга група персоналу, що взаємодіє з АБД це адміністрація АБД. До складу групи адміністрування можуть входити системні аналітики, проектувальники структур даних і зовнішнього щодо банку інформаційного забезпечення, проектувальники технологічних процесів обробки даних, системні та прикладні програмісти, оператори, спеціалісти з технічного обслуговування.

Основні функції адміністратора: сумісна робота з проектувальниками задач для визначення умов використання БД, розробка опису БД і початкове її завантажування, підтримування цілісності БД, організація захисту зберігання даних, відновлення БД в разі виникнення помилок програмного забезпечення чи збоїв пристроїв, які призводять до руйнування БД, нагромадження статистики по роботі БД, реорганізація та реструктуризація БД відповідно до зміни потреб.

До технічних засобів АБД належать ЕОМ та периферійні засоби для введення даних у БД, передавання даних по мережі та відображення результатної інформації, що виводиться користувачеві. У кожному конкретному випадку залежно від особливостей, використовуваних СУБД та особливостей обєкта управління проектується й різна конфігурація технічних засобів. У технічній документації на СУБД наведено мінімальну конфігурацію технічних засобів, яка необхідна для організації БД, а також різні обмеження на склад і кількість технічних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]