Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧА ПРОГРАМА БЮДЖЕТНА СИСТЕМА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

11. Розподіл балів, які отримують студенти

Поточне тестування та самостійна робота

Підсумковий тест (екзамен)

Сума

ЗМ № 1

ЗМ № 2

ЗМ № 3

ЗМ № 4

ЗМ № 5

Т1-Т2

Т3-Т5

Т6-Т7

Т8-Т10

Т11-Т12

10

10

10

30

20

20

100

Шкала оцінювання: національна та ECTS

Сума балів за всі види навчальної діяльності

Оцінка ECTS

Оцінка за національною шкалою

для екзамену, курсового проекту (роботи), практики

для заліку

90 – 100

А

відмінно

зараховано

82-89

В

добре

74-81

С

64-73

D

задовільно

60-63

Е

35-59

FX

незадовільно з можливістю повторного складання

не зараховано з можливістю повторного складання

0-34

F

незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

не зараховано з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

Критерії оцінки знань студентів на іспиті з дисципліни

Студент вважається допущеним до семестрового контролю з конкретного навчального предмета, якщо він виконав усі види робіт, передбачені навчальним планом на семестр з цього навчального предмета. До складання семестрового іспиту з дисципліни допускаються студенти котрі змогли набрати не менше 48 балів протягом навчального семестру. Для цього вони повинні мати повну, розгорнуту, письмову відповідь на кожне запитання кожного семінарського заняття та приймати активну участь їх обговоренні.

Екзамен з навчальної дисципліни проводиться у відповідності до розкладу екзаменаційної сесії. Екзамену передує консультація. Форма складання екзамену — усна або письмово-усна (студенти можуть письмово викласти основні положення, тезисно відобразити структуру своєї відповіді, а потім дати усні пояснення).

Екзаменаційний білет складається із 3-х завдань. Оцінка виставляється на підставі відповідності відповіді за кожним завданням певному комплексу критеріїв, а саме:

а) рівень, обсяг та глибина знань;

б) знання студентом дискусійних питань історії;

в) уміння обґрунтувати власну позицію;

г) правильне використання і розуміння юридичних понять, термінів;

д) умінні співвідносити теоретичні положення з практичними ситуаціями.

Максимальна кількість балів, яку може отримати студент за свою відповідь — 20. Із них:

  • від 0 до 4 балів (незадовільно) студент отримує, якщо не знає частини програмного матеріалу, допускає суттєві помилки, з великими труднощами виконує завдання.

  • від 5 до 11 балів (задовільно) студент отримує, якщо може дати визначення основним поняттям та категоріям, але відповідає на питання фрагментарно, непослідовно, невпевнено, допускає неточності і помилки в використанні спеціальної термінології, визначенні понять, сумнівається в правильності своєї відповіді, не може відповісти на додаткові питання;

  • від 12 до 18 балів (добре) студент отримує, якщо дає чітке визначення основним поняттям та категоріям, може розкрити їх сутність, охарактеризувати. Відповідь студента є самостійною, але допускаються порушення в послідовності викладу; відповідає на додаткові питання, але не зовсім впевнено;

  • від 19 до 20 балів (відмінно) студент отримує, якщо знає зміст питання, повно і переконано розкриває його в об’ємі програми; вірно використовує спеціальні терміни; дає чітке визначення поняттям і категоріям; правильно відповідає на додаткові питання; може пов’язувати між собою різні державно-правові явища; вміє аналізувати події державно-правового характеру.

Оцінювання знань студентів відбувається на підставі наступних критеріїв:

1) Правильність відповідей (правильне, достатньо глибоке викладення теоретичних понять курсу, законів України, інших правових актів).

2) Рівень усвідомлення матеріалу курсу і самостійність суджень.

3) Новизна навчальної інформації, рівень використання наукових (теоретичних знань) і правових норм.

4) Знання і розуміння взаємозв'язку досліджуваних правовідносин в результаті реалізації правових норм.

5) Вміння користуватися засвоєними теоретичними положеннями для правильного тлумачення і застосування правових норм, знань в конкретних ситуаціях.

Відповідь студента оцінюється і за формою, тобто з точки зору логічності, чіткості, виразності викладу навчального матеріалу.

"ВІДМІННО" ставиться студенту тоді, коли його відповідь бездоганна за змістом, формою, обсягом. Це означає, що студент у повній мірі з програмою засвоїв навчальний матеріал, викладений на лекціях, в підручниках, володіє знаннями законів й правових актів України, на екзаменах та семінарських заняттях дає чіткі відповіді на поставлені запитання, а також при рішенні завдань показує знання не лише основної але й додаткової літератури, нормативних джерел наводить власні судження, робить висновки, використовує знання з суміжних, галузевих дисциплін, вміє пов'язати вивчений матеріал з реальною дійсністю і легко використовує його для рішення практичних завдань. Мова студента повинна бути логічно обгрунтована і граматично правильна.

"ДОБРЕ" передбачає також високого рівня знань і вмінь. При цьому відповідь досить повна, логічна, з елементами самостійності, але містить деякі неточності. Можливе слабке знання додаткової літератури, недостатня чіткість у визначенні понять, правових норм, невеликі помилки у мові і стилі викладу.

"ЗАДОВІЛЬНО" передбачає наявність знань лише основного матеріалу; студент відповідає по суті питання і в загальній формі розбирається у матеріалі, але відповідь не повна, нечітка, містить неточності, дає недостатньо правильні формулювання, порушує послідовність викладу матеріалу, відчуває труднощі, застосовуючи знання при рішенні практичних задач.

"НЕЗАДОВІЛЬНО" ставиться, коли студент не знає значної частини матеріалу курсу, допускає суттєві помилки при висвітленні основних питань, при формулюванні понять, на додаткові питання відповідає не по суті, не може провести зв'язок між теоретичним матеріалом і сучасною дійсністю, не може правильно вирішити конкретну задачу, зорієнтуватись в конкретній ситуації, робить велику кількість помилок в усній відповіді.