Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BT_roboti_pitannya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
287.23 Кб
Скачать
  • Продуктивність, її види

Продукти́вність (рос. продуктивность, производительность, англ. productivity, нім. Produktivität f) — у широкому розумінні — здатність давати продукцію.

Співвідношення між кількістю виданих товарів і/ або послуг і використаних для цього факторів виробництва. Продуктивність завжди визначається співвідношенням змін в кількості факторів виробництва і змін в кількості виданої продукції з використанням відносних показників.

[ред.]Різновиди і приклади

У гірничій і дотичних галузях розрізняють продуктивність виробничої одиниці (шахти, кар'єру), дільниці, людини (продуктивність праці) за одиницю часу, продуктивність комплексу устаткування, продуктивність технічну та інші.

Продуктивність змінна (машини, устаткування) — обсяг роботи, що виконується за зміну; визначається технічною продуктивністю машини (устаткування) і простоями протягом зміни. Див. також продуктивність виймальної машини,продуктивність свердловини.

Продуктивність технічна — максимальна годинна продуктивність машини при безупинній роботі в конкретних гірничотехнічних умовах.

  • Теоретична (конструктивна) продуктивність

  • Технічна продуктивність

  • Експлуатаційна продуктивність

  • Теоретична (конструктивна) продуктивність

Теоретична продуктивність – це розрахункова кількість продукції, що виробляється за одну годину чистої (безперервної) роботи при умовному матеріалі й розрахункових швидкостях. Вона застосовується для порівняння машин різних типорозмірів.

  • Технічна продуктивність

Продуктивність технічна — максимальна годинна продуктивність машини при безупинній роботі в конкретних гірничотехнічних умовах.

Технічна продуктивність – це кількість продукції, що виробляється за одну годину безперервної роботи, але з урахуванням виробничих (конкретних) умов роботи:

,

де – коефіцієнт технічного використання, який враховує конкретні умови роботи, для екскаваторів – це група ґрунту, висота забою, коефіцієнт наповнення ковша, кут повороту.

За цією продуктивністю оцінюють ступінь наближення до максимального виробітку в конкретних умовах роботи машини.

Для машини циклічної дії технічна продуктивність становить:

,

де q – кількість продукції, що виробляється за один робочий цикл, шт., м3 або кг; – тривалість робочого циклу, с.

Для машини безперервної дії, яка переміщує сипучі вантажі :

, м3/год.,або

, т/год.,

штучні вантажі відповідно: , м3/год або т/год ,

де – розрахункова площа перерізу матеріалу, що переміщується, м2; v – швидкість руху цього матеріалу, м/с; – щільність матеріалу, т/м3; –кількість однієї порції матеріалу, м3 або т; а – відстань між окремими порціями матеріалу, м.

  • Експлуатаційна продуктивність

Експлуатаційна продуктивність – кількість продукції, що виробляється за одиницю часу з урахуванням конкретних умов, усіх перерв у роботі, пов’язаних з вимогами експлуатації, організаційними причинами та неполадками. Розрізняють три норми експлуатаційної продуктивності: годинну, середньогодинну й річну

  • Маневреність машини

Маневреністю називається властивість автомобіля повертатися на міні­мальній площі. Маневреність оцінюється найменшим радіусом повороту зов­нішнього переднього колеса Нзк і шириною габаритної смуги руху ГСР, яку займає автомобіль під час повороту 

Маневреність — здатність автомобіля швидко змінювати напрямок руху на мінімальній площі. Маневреність визначається радіусом повороту автомобіля, передатним числом рульового керування, а також зусиллями, потрібними для повороту рульового колеса. Маневреність автомобіля з причепом або напівпричепом погіршується порівняно з маневреністю поодинокого автомобіля.

Ширина габаритної смуги руху залежить від кута повороту а, внутріш­нього заднього колеса і найбільшого виступу окремих частин автомобіля а межі траєкторії руху зовнішнього переднього та внутрішнього заднього ко­ліс (відстань я і б) і визначається за формулою:

При буксируванні причепів маневреність погіршується, бо під час пово­роту, автопоїзда причеп зміщується до центра повороту і за рахунок цього ширина габаритної смуги руху автопоїзда буде більшою, ніж у автомобіля без причепа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]