Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма кінцева УПРАВЛІННЯ МУНІЦИПАЛЬНИ...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
460.8 Кб
Скачать

Зміст дисципліни за темами

Тема 1. Предмет, завдання та значення курсу «Управління муніципальними ресурсами»

Загальна характеристика дисципліни «Управління муніципальними ресурсами»: мета, завдання, проблематика. Предмет та об’єкт дослідження. Значення курсу для підготовки фахівців. Система дисципліни «Управління муніципальними ресурсами» та її зв'язок з іншими дисциплінами. Порядок вивчення дисципліни та контролю знань студентів.

Тема 2. Теоретичні та організаційні засади місцевого самоврядування

Сутність поняття «Місцеве самоврядування». Місцеве самоврядування та його місце в демократичному суспільстві. Місцеве самоврядування як одна із складових демократії розвинутих країн. Основні принципи організації місцевого самоврядування. Завдання і функції місцевого самоврядування. Європейська хартія місцевого самоврядування та її значення для розвитку демократичного суспільства. Сучасні моделі, теорії, концепції місцевого самоврядування. Місцеве самоврядування розвинутих країн Європи та Америки: спільність та відмінності. Світовий досвід організації місцевого самоврядування та Україна. Становлення та розвиток місцевого самоврядування в Україні: історико-правовий аналіз. Конституційно-правові засади місцевого самоврядування.

Сфера компетенції місцевого самоврядування. Основи місцевого самоврядування. Правові основи місцевого самоврядування. Соціальна основа місцевого самоврядування. Фінансово-економічна основа місцевого самоврядування. Система місцевого самоврядування та її елементи. Організаційна побудова системи місцевого самоврядування. Територіальна громада – первинна ланка системи місцевого самоврядування. Місцеві ради – представницькі органи місцевого самоврядування. Виконавчі органи рад та їх повноваження. Посадові особи місцевого самоврядування. Особливості здійснення самоврядування в містах Києві та Севастополі. Органи самоорганізації населення. Види органів самоорганізації населення в сільських населених пунктах, селищах, містах.

Тема 3. Сутність муніципального управління

Сутність муніципального управління. Суб’єкти та об’єкти муніципального управління. Муніципальне управління як професійна діяльність, наука та навчальна дисципліна. Цілі та завдання муніципального управління. Підвищення ролі та значення муніципального управління в сучасних умовах. Зарубіжний досвід організації муніципального управління.

Управлінські відносини в органах місцевого самоврядування як предмет вивчення муніципального управління. Їх класифікація за суб’єктом, за обсягом влади, за способом спілкування, у залежності від регламентованості. Принципи муніципального управління. Функції муніципального управління. Розвиток теорії і практики муніципального управління.

Тема 4. Адміністративно-територіальна одиниця та особливості управління нею.

Муніципальна територія та фактори, що її визначають Принципи визначення оптимальної території муніципального утворення. Типи муніципальних утворень в Україні. Багатофункціональні та мало функціональні муніципальні утворення. Населені пункти: міста, селища, села. Особливості і методи управління адміністративно-територіальними одиницями в Україні.