Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_Інформатика_1_семестр.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.79 Mб
Скачать
      1. Властивості інформації

  • достовірність;

  • повнота;

  • цінність;

  • своєчасність;

  • зрозумілість;

  • доступність;

  • стислість;

  • і ін.

Інформація достовірна, якщо вона відображає істинне положення справ. Недостовірна інформація може привести до неправильного розуміння або ухвалення неправильних рішень.

Достовірна інформація з часом може стати недостовірною, оскільки вона володіє властивістю застарівати, тобто перестає відображати істинне положення справ.

Інформація повна, якщо її достатньо для розуміння і ухвалення рішень. Як неповна, так і надмірна інформація стримує ухвалення рішень або може спричинити помилки.

Точність інформації визначається ступенем її близькості до реального стану об'єкту, процесу, явища і т.п.

Цінність інформації залежить від того, наскільки вона важлива для вирішення задачі, а також від того, наскільки надалі вона знайде застосування в яких-небудь видах діяльності людини.

Тільки своєчасно отримана інформація може принести очікувану користь. Однаково небажана як передчасна подача інформації (коли вона ще не може бути засвоєний), так і її затримка.

Якщо цінна і своєчасна інформація виражена незрозумілим чином, вона може стати даремною.

Інформація стає зрозумілою, якщо вона виражена мовою, на якій говорять ті, кому призначена ця інформація.

Інформація повинна підноситися в доступній (по рівню сприйняття) формі. Тому одні і ті ж питання по різному висловлюються в шкільних підручниках і наукових виданнях.

Інформацію з одного і того ж питання можна висловити стисло (стисло, без неістотних деталей) або просторікувато (детально, багатослівно). Стислість інформації необхідна в довідниках, енциклопедіях, підручниках, всіляких інструкціях.

      1. Обробка інформації

Обробка інформації – отримання одних інформаційних об'єктів з інших інформаційних об'єктів шляхом виконання деяких алгоритмів.

Обробка є однією з основних операцій, виконуваних над інформацією, і головним засобом збільшення об'єму і різноманітності інформації.

Засоби обробки інформації – це всілякі пристрої і системи, створені людством, і в першу чергу, комп'ютер – універсальна машина для обробки інформації.

Комп'ютери обробляють інформацію шляхом виконання деяких алгоритмів.

Живі організми і рослини обробляють інформацію за допомогою своїх органів і систем.

    1. Персональні комп'ютери (пк)

Ця категорія комп'ютерів отриРиса особливо бурхливий розвиток в перебігу останніх двадцяти років. З назви видно, що такий комп'ютер призначений для обслуговування одного робочого місця. В світі існує безліч різних видів і типів комп'ютерів. Вони випускаються різними виробниками, збираються з різних деталей, працюють з різними програмами. При цьому дуже важливим питанням стає сумісність різних комп'ютерів між собою. По апаратній сумісності розрізняють так звані апаратні платформи. В області персональних комп'ютерів сьогодні найширше поширено дві апаратні платформи – IBM РС Apple Macintosh. Приналежність комп'ютерів до однієї апаратної платформи підвищує сумісність між ними. Окрім апаратної сумісності існують і інші види сумісності.

Персональний комп'ютер – це електронний прилад, призначений для автоматизації створення, зберігання, обробки і передачі інформації.

Саме електронні пристрої досягли продуктивності в сотні мільйонів операцій в секунду, і саме вони сьогодні складають парк світової обчислювальної техніки. Комп'ютери відрізняються від механічних пристроїв (арифмометрів) і електричних рахункових приладів тим, що працюють по закладених в них програмах. Програма – це впорядкована послідовність команд. З першою і до останньої хвилини в комп'ютері автоматично працює безліч програм, завдяки яким і забезпечується спілкування з людиною. Ці програми відповідають за все, що ми бачимо на екрані, і за все, що ми бачимо. Кожну секунду комп'ютер обробляє лише декілька команд, отриманих від людини, і в той же час він встигає виконати мільйони команд, отриманих від завантажених в нього програм. Тому ми говоримо, що комп'ютер працює автоматично. Взаємодія між комп'ютером і людиною за допомогою програм називається програмним інтерфейсом. Фізичні пристрої, за допомогою яких чоловік управляє програмами і отримує інформацію від комп'ютера (клавіатура, миша, монітор і інше), називається апаратним інтерфейсом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]