Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсовым для ОВ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
36.07 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ , МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КОЛЕДЖ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ТА ЗЕМЛЕВПОРЯДКУВАННЯ НАУ

Затверджено методичною радою

коледжу

Протокол №___ від «__________» 200_ р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТАМИ КУРСОВИХ РОБІТ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

Погоджено на засіданні комісії

соціально-економічних наук

Протокол № ___ від «_________» 200_ р.

Київ - 2012

Методичні вказівки містять основні питання, пов'язані з організацією та методикою проведення курсової роботи студентів: вибір теми, визначення об'єкту та предмету дослідження, оформлення результатів. Наведено основні вимоги Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України до курсових робіт.

Курсова робота: загальна характеристика

Відповідно до навчальних планів підготовки молодших спеціалістів студенти спеціальност «Організація виробництва» денної форми навчання виконують курсову роботу з економічної теорії.

Виконання курсової роботи є одним із видів самостійної навчальної та водночас науково-дослідної роботи студентів, який призначений засвідчити якість набутих студентами знань та вмінь використовувати їх в практичному житті.

Метою виконання курсової роботи є поглиблення й закріплення студентами теоретичних знань з економічної теорії, набуття вмінь аналізувати опрацьований матеріал, робити відповідні узагальнення та висновки.

Написання курсової роботи дає студентові можливість навчитися самостійно і творчо використовувати наукову літературу, узагальнювати теоретичні положення, заглиблюватися в теоретичні дискусії, формулювати власні погляди стосовно невирішених теоретичних та практичних проблем політекономічної науки та економічного життя суспільства, обґрунтовувати висновки і пропозиції, спрямовані на їхнє вирішення.

Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Студенту надається право вибирати тему курсової робіт з числа запропонованих запропонувати свою тему з обґрунтуванням її розробки.

Основні вимоги до курсової роботи

  • актуальність теми, відповідність її сучасному стану економічної теорії

  • вивчення та критичний аналіз монографічних і періодичних видань з теми

  • чітка характеристика предмета, мети і методів дослідження,

  • узагальнення результатів, обґрунтування їх, висновки та практичні рекомендації.

  • обсяг курсової роботи має бути в межах 30-35 сторінок машинопису, без урахування додатків і списку літератури.

Структура курсової роботи:

  • титульний аркуш;

  • зміст;

  • перелік умовних позначень (при необхідності);

  • вступ;

  • кілька розділів (підрозділів), що розкривають теорію питання та досвід практичної роботи;

  • висновки;

  • список використаної літератури, додатки.

Поетапні рекомендації роботи над курсовою роботою

Виконання курсової роботи складається з наступних етапів :

І-ий етап - вибір теми та осмислення завдання дослідження.

Цей етап починається з вибору теми курсової роботи, її осмислення та обґрунтування. З переліку тем, запропонованих комісією соціально-економічних наук , студент вибирає ту, яка найповніше відповідає його навчально-виробничим інтересам та схильностям.

Перевага надається темі, при розробці якої студент може виявити максимум особистої творчості та ініціативи. Разом із керівником необхідно визначити межі розкриття теми та перелік установ, досвід роботи яких може бути висвітлений у дослідженні.

При з'ясуванні об'єкта, предмета і мети дослідження необхідно зважати на те, що між ними і темою курсової (дипломної) роботи є системні логічні зв'язки.

Об»єкт дослідження є вся сукупність відношень різних аспектів (точок зору) теорії і практики науки, яка слугує джерелом необхідної для дослідника інформації.

Предмет дослідження— це тільки ті суттєві зв'язки та відношення, які підлягають безпосередньому вивченню в даній роботі, є головними, визначальними для конкретного дослідження. Таким чином, предмет дослідження є вужчим, ніж об'єкт.

Визначаючи об'єкт, треба знайти відповідь на запитання: що розглядається? Разом з тим предмет визначає точку зору розгляду, дає уявлення про зміст розгляду об'єкта дослідження, про те, які нові відношення, властивості і функції об'єкта розкриваються. Іншими словами, об'єктом виступає те, що досліджується. А предметом — те, що в цьому об'єкті має наукове пояснення.

Мета дослідження - пов'язана з об'єктом і предметом дослідження, а також з його кінцевим результатом і шляхом його досягнення. Кінцевий результат дослідження передбачає вирішення студентами проблемної ситуації, яка відображає суперечність між типовим станом об'єкта дослідження в реальній практиці і вимогами суспільства до його більш ефективного функціонування. Кінцевий результат відображає очікуваний від виконання позитивний ефект, який формулюється двоступенево: перша частина — у вигляді суспільної корисності, друга — у вигляді конкретної користі, віднесеної до основного предмета дослідження.

ІІ-ий етап - добір та вивчення літератури, збирання та обробка інформації

На стадії добору літератури студент складає бібліографію за рекомендаціями наукового керівника. Корисні поради у процесі добору літератури можна також отримати від працівників бібліотеки. Значно прискорить процес добору літератури використання алфавітних та систематичних каталогів літератури, реферативних журналів, бібліографічних довідників та інших джерел інформації.

Поглиблене вивчення літератури доцільно починати з розгляду найновітніших публікацій, оскільки в них висвітлюються останні досягнення в галузі теорії та практики.

У процесі вивчення літератури на окремих аркушах або картках роблять конспективні записи, виписки окремих даних, цитат, тощо. Слід обов'язково записувати прізвище та ініціали автора книги ( статті, монографії), а також назву публікації, видавництво, місто, рік видання , номер сторінки. Це необхідно для посилання на першоджерела, використані при написанні курсової роботи.

Ш-ій етап - складання плану роботи.

Складання плану курсової роботи є досить відповідальним етапом, оскільки від нього залежить якість роботи. Тому план складають після добору і вивчення літературних джерел та складання бібліографії. В ній потрібно виділити головні літературні джерела (роботи класиків політекономії, монографії, теоретичні статті), опрацювання яких необхідне при написанні роботи. Важливо також опрацювати відповідні законодавчі та інші нормативні акти (Закони України, Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів, тощо). Особливу увагу слід надавати періодичним виданням (часописи "Економіка України", "Фінанси України", "Банківська справа", «Вопросы экономики», «Российский экономический журнал»та інші).

В роботі потрібно використовувати статистичний матеріал, який публікується в спеціальних виданнях Держкомстату України та періодичних виданнях.

Зразок плану курсової роботи.

Тема: " Економічна природа конкуренції. Типи та види конкуренції"

Вступ………………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ І. Поняття економічної конкуренції………………………………............5

1.1.Суть економічної конкуренції……………………………………………5

1.2.Функції економчної конкуренції……………………………………..….8

1.3. Методи та способи конкурентної боротьби……………………………9

РОЗДІЛ ІІ.Форми економічної конкуренції………………………………………12

2.1.Досконала та недосконала конкуренція…………...……………...……13

2.2.Сумлінна та несумлінна конкуренція…………………………………..25

РОЗДІЛ Ш. Антимонопольне регулювання в Україні як засіб створення конкурентного середовища…………………………………………………...……31

Висновки……………………………………………………………………..35

Список літератури……………………………………………………….…..38

Додатки……………………………………………………………………………39

ІV-ий етап – написання та оформлення курсової роботи

Робота повинна мати чітку і логічну структуру з відповідними складовими елементами. Традиційно курсова робота складається зі вступу, основної частини та висновків.

У вступі розкривають актуальність теми, розкривається її значення з посиланням на літературні джерела, визначають мету і задачі дослідження, що вимагають вирішення, вказуються методи дослідження.

Основна частина роботи передбачає глибоке і всебічне висвітлення головних проблем теми. Вона поділяється на ряд розділів. Перший із них присвячується дослідженню теоретико-методологічних аспектів теми, а інші -питанням аналізу досліджуваної проблеми, обгрунтуванню пропозицій та висновків щодо їх вирішення. При цьому важливо показати як висвітлюється дана проблема в економічній літературі, викласти різні точки зору і докладно проаналізувати їх.

У курсовій роботі необхідно прагнути дотримуватися прийнятої термінології, позначень, умовних скорочень і символів, не рекомендується вживати слова і вирази-штампи, не можна вести виклад від першої особи: "Я спостерігав", "Я вважаю", "Мені здається", "На мою думку", "Ми отримуємо", "Ми спостерігаємо". Слід уникати в тексті частих повторень слів чи словосполучень.

Тема має бути розкрита без пропоску логічних ланок, тому починаючи працювати над розділом треба виділити його головну ідею , а також тези підрозділу.

Тези необхідно підтверджувати фактами, думками різних авторів, результатами анкетування та експерименту, аналізом конкретного практичного досвіду. Треба уникати безсистемного викладення фактів без достатнього їх осмислення та узагальнення.

Думки мають бути пов»язані між собою логічно, увесь текст має бути підпорядкований головній ідеї.

Один висновок повинен не суперечити іншому, а підкріплювати його. Якщо висновки не будуть пов'язані між собою, текст втратить свою єдність. Один доказ має випливати з іншого. Для доказу кожного положення треба наводити аргументи.

У висновках необхідно стисло підсумувати результати досліджуваної проблеми, зробити теоретичні висновки і практичні рекомендації, виходячи зі змісту роботи.

Обсяг курсової роботи - 30-35 сторінок стандартного формату. Приблизний обсяг структурних складових тексту курсової роботи: вступ - 2-3 сторінок, основна частина - 22-30 сторінок, висновки - 2-3 стор.

Курсова робота пишеться українською мовою. Зібраний на попередньому етапі матеріал класифікується, систематизується та опрацьовується відповідно до пунктів плану курсової роботи. В процесі редагування поліпшується стиль викладання матеріалу, переробляються окремі частини тексту, вдосконалюється формулювання фраз, перевіряються орфографія та пунктуація, усуваються архаїзми та мовні штампи. У тексті курсової роботи слід уникати частого повторення однакових слів, замінюючи їх синонімами.

Курсова робота повинна бути правильно оформлена.

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ

Оформлення аркушу

Робота виконується на одній стороні стандартних білих аркушах формату А4.

Сторінки роботи повинні мати поля:

  • ліве — ЗО мм,

  • зверху — 20 мм,

  • праве — 10 мм,

  • знизу — 20 мм

Вимоги до комп’ютерних параметрів

  • Рекомендований текстовий редактор для виконання курсової роботи Microsoft Word 97/2000 і вище.

  • Рекомендований шрифт — Times New Roman.

  • Розмір шрифту — 14,

  • міжрядковий інтервал — 1,5.

Нумерація сторінок

  • усі сторінки роботи нумеруються від титульної до останньої без пропусків. Першою сторінкою вважається титульний аркуші на ній цифра 1 не ставиться, другою вважається сторінка, що містить "зміст", на ній цифра 2 не ставиться, на наступній сторінці проставляється цифра 3 і далі згідно з порядком. Порядковий номер сторінки проставляється справа верхнього поля.

  • нумерація аркушів з додатками не включається в загальну нумерацію сторінок основного тексту роботи.