Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
new5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
159.74 Кб
Скачать

міністерство внутрішніх справ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ІНСТИТУТ ДДУВС

Кафедра ФІЛОСОФІЇ І ПОЛІТОЛОГІЇ

лекція

з дисципліни ПОЛІТОЛОГІЯ

Тема № __5__. Політична система і політичний устрій суспільства

(_2__ години)

Для студентів

юридичного факультету

ЗАПОРІЖЖЯ – 2010

Лекцію підготував доцент кафедри філософії і політології Запорізького юридичного інституту Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Волобуєв В.В.

Рецензенти:

Лекція обговорена та схвалена кафедри

________________________

“____”_____________ 2010р., протокол № ____

ПЛАН ЛЕКЦІЇ:

Вступ....................................................................................................З

1. Поняття політичної системи

1.1 Марксистське розуміння поняття політичної системи...........4

1.2 Поняття політичної системи......................................................8

2. Структура і функції політичної системи....................................14

3. Типи політичних систем..............................................................20

4.Формування політичних систем України..........................23 Висновки.............................................................................................2

Рекомендована Література:

1. Перевалів В. Д. "Політична система розвиненого соціалізму" (питання правосуб'єктності і законності). Свердловськ, 2004.

2. Єгоров С. А. "Політична система, політичний розвиток, право: критика немарксистських політологічних концепцій". - М.: Юрид. літ., 1983.

3. Манов Г. Н. "Держава і політична організація суспільства". - М.: Вид-во "Наука", 1974.

4. Марченко М. Н. "Політична система сучасного буржуазного суспільства" (політико-правове дослідження). - М.: Вид-во МГУ, 1981.

5. Чудінова І. М. "Основи політології". Навчальний посібник. Красноярськ: КГПУ, 1995.

б.Політологія: Енциклопедичний словник / Общ. ред. і сост.: Ю. І. Аверьянов. -М.: Вид-во Моск. комер. ун-та. 1993.

7. Політологія. Курс лекцій: навч. посібник / Під ред. М. Н. Марченко. - М.: Вид-во МГУ, 1993.

8. Політологія. Курс лекцій: Учеб. Посібник / Під ред. Ю.І. Іваненка. - М.: Вид-во МГУ, 1993. - С.60.

9. B.I. Ленін" Вибрані праці, том 1"

10. Пищулин Н.П., Сокіл С.С., Фролов В.А." Суспільна думка про поцеси та інститути"

11. Радянський енциклопедичний словник.

12. Б. Єльцин " Сповідь на задану тему".

13. Алексис Токвиль. "Демократія в Америці". М., "Прогрес - Літера", 1994.

14. Новгородцев П.І. "Про суспільний ідеал". М., "Наука", 1991.

15. Новгородцев П.І. "Твори". М., "Раритет", 1995.

16. Брайс Д. "Сучасні демократії". М., "Прогрес",2006.

17. Кельзен X. "Про сутність і значення демократії". М., "Проспект", 1996

18. Короткий політичний словник. – 6 вип. Москва, 2006.

Мета лекції:

Метою лекції є розкриття основних положень теми, досягнень науки з питань, що розглядаються, з'ясування невирішених і дискусійних проблем, узагальнення досвіду роботи, подання рекомендацій щодо використання основних висновків з теми на практичних заняттях, основних форм навчальних занять, передбачених для засвоєння теоретичного матеріалу.

Вступ

У сучасних політичних словниках світу навряд чи можна знайти більш розповсюдженого й у той же час більш суперечливого терміна, чим "політична система". Про політичну систему чи про політичну організацію суспільства в різних країнах зараз говорять і пишуть не стільки фахівці в області гуманітарних і суспільних наук, скільки так називані "популісти". Зі сторінок академічних журналів і інших спеціальних видань тема політичної системи перейшла на сторінки популярних і непопулярних газет, різних пропагандистських брошур і журналів, а також інших видань, розрахованих на широкого масового читача.

Політична система існує нерозривно з державою, тому що держава є навряд чи не самим головним елементом політичної системи. (Форми держави - це спосіб організації і здійснення державної влади на территоии даної країни. Форма державного правління. Це організація верховної суверенної влади в державі. Існує дві основні форми державного правління :

- Монархія.

Така форма правління, при якій верховна влада в державі здійснюється однією особою і передається в спадщину. Розрізняють монархії абсолютного типу, при якій монарх не обмежен конституцією, і конституційні монархії, коли влада і повноваження монарха обмежуються конституцією.

- Республіка - форма державного правління, при якій верховна державна влада здійснюється виборними органами, що обираються населенням на певний строк. Республіки можуть бути :

— парламентські. Парламент формує уряд, що несе перед ним відповідальність за свою діяльність;

— президентські. Глава держави (президент) чи безпосередньо з наступним твердженням

у верхній палаті парламенту формує уряд, яким керує сам; - парламентсько-президентські. Парламент і президент у тій чи іншій пропорції поділяють свій контроль і свою відповідальність стосовно уряду.)

Виникнення політичної системи практично зв'язано з виникненням держави взагалі, тому що з його виникненням починається виникнення різних недержавних утворень.

"Арістотель згадує про партії гори і рівнини в рабовласницькій Греції". У житті феодального суспільства важливу роль грали такі об'єднання власників, як громади, гільдії, цеху. "Держава і недержавні організації пануючих і пригноблених класів у своїй сукупності і складали політичну систему конкретного класового суспільства".2 Однак політичні організації того часу були далеко не досконалі, але навіть і сучасні системи ще далекі від ідеальних, тобто від таких, які б задовольняли інтереси всіх слоїв населення. До політичної системи суспільства виявляється дуже загострена і суперечлива увага. Це варто розглядати позитивно лише в тому випадку, коли "ставиться мета - зрозуміти і пояснити, а не свідомо "затемнити" і спотворити сьогодення і минуле, міркувати на основі глибокого і різнобічного аналізу навколишньої дійсності, а не шляхом гадання на кавовій гущавині." Цей похід навряд чи можливий без різнобічного розуміння того, що являє собою політична система, її природа, зміст, призначення. Як вона розуміється в західній і марксистській політології, як розуміється і представляється зараз?

І. ПИТАННЯ

Поняття політичної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]