Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика ІІІ-ВС редакційна.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Кафедра журналістики і видавничої справи

Затверджено

на засіданні кафедри

від 2 вересня 2008 р.

Протокол № 1

Завідувач кафедри Галич В.М.

ПРОГРАМА

РЕДАКЦІЙНОЇ ПРАКТИКИ

для студентів ІІІ курсу факультету української філології

спеціальності "Видавнича справа та редагування"

Луганськ − 2008

Редакційна практика студентів є невід'ємною складовою частиною навчального процесу, що має на меті закріплення та поглиблення теоретичних знань, набуття професійних навичок у межах майбутньої спеціальності, нагромадження досвіду самостійної роботи.

Проходження редакційної практики кожним студентом є таким же обов'язковим, як і вивчення теоретичних дисциплін навчального плану, і тісно пов'язане з їх опануванням.

До редакційної практики допускаються студенти, що виконують усі вимоги навчального плану, без заборгованостей складають залікову та екзаменаційну сесію. Студенти, що мають заборгованість, до проходження практики не допускаються.

Університет не дає майбутньому редакторові та видавцю зайвих знань, ніщо в його освіті не є таким, що не могло б знайти безпосереднього використання в діяльності майбутнього спеціаліста. Проте особливий зв'язок редакційна практика як навчальна модель майбутньої професійної діяльності редактора й видавця має з циклом фундаментальних, професійно-орієнтованих дисциплін та дисциплін спеціалізації. Саме вони дають студентові ґрунтовну підготовку для практичної масово-інформаційної діяльності. Особливо дотичні до цього такі курси, як „Теорія і практика масової комунікації”, „Основи редагування”, „Редакторський фах” та інші.

Мета практики:

1) закріпити в умовах, максимально наближених до професійної діяльності, набуті в університеті теоретичні знання;

2) засвідчити саме їх необхідність для редакторської, видавничої та організаційної діяльності, функціонування органу масової інформації як підприємства;

3) сформувати у студента як у майбутнього спеціаліста вміння і навички, необхідні для плідної самостійної роботи в редакціях газет, в інформаційних агентствах та рекламних агентствах, службах зв'язків із громадськістю на посадах кореспондента, редактора, коректора;

4) виробити в студента як у майбутнього фахівця сталу звичку продовжувати щоденне навчання в умовах практичної діяльності, засвоювати творчий та організаторський досвід старших колег, вивчати традиції редакційного колективу, форми і методи роботи кожного окремого кореспондента, редактора напряму, головного редактора, робити свої власні узагальнення й висновки і на підставі цього шукати свій шлях;

5) дати студентові можливість апробувати свої творчі здібності та практично виявити їх, відредагувати твори під керівництвом досвідчених викладачів університету й журналістів та редакторів редакції, створити свою інформаційну мережу, виявити ініціативу в плануванні номера і в його підсумковому аналізі, у пошуку тем для газетних виступів і джерел інформації для їх висвітлення, тобто зробити перші кроки по шляху формування особи висококласного спеціаліста в масово-інформаційній діяльності.