Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Засоби владного психологічного впливу.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
123.9 Кб
Скачать

20

Зміст

Зміст 2

Вступ 3

1.Засоби владного психологічного впливу 4

2.Поняття і зміст технологій психологічного впливу 7

3.Механізми владного психологічного впливу 15

Висновки 19

Список літератури 20

Вступ

Актуальність досліджуваної теми зумовлена тим фактом, що в умовах докорінних перетворень українського суспільства і держави, проблеми застосування різних засобів психологічного впливу влади на особистість і їх ефективність набувають особливої ваги. Також актуальності темі надає наближення виборів, у ході яких буде вирішуватися питання, чи залишаться при владі ті, хто має її тепер. Особливо чітко засоби психологічного впливу проявляються у ході виборчого процесу, проте, і в інший час влада використовує їх постійно, впливаючи на свідомість громадян певним чином. Від того, наскільки ефективним буде застосування засобів владного психологічного впливу багато в чому залежить успішність влади, її підтримка населенням, її здатність керувати суспільством. Можна навіть вважати, що висвітлення особливостей використання засобів психологічного впливу забезпечує в кінцевому рахунку розуміння сукупності перетворень, які відбуваються в нашому суспільстві. Вивчення і аналіз особливостей застосування засобів владного психологічного впливу, які у кінцевому рахунку є засобами маніпуляції свідомістю населення держави, дозволяє в майбутньому більш глибоко та всебічно з´ясувати особливості механізму владного управління суспільством. В основному мова буде йти про конкретні технології, які застосовує влада, щоб впливати на громадян. Переважно це - комунікативні технології, такі як агітація і пропаганда, PR, політична реклама, інформаційні і інформаційно-мережеві технології.

Ступінь наукової розробки теми не є достатньо високим. В основному політичні психологи, коли йдеться про владу, концентрують увагу на мотивації влади, на владній особистості. А психологічні впливи розглядають переважно у зв’язку із виборчим процесом. Найбільш глибоко проблема розглядається у роботах С.Кара-Мурзи та Є. Доценко, О.Фаворської.

Метою дослідження є визначити особливості засобів владного психологічного впливу.

1.Засоби владного психологічного впливу

У соціумі психологічні впливи, в тому числі владні, спрямовані на формування масової та індивідуальної свідомості. Вони досягають ефекту, коли змінюють, переструктуровують психологічні властивості, стани і моделі поведінки, діяльності особистості і суспільства в потрібному для влади напрямку.

Точніше ці впливи прийнято називати інформаційно-психологічними. Вони впливи можуть впливати на всі компоненти свідомості: психічні процеси (сприйняття, пам'ять, уяву, мислення, увагу), психологічні стани та психічні властивості особистості.

Застосування засобів інформаційно-психологічні впливу на людину можуть призвести до:

  • зміни психіки і психологічного здоров'я людини;

  • зрушень в цінностях, орієнтирах, світогляді особистості, тобто в тому, що визначає особистість як громадянина [10, с.51].

Впливи на психіку людини можуть носити як конструктивний, так і деструктивний характер. У сфері соціального управління для досягнення політичних та інших цілей жорстко сплітаються конструктивні і деструктивні засоби оволодіння психікою людини шляхом маніпулювання її свідомістю. Сутність, технологію і зміст маніпуляції ми більш докладно розглянемо у наступному розділі реферату. Наявність сучасних технологій і технічних засобів, засобів масової інформації призвела до того, що інформаційно-психологічний вплив можна спрямовувати не тільки на окрему людину, але і на велику групу людей (в тому числі на жителів окремих регіонів, країн, на суспільства в цілому).

У сучасному суспільстві владні психологічні впливи в основному здійснюються через ЗМІ. Інтенсивний розвиток засобів масової інформації (ЗМІ) - закономірний процес розвитку сучасного суспільства. ЗМІ є системою, що динамічно розвивається і це дає не тільки на позитивні результати, але і негативні.

ЗМІ – це сукупність спеціальних засобів інформації, використання яких засноване на застосуванні масового інформаційно-психологічного та інформаційно-керуючого впливу на свідомість, підсвідомість людини та спрямоване на програмування її психологічного стану та соціальних установок груп людей (суспільства).

Основними засобами інформаційно-психологічного впливу у, даному випадку є:

  • багатотиражні друковані видання (листівки, плакати, газети, інформаційні бюлетені та ін);

  • стаціонарні і рухомі телецентри;

  • багатотиражне кіно, відео та аудіо продукція;

  • стаціонарні та рухомі станції звуковіщання (радіо);

  • комп'ютерні телекомунікаційні мережі (глобальна мережа «Інтернет» та ін);

  • предмети повсякденного побуту широкого користування (майки, м'ячі, футболки, взуття і т.п. з відповідними логотипами, символами чи інформаційними написами);

  • синтезатори великомасштабних голографічних і звукових ефектів в атмосфері [10, с.73].

ЗМІ в тоталітарній державі маніпулюють громадською думкою, що досягається шляхом препарації інформації, замовчуванням, приховуванням і навіть кодуванням. Формується або консервується некритично мислячий конгломерат людей.

Завдання ЗМІ для демократичного суспільства принципово інше: дати інформацію для самостійного судження. Це сприяє зростанню духовності в суспільстві, пробуджує до активної громадської діяльності, полегшує самореалізацію особистості і, в кінцевому рахунку, стабілізує суспільне життя. ЗМІ відіграють основну роль серед засобів інформаційно-психологічного впливу.

Дослідники також виділяють віртуально-психологічні засоби - сукупність спеціальних інформаційних технологій, сполучених з комп'ютером, які дозволяють створити вигаданий інформаційно-психологічний світ я бути його активним учасником. Сформовані штучно (за допомогою технічних засобів) психологічні феномени, що створюють нову якість сприйняття і переживань, утворюють віртуальну реальність, де людина занурюється в вигаданий (віртуальний) світ як активний учасник розігруваних подій, має можливість не тільки спостерігати і переживати, але і діяти в ньому самостійно. До віртуальних засобів інформаційно-психологічного впливу на людину можна віднести відповідні комп’ютерні ігри, комплекси і системи, в т.ч. сполучені з відкритими телекомунікаційними мережами. Вищеперелічені засоби становлять загрозу духовності особистості, змінюючи її деструктивними продуктами масової психології (еротикою, містикою, поширюваними через Інтернет) [10, с.75].

Нейролінгвістичні засоби (нейролінгвістичне програмування) реалізують вид психологічного впливу, що змінює мотивацію людей шляхом введення в їх свідомість спеціальних лінгвістичних програм Інструментом впливу виступають в даному випадку спеціально підібрані вербальні (словесні) і невербальні лінгвістичні програми, засвоєння яких дозволяє змінити в заданому напрямку переконання, погляди і уявлення людини.

Дослідники пишуть і про інші засоби, такі, як психотропні, психотропні, соматропно-психоінформаційні (пристрої, хімічні склади і біологічні рецептури, що викликають зміни в соматичному стані і фізичній активності людини і на цій основі, стимулюють розвиток астенічних станів і потрібних моделей поведінки). Проте, вони у сучасних владних впливах, на щастя, не використовуються.