Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika2.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
735.72 Кб
Скачать

Значок Мой компьютер дозволяє відкрити вікно, у якому розташовані піктограми всіх дисків, а також значки Принтери і Панель управлення. За їх допомогою користувач отримує доступ до вмісту всіх дисків, може управляти принтерами, а також настроювати саму операційну систему.

Значок Корзина відкриває доступ до програми, яка забезпечує роботу з об’єктами, які знищуються. Знищення непотрібних об’єктів у корзину зберігає шанс відновити випадково знищений об’єкт. Потрібно дуже уважно очищувати корзину, тому що після її очищення об’єкти не можна вже відновити. Пікто­грами порожньої і повної корзини відрізняються одна від одної, причому значок міняється автоматично, залежно від вмісту корзини.

Піктограми Входящие, Сетевое окружение, The Microsoft Network відо­бражаються на екрані, якщо комп’ютер працює з електронною поштою, може відсилати та приймати факси, ввімкнений у локальну мережу або працює з глобальною мережею Microsoft.

Всі піктограми можуть переміщуватися у будь-яке місце робочого столу за допомогою миші (сумістити вказівку зі значком, натиснути ліву кнопку і перемістити). Використовуючи мишу, можна також змінити положення та розмір панелі завдань. Вона може розташовуватися тільки по боках екрана. Для переміщення панелі завдань необхідно сумістити вказівку миші з полем панелі, натиснути ліву кнопку і, не відпускаючи її, перемістити вказівку у потрібний рядок екрана до появи лінії, після чого кнопку потрібно відпустити. Панель завдань займе нове положення. Ширина панелі змінюється “пере­міщенням” її меж (сумістити вказівку з межею панелі, після появи подвійної стрілки натиснути ліву кнопку миші, перемістити межу). У цьому випадку розмір панелі завдань не може перевищувати половини екрана.

Контрольні запитання

  1. Що відображується на робочому столі при вмиканні комп’ютера?

  2. Для чого призначена панель завдань?

  3. Для чого призначена кнопка Пуск?

  4. Як можна управляти положенням та розмірами панелі завдань?

8.1.3. Структура типового вікна

Вся робота з операційною системою Windows-95 та її додатками проходить у вікнах. Як правило, всі вікна, які використовуються, типові і відповідають визначеному стандарту. Цього стандарту строго дотримуються розробники програмних продуктів для Windows-95.

Розглянемо детальніше структуру типового вікна. Для цього на робочому столі двічі клацнемо вказівкою миші по піктограмі Мой компьютер. При цьому відкривається вікно, яке показано на мал. 8.3.

Вікно вміщує рядок заголовка, у якому виводиться ім’я папки, додатку, документа, які в нього завантажено. Ліворуч від імені знаходиться кнопка- піктограма, при натискуванні на яку відкривається системне меню управління вікном. Це меню використовують у випадку, коли користувач бажає управляти вікном за допомогою клавіатури. При роботі з мишею це меню звичайно не використовують.

У правій частині рядка заголовка розміщені три кнопки управління вікном. Кнопка Згорнути □ дозволяє згорнути вікно в піктограму, розташовану на панелі завдань. Для відкриття вікна досить клацнути по цій піктограмі мишею.

Зупинимося детальніше на кожному з них.

Флажок (прапорець). Такі елементи використовують для вибору параметрів або установки відповідних режимів роботи. У вікнах такі елементи управління подані маленькими квадратними віконцями. Прапорці вважаються установленими, якщо у віконцях установлено значок. Стан будь-якого прапорця не залежить від стану інших, розташованих у тому самому вікні.

Переключатель (перемикач). Такий елемент схожий на попередній, але із запропонованого списку параметрів потрібно вибрати тільки один з них.

Счетчик (лічильник). Елемент являє собою віконце, у якому відобра­жаються конкретні числові значення параметра та дві кнопки управління. Одне клацання по кнопці призводить до збільшення числа на деяке дискретне значення. Другу кнопку використовують для зменшення значення параметра. Якщо клацнути мишею по віконцю, то значення параметра може бути відредаговано безпосередньо за допомогою клавіатури.

Список (список). Використовують відкриті списки і списки, які розкрива­ються. У відкритому списку елемент вибирають за допомогою смуги прокрутки. Для роботи зі списком, який відкривається, спочатку його потрібно відкрити, клацнувши мишею по кнопці.

Строку ввода (рядок введення) використовують для введення текстової інформації за допомогою клавіатури. Перед початком роботи необхідно клац­нути мишею по області введення. Після появи у віконці текстового курсора, можна починати введення інформації.

Елемент типу Ползунок (повзунок) використовують для зміни значення деякого параметра у відповідному інтервалі. Положення повзунка змінюється за допомогою миші методом перетягування.

Приклад діалогового вікна.

У вікні Мой компьютер вибираємо диск С, відкриваємо меню Файл і клацаємо мишею по рядку Найти. На екрані з’явиться вікно з елементами діалогу Найти (мал.8.5). Використовуючи це вікно, можна здійснити пошук файлів за визначеними ознаками.

Перші два рядки діалогового вікна практично не відрізняються від тих самих рядків типового вікна. Нові діалогові елементи вміщуються нижче в основному полі вікна. Створюється враження, що у вікні знаходиться карто-

тека стану з трьох карток (вкладинок): Имя и размещение, Дата изменения, Дополнительно, накладених одна на одну. У даному випадку на екрані відображується зміст першої картки: Строка ввода имени файла (чи цілого списку файлів), яка розкриває список імен дисків (папок), один елемент типу прапорець та кнопку управління Обзор. Після заповнення першої картки, клацнувши мишею по імені другої картки (Дата изменения) на екрані з’явля­ються зовсім інші елементи діалогу. Це перемикачі, рядки введення, лічиль­ники, які дозволяють вводити визначені характеристики файлів.

Така організація діалогових вікон елементами карток дозволяє обходитися меншим числом відкритих вікон, що значно спрощує роботу з додатками.

Процес пошуку файлів починається після натискування кнопки Найти. Результати пошуку з’являються у додатковому полі, яке розташоване у нижній частині вікна. Це поле з’являється тільки після закінчення пошуку. КнОпка Сброс знищує всю виведену інформацію та забезпечує повернення до стан­дартних умов пошуку.

Вікно Свойства

У Windows-95 застосовують особливий вид діалогового вікна — Свойства. Основне призначення — отримання довідкової інформації про конкретний об’єкт з можливістю зміни деяких його параметрів. Для відкриття такого вікна спочатку необхідно вибрати об’єкт, а потім виконати команду Свойства меню Файл. Така, команда може знаходитися і в інших меню додатків.

Для прикладу, у вікні Мой компьютер вибираємо диск D і клацаємо мишею по рядку Свойства меню Файл. На екрані з’явиться діалогове вікно Свойст- ea:D. На вкладинці Общие подана інформація про диск D: тип, позначка, загальна місткість, заповнений простір диска, вільний простір диска. Останні дві характеристики подані також у вигляді діаграми. Позначку диска можна змінювати, використовуючи стандартні засоби редагування. На вкладинці Сервис розміщені кнопки ввімкнення сервісних програм перевірки, архівуван­ня та дефрагментації диска. Внизу вікна розташовано три кнопки:

Применить — дозволяє зберегти внесені зміни параметрів у вікні, не закриваючи вікна;

ОК — кнопка закриває вікно £ зберігає всі зміни;

Отмена — закриває вікно без збереження змін параметрів.

Новий елемент у вікні — кнопка Ця кнопка дозволяє отримати

довідкову інформацію про елементи діалогового вікна. Для отримання довідки необхідно клацнути вказівкою по кнопці. При цьому до вказівки додається знак питання. Якщо тепер вказівку сумістити з будь-яким елементом вікна: кнопкою, текстом, рядком введення та ін. і натиснути ліву кнопку миші — з’явиться вікно з довідковою інформацією. Наприклад, при суміщенні курсора з віконцем позначки диска отримана інформація: “Ім’я (позначка) вибраного диска, щоб змінити ім’я диска, досить ввести нове ім’я у це поле”.

Для будь-якого вибраного об’єкта вікно Свойства можна викликати також клавішами Alt+Enter або за натисненої клавіші Alt двічі клацнути мишею по значку об’єкта.

Контрольні запитання

  1. З якою метою застосовують діалогове вікно?

  2. Які елементи управління використовують у діалогових вікнах і для чого вони призначені?

  3. Що являють собою елементи діалогового вікна — вкладинка (картка)?

  4. Для чого призначені діалогові вікна Свойства?

  5. Для чого призначена кнопка і як нею користуватися?

8.1.5. Головне меню

Головне меню Windows-95 відкривається клацанням по кнопці Пуск. Те саме можна отримати натискуванням клавіші Enter+Esc. Меню завжди^ має' сім стандартних пунктів (команд),(показаних на мал. 8.6: Программьі, Доку­менти, Настройка, Поиск, Справна, Вьіполнить і Завершение работьі.... Проте користувач може завжди включити у це меню додаткові команди, які будуть розміщені вище рядка Программьі і відокремлені від основного списку команд лінією.

Всі команди головного меню, які відмічені знаком

мають додаткові

меню, що розгортаються (відкриваються) автоматично, коли на них установ­лена вказівка миші. Таким чином, рядок Программьі головного меню може розгортатися у досить довгий ланцюжок відкритих допоміжних меню. Рядок

будь-якого меню може являти собою одну програму, або ділу групу програм. Переміщуючись по ланцюжку відкритих меню, користувач може вибрати і запустити потрібний додаток.

Розглянемо коротко призначення команд головного меню.

Программьі. Команду використовують для відкриття допоміжного меню, яке має програми або групи програм, які установлені на комп’ютері. Це меню обов’язково має програми: Проводник, Сеанс MS-DOS, а також групу програм Стандартньїе. Всі інші програми (групи програм) — установлені користувачем. Програма Проводник аналогічна програмі Диспетчер Файлов Windows З.хх і призначена-для роботи з дисками, папками, файлами та іншими об’єктами. Команду Сеанс MS-DOS використовують для вмикання режиму роботи в MS-DOS, який необхідний для запуску програм DOS. Команда Стандартньїе відкриває доступ користувачу до цілої групи стандартних (вбудованих у Windows^e) додатків. До них відносять: графічний редактор Paint, текстовий редактор WordPad, калькулятор та ін., а також група сервісних службових програм (перевірки диска, дефрагментації диска та ін.). Для запуску додатка необхідно знайти його у відповідному меню і клацнути по ньому вказівкою миші.

Команда Документи виводить на екран список останніх 15 документів, з якими останнього часу працював користувач. Якщо клацнути мишею по потрібному документу, відбувається автоматичний запуск додатку, з яким він створювався, і його автоматичне завантаження у цей додаток. Це значно спрощує процес роботи з документами, скорочує час запуску додатку та пошуку відповідного документа.

Пункт головного меню Настройка дозволяє проводити настройку самої операційної системи, змінити склад оперативних та програмних засобів, зміню­вати їх режими роботи (рядок Панель управлення), керувати роботою прин­терів (рядок Принтер), а також проводити настройку панелі завдань.

Команда Поиск призначена для пошуку файлів і папок. При виконанні команди відкривається діалогове вікно (див. мал. 8.5 ), за допомогою якого і організується пошук файлів і палок.

Команда Справна дозволяє отримати широку довідкову інформацію з усіх питань роботи з Windows-95.

Команда Вьіполнить дозволяє запустити будь-яку програму, яка не уста­новлена у системі меню Windows-95. Для цього потрібно знати точне ім’я файла, який запускає дану програму. Це ім’я вводиться користувачем у спеціальному діалоговому вікні, з якого і запускається програма (мал. 8.7 ). Якщо точне місцезнаходження файла, який запускається, невідомо, то можна скористатися кнопкою Обзор. За натискування кнопки відкривається діалогове вікно за допомогою якого можна переглянути вміст дисків, папок і знайти потрібний файл.

Для завершення роботи у Windows-95 потрібно скористатися останньою командою головного меню. При виборі команди Завершение работьі від­кривається діалогове вікно, яке показано на мал. 8.8.

У цьому вікні користувачу пропонується на вибір кілька альтернатив. Можна відмовитися від виконання команди, для чого необхідно натиснути клавішу Esc або клацнути мишею по кнопці Нет чи по кнопці ІЗ. Для повного вимкнення комп’ютера потрібно вибрати у вікні рядок Виключить компьютер і клацнути мишею по кнопці Да, а далі вимкнути комп’ютер з мережі.

За допомогою цього самого діалогового вікна можна перезавантажити комп’ютер чи перезавантажити його у режимі емуляції MS-DOS.

Потрібно відмітити, що правильне вимкнення (перезавантаження) ком­п’ютера з використанням команди Завершение работьі забезпечує збереження поточної конфігурації комп’ютера і виключає випадкову втрату важливої інформації, що не гарантується за іншим способом вимкнення (перезаванта­ження) комп’ютера.

Контрольні запитання

  1. Яким чином відкривається головне меню?

  2. Які команди має головне меню?

  3. Для чого використовують команду Программи?

  4. Поясніть зміст використання команди Документи?

  5. Яким чином запускають програми в Windows-95?

  6. Як вимикають чи перезавантажують комп’ютер?

8.1.6. Робота з довідковою інформацією

Робота зі змістом.

Головне джерело отримання довідкової інформації — це команда Справка головного меню.

Після виконання команди з’являється діалогове вікно, яке вміщує три вкладники: Содержание, Предметний указатель і Поиск (мал. 8.9). Якщо вибрана вкладника Содержание, в основному полі вікна відображується список усіх розділів довідкової системи. У нижній частині вікна розташовані три кнопки. Перша з них може мати одне з трьох назв: Открьіть, Закрить або Вивести, залежно від того, який тип об’єкта вибрано зі списку. Якщо розділ відмічено значком “?”, то цю кнопку називають Вивести. Її натискання

забезпечує запуск інтерактивного підручника чи виведення іншого інфор­маційного вікна, у якому є додаткові кнопки виклику відповідної інформації. За допомогою цієї самої кнопки (ім’я Открьіть) відкриваються розділи, які відмічені значком закритої книги, а також закриваються вибрані відкриті розділи (ім’я кнопки — Закрить).

Виведення вмісту вибраного розділу або підрозділу можливе тільки за вибору вкладники Содержание. З цією метою використовують кнопку Печать.

Для відкриття, закриття, виведення відповідних розділів (підрозділів) можна використовувати також подвійні клацання вказівкою миші по їх піктограмах.

Заключну довідкову інформацію можна отримати тільки після виведення вмісту підрозділів, які відмічені значком “?”, у спеціальних вікнах, які вміщують додаткові управляючі кнопки. Саме контекстне натискання цих кнопок і забезпечує виведення довідкової інформації. У багатьох підрозділах використовують анімаційні сюжети, наприклад, розділ Введение в Windows, підрозділ Основние приеми работн і далі Работа с проводником Windows.

Робота з предметним покажчиком.

За вибору вкладники Предметний указатель у діалоговому вікні з’явля­ються два діалогових елементи: рядок введення перших букв потрібного слова і список термінів або фраз (мал. 8.10). Ці елементи жорстко пов’язані один з одним. Якщо у рядку введення набрати слово, то у списку автоматично вибирається рядок, який вміщує це слово або сполучення цих букв. І навпаки, якщо у списку вибрати фразу, то вона автоматично з’явиться у рядку введення.

Мал. 8.10

Розглянемо конкретий приклад. Нехай необхідно знайти інформацію з питання форматування дисків. Для цього слід ввести у перший рядок слово формати. У другому вікні автоматично вибирається слово форматування. Нижче цього слова є дві альтернативи. З них з даного питання потрібно вибрати фразу дисків і натиснути кнопку Вьівести. На екрані з’явиться вікно з інформацією, яка вас цікавить (мал. 8.11).

Меню цього вікна Параметрьі дає користувачу деякі цікаві можливості. Воно дозволяє змінювати шрифти тексту у вікні, розміри самого вікна, вивести інформацію на друкування, копіювати вміст вікна у буфер, а також ввести у це вікно свої зауваження (свій текст). Для реалізації останньої можливості необхідно клацнути мишею по рядку Заметки. Після появи вікна Заметки — ввести свій текст у вікно, використовуючи клавіатуру, потім необхідно клац­нути по кнопці Сохранить. Діалогове вікно Заметки зникає, а в інформацій­ному вікні у лівому верхньому куті поряд із заголовком з’являється значок скріпки. Під цим значком ховається текст позначки користувача з даного конкретного питання. Для перегляду цього тексту досить клацнути вказівкою миші по цій піктограмі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]