Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
23-28.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
74.65 Кб
Скачать

Глава V (статті 28-32) Типового закону регламентує засади координації паралельних проваджень щодо одного і того самого боржника.

Правила Типового закону визначають лише принципові положення взаємної співпраці керуючих із різних країн і надають їм досить широкі можливості самим розробляти механізм врегулювання транскордонних ситуацій за допомогою будь-яких категорій процедур, але під контролем відповідних національних судів.

Висновки

Потреба у нормативному врегулюванні транскордонних проблем неспроможності відчувалась давно, але лише в останнє десятиріччя справа створення справді інтернаціонального нормативного механізму транскордонної неспроможності дійсно перейшла на практичні рейки.

На сьогодні найбільш авторитетними і орієнтованими на практику слід вважати п'ять міжнародно-правових документів, які пропонують нормативний інструментарій для врегулювання транснаціональних проблем неспроможності. Причому два з цих документів за географією поширення декларують про універсальне, а три інші - про регіональне застосування.

Багато зусиль для врегулювання транскордонних аспектів неспроможності було докладено неурядовою організацією - Комітетом J Секції підприємницького права Міжнародної асоціації адвокатів (МАА), який розробив Типовий Закон про міжнародне співробітництво у сфері неспроможності, а також Конкордат про транскордонну неспроможність (Cross-Border Insolvency Concordat). Конкордат визначає десять загальних принципів (а також глосарій термінів до них) для гармонізації та координації національних проваджень про неспроможність у множині країн з різними правовими та соціокультурними традиціями. Проблематика транскордонної неспроможності стала предметом опікування і Комісії Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ). 30 травня 1997 р. в ході роботи 30-ї сесії Комісії був ухвалений Типовий закон ЮНСІТРАЛ про транскордонну неспроможність (UNCITRAL Model Law on Cross-Border Insolvency). ЮНСІТРАЛ рекомендувала державам переглянути їх законодавство у сфері транскордонних аспектів неспроможності на предмет його відповідності потребам сучасної та ефективної системи регулювання відповідних питань. Пленум Генеральної Асамблеї ООН прийняв резолюцію щодо ухвалення цього Типового закону.