Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zapiska.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
01.02.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Головного руху.

Рис. 5.2. Електросхема керування приводом головного руху

Живлення силового ланцюга здійснюється трифазним струмом через фази Л1, Л2, Л3. При вмиканні рукоятки ВП струм через фази Л2 і Л3 йде на живлення понижуючого трансформатора ТР. Випрямлення струму здійснюється за допомогою діодів D1-D4, ввімкнених в мостову схему. Вторинна обмотка V2 забезпечує живлення схеми керування приводом головного руху. Кнопка С призначена для знеструмлення всієї схеми керування.

Для прямого обертання шпинделя верстата призначена кнопка В, для зворотнього – кнопка Н, розташовані на пульті керування. При натисненні кнопки В вмикається ланцюг живлення реле Рв і контактора К. Реле Рв своїм нормально відкритим контактом шунтує кнопку В, а нормально закритим контактом розмикає ланцюг зворотнього ввімкнення. Одночасно з цим контактор К своїми нормально відкритими контактами К1, К2, К3 вмикає електродвигун верстату. При натисненні кнопки Н вмикається ланцюг живлення реле Рн та контактору 1К. Реле Рн своїм нормально відкритим контактом шунтує кнопку Н, а нормально закритий контактор розмикає ланцюг прямого обертання шпинделя. Одночасно цим контактор 1К своїми нормально відкритими контактами забезпечує перекид фаз Л1 на Л3, а Л3 на Л1, що змінює напрямок обертання шпинделя верстата.

Задана частота обертання шпинделя верстату забезпечується комбінацією ввімкнення електромагнітних муфт ЕМ1-ЕМ6. Забезпечення ввімкнення цих електромагнітних муфт покладається на відповідні реле Р1-Р6, керування якими здійснюється через кінцеві вимикачі ВК1-ВК6.

У схемі також передбачені блокіровки, що виключають випадкове ввімкнення ланцюгів, що не відповідють режимам роботи. З цією метою в схему керування включені нормально закриті контакти відповідних реле. Ця схема забезпечує керування коробкою швидкостей з структурною формулою без реверсивного механізму.

6. Розрахунок і проектування приводу головного руху

6.1 Початкові|вихідний| дані вимозі

Початковими даними вимозі для розробки коробки швидкостей верстату є:

  1. Потужність електродвигуна Nе= 4 кВт;

  2. Передаточні відношення зубчастих пар:

1 група

2 група

3. Кількість валів згідно кінематичній схемі (рис. 4.1) – 4;

4. Кількість зубчастих коліс і зубців нарізаних на них приведені в табл. 4.1.

5. Кількість і розташування електромагнітних муфт приведені на рис. 3.1.

Коробка швидкостей повинна задовольняти ряду вимог, таких як: мінімальні розміри коробки швидкостей верстата, соосність валів у коробці швидкостей, забезпечення потрібної потужності шпинделя верстата та забезпечення зняття теплових та інших деформацій шпинделя, за допомогою відповідних опор шпинделя, забезпечення зручності у виготовленні всіх деталей і корпусу коробки швидкостей, їх технологічність виготовлення, зручність в обслуговуванні, надійність і по можливості простоті уніфікації окремих вузлів коробки швидкостей.

6.2. Розрахунок крутних моментів діючих на

валах і на шпинделі

Після того, як зробили кінематичний розрахунок коробки швидкостей, перейдемо до силового розрахунку, використовуємо для цього параметри електродвигуна (- потужність) та отримані кінематичні і геометричні параметри коробки швидкостей.

До силового розрахунку належить перед усім визначення крутних моментів на кожному валу коробки швидкостей, виходячи з умови повного використання потужності електродвигуна.

Крутний момент визначається по формулі:

,

де – крутний момент на і-том валу, ();

- потужність електродвигуна, ();

- обороти і-го валу, ().

Крутний момент на валу електродвигуна визначається за формулою:

,

де - крутний момент на валу електродвигуна, ();

- потужність електродвигуна, ();

–оберти вала електродвигуна ().

Крутний момент на нульовому валу:

,

де - момент на реверсивному валу, ();

–момент на валу електродвигуна, ();

–ККД зубчастої передечі, ;

–ККД підшипника, .

Крутний момент на валах коробки швидкостей визначається за формулою:

.

() ;

();

();

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]