Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора тр та пг.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Пожежі в огородженні (внутрішні пожежі).

Пожежі в огородженні в сучасному суспільстві виникають значно частіше ніж пожежі на відкритих територіях. За рік в Україні відбувається більше 40000 таких пожеж.

Найбільш поширеним типом пожеж в огородженні є горіння твердого горючого матеріалу. Для пожеж в огородженні важливе значення набуває таке поняття, як динаміка пожежі. Під динамікою пожежі розуміють зміну основних параметрів пожежі у часі і просторі. У розвитку

Розподіл тепла і температури при пожежі в огородженні має більш складний характер ніж при пожежі на відкритому просторі. Цей розподіл залежить від типу горючого матеріалу; маси пожежного навантаження і його розташування; від розмірів і форми приміщення; наявності, розмірів і форми проємів. З аналізу фаз такої пожежі видно, що зміна температур тут має певні закономірності, причому можна виділити три періоди

Газообмін.

Виникнення пожежі викликає перерозподіл газових потоків. Продукти реакції горіння мають температуру вищу, ніж оточуюче пожежу повітря. На відкритих просторах гарячі гази піднімаються вгору без обмежень. При пожежі в огорожі газообмін залежить від стадії пожежі.

У початковій стадії для окислення використовується той кисень, що знаходиться у приміщенні, газообмін з повітрям, яке знаходиться за межами приміщення відсутній. Гарячі продукти горіння, яких поки що небагато, створюють направлений догори потік, в який включається і повітря, захоплене цим потоком. Рухаючись вгору, потік нагрітих газів віддає частину тепла оточуючому середовищу і охолоджується. Так як у верхніх шарах приміщення у початковій фазі повітря ще холодне, воно охолоджує потік. Чим далі від місця пожежі, тим температура нижча. На деякій висоті підвищення температури у початковій фазі пожежі непомітне. Перемішуючись з рештою повітря приміщення і охолоджуючись. продукти згоряння повертаються до місця пожежі.

В теорії горіння пожежі класифікують за умовами масо- і теплообміну і по видах горючих матеріалів.

За умовами масо- і теплообміну розрізняють дві великі групи: пожежі на відкритих просторах (пожежі I класу) і пожежі в огородженні (пожежі II класу).

Пожежі I класу умовно поділяють на ті, що поширюються (клас 1а); ті, що не поширюються (клас 1б) і масові (клас 1в).

Пожежі, що поширюються (клас 1а) – це пожежі, розміри яких, тобто межі яких (ширина фронту, периметр, радіус, подовженість флангів і т.п.) з часом поширюються. При цьому пожежа може поширюватися у різних напрямках з однаковою швидкістю, а може якийсь напрямок і переважати. Залежить це від умов теплообміну, розмірів факелу полум’я, критичних теплових потоків, тих, що викликають підігрів матеріалу до займання), напрямку і швидкості вітру і т.п.

Пожежами, що не поширюються (локальними, клас 1б) називаються пожежі, розміри яких з часом лишаються незмінними, Така пожежа спостерігається тоді, коли займання інших об’єктів від променевого тепла об’єкту, що горить, виключене. До подібних пожеж відноситься, наприклад, горіння окремого резервуару на складах нафти або нафтопродуктів.

Пожежі, що не поширюються, можуть переходити у пожежі, що поширюються. Наприклад, викид палаючої нафти з резервуару, охопленого пожежею, в інші резервуари робить пожежу, що не поширюється, пожежею, що поширюється.

Окремим типом пожеж I класу є пожежа масова (1в). Під масовою пожежею розуміють спільність окремих і суцільних пожеж в населених пунктах, на великих складах горючих матеріалів і на промислових підприємствах. Розглядають таку пожежу, як вже говорилося, як підклас пожеж на відкритих просторах, хоча це і не зовсім точно; адже вона може включати і окремі пожежі в огородженні.

Окрема пожежа – то пожежа, що виникла в окремій будівлі або споруді.

Суцільна – то одночасне інтенсивне горіння переважної більшості будівель та споруд на даній ділянці забудови.

Масова пожежа може перейти у вогняний шторм – особливу форму пожежі, яка характеризується утворенням єдиного спільного турбулентного факелу полум’я. У такому факелі спостерігається потужний, направлений вгору конвективний потік продуктів горіння і нагрітого повітря; оточуюче повітря затягується до кордонів вогняного шторму із швидкістю 14 м/с і більше.

Пожежі в огородженні ділять на закриті і відкриті. (Не треба плутати відкриті пожежі в огородженні з пожежами на відкритих просторах).

Відкриті пожежі (клас IIа) розвиваються при повністю або частково відкритих проємах (вікон, дверей, вентиляції і т.п.). Відкриті пожежі характеризуються великою швидкістю поширення горіння з переважаючим напрямком у бік відкритих проємів. В свою чергу відкриті пожежі поділяють на дві групи.

До першої відносять пожежі у приміщеннях висотою до 6 м, в яких проєми розташовано на одному рівні і газообмін протікає у межах висоти цих проємів (житлові приміщення, адміністративні будинки, лікувальні і учбові заклади і т.п.)

До другої групи – пожежі у приміщеннях висотою більше 6 м, в яких проєми в огородженнях розташовано на різних рівнях, а відстані між центрами притокових і витяжних проємів можуть бути досить значними. У таких приміщеннях спостерігаються великі перепади тиску по висоті і, відповідно, великі швидкості руху газових потоків; а звідси і велика швидкість вигоряння пожежного навантаження. До таких приміщень відносяться машинні зали, цехи промислових підприємств, видовищні заклади і т.п.

Закриті пожежі (клас IIб) протікають при повністю закритих проємах. Коли газообмін здійснюється тільки внаслідок інфільтрації повітря і продуктів згоряння крізь нещільності огородження: крізь щілини у дверях, вікнах і т.п. При закритих пожежах швидкість вигоряння не залежить від фізико-хімічних властивостей і розподілу у приміщенні горючих матеріалів а лімітується витратою повітря, яке поступає крізь щілини. Виняток складають особливо небезпечні кисеньвмісні горючі матеріали (целулоїд, порох і т.п.), для горіння яких повітря або взагалі не потрібне або потрібне у дуже невеликих кількостях.

Закриті пожежі можуть бути розділені на три групи: у приміщеннях з заскленими віконними проємами (житлові та громадські будівлі); у приміщеннях з дверними проємами без засклення (склади, виробничі приміщення і т.п.); у замкнених об’ємах без віконних проємів (підвали промислових будівель, трюми морських суден і т.п.).

В залежності від виду матеріалів і речовин, які горять, пожежі поділяють на класи А, В, С та Д, причому класи А та В поділяються на 2 підкласи, а клас Д – навіть на три.

До пожеж класу А відносяться пожежі з горінням твердих речовин, за винятком металів. Якщо ця тверда речовина здатна тліти (папір, деревина, ганчір’я), пожежа відноситься до класу А1. Якщо тліти речовина нездатна (пластмаса), – до класу А2.

До пожеж класу В відносяться пожежі з горінням легкоспалахуючих рідин. Якщо горить рідина, нерозчинна у воді (бензин, нафта і т.п.), то пожежа відноситься до класу В1. Якщо ж горюча речовина розчинна у воді (спирт, ацетон) – до класу В2.

До пожеж класу С відносяться пожежі з горінням газоподібних речовин (водень, метан, гази з газової свердловини і т.п.).

До пожеж класу Д відносяться пожежі з горінням металів. Якщо горить легкий метал –алюміній, магній або їх сплави, пожежа відноситься до класу Д1; якщо горить лужний метал (натрій, калій і т.п.) – до класу Д2; якщо горить металоорганічна сполука (метилнатрій, діетилмагній і т.п.) – до класу Д3.

Пожежна статистика класифікує пожежі також по розмірах і матеріальних збитках, по тривалості пожежі і т.д. Але теорії то вже не стосується.

Класифікація речовин, що застосовуються у сільському господарстві.

Речовини, що застосовуються у сільському господарстві, поділяють на пестициди та добрива.

Слово пестициди походить від латинських pestis – зараза, та cide - вбивати. Ця назва об’єднує отрутохімікати різноманітного призначення:

акарициди – для боротьби з кліщами;

бактерициди – для боротьби з бактеріями;

гербіциди – для боротьби з бур’янами;

інсектициди – для боротьби з комахами;

фунгіциди – для боротьби з грибами і т. ін.

Близькими до пестицидів є антисептики, речовини, які використовуються для захисту деревини і інших матеріалів від руйнування мікроорганізмами; дефоліанти, якими перед збиранням врожаю видаляють листя, протравники насіння і ін.

Треба відмітити, що пестициди як правило використовують не в чистому вигляді а у вигляді препаратів – різних форм сумішей з іншими інгредієнтами, у вигляді розчинів, емульсій, суспензій і ін. Розчинником або рідкою фазою може бути вода а може і органічна рідина. Згідно з формою, пестицидні препарати поділяють на порошки (дусти); гранульовані препарати; порошки, що змочуються; концентрати емульсій; аерозолі; розчини.

Порошок – механічна суміш пестициду з інертним наповнювачем (тальком, шиферним борошном і ін.), розмелена до розмірів від 2 до 30 мк.

Гранульовані препарати – теж суміші пестициду з інертом, але розміри частинок тут більші, від 0,1 до 0,5 мм. Готують їх просочуванням пористих мінералів, наприклад перліту, рідкими пестицидами.

В склад порошку, що змочується, крім пестициду і наповнювача, вводять поверхнево-активні речовини. Тому при розведенні водою такий порошок дає стійку суспензію.

Концентрати емульсій готують двох типів: 1. Концентрати гідрофобних емульсій у воді у присутності стабілізаторів емульсій; 2. Концентрати пестицидів в органічних розчинниках, головним чином в ароматичних вуглеводнях.

Аерозолі отримують механічним диспергуванням розчинів пестицидів у маслах.

Розчини. Велику кількість органічних пестицидів випускають у вигляді 5 – 20 % розчинів у мінеральних маслах. Пестициди, що розчиняються у воді, найчастіше використовують у вигляді саме водних розчинів.

Класифікація добрив більш багатопланова і більш детальна. Добрива - це речовини, що застосовуються для покращання живлення рослин або властивостей ґрунту. Класифікують їх за агрономічним призначенням, складом і умовами одержання. Рідше - за структурою а також за способом і місцем одержання, тобто за походженням.

Головні елементи, які необхідно вносити до грунту з добривами, - це калій, азот і фосфор. Крім того, деяким рослинам у невеликих кількостях потрібні і інші елементи, так звані мікроелементи: бор, мідь, марганець, цинк, кобальт і т.п. Вибір форми і типу добрива визначається властивостями грунту і, особливостями рослин.

За походженням розрізняють промислові і місцеві добрива (господарські). Місцеві (господарські) – це відходи сільського господарства, насамперед гній, компости, а також те, що добувається поблизу господарства – торф, вапнякові туфи, болотяний мул і ін.

Промислові ж – це продукти видобутку з надр, розмелювання і заводської переробки агроруд: фосфоритне борошно, калійні солі, суперфосфат і ін.; продукти синтетичної азотної промисловості: азотні добрива, комплексні і ін.; продукти, що одержуються з відходів промисловості (фосфатшлак і т.п.); а також бактеріальні добрива. Серед промислових добрив більшу частину займають неорганічні речовини – мінеральні добрива. Але велике значення мають і органічні, особливо сечовина, карбамід. Більшу частину цих добрив випускають у порошковому або гранульованому вигляді, деяке значення мають і рідкі, тобто розчини поживних речовин у воді.

Таким чином, серед речовин, що застосовуються у сільському господарстві, є і тверді і рідкі (а іноді і газоподібні); органічні і неорганічні. Розглядаючи їх з точки зору пожежної небезпечності, тут можна знайти матеріали будь-якого ступеню горючості (від важко горючих, до горючих, легкозаймистих і вибухонебезпечних), а також матеріали, здатні підтримувати горіння.

Лінійні високомолекулярні сполуки широко використовуються для виготовлення товарів промислового і побутового призначення. З лінійних полімерів виготовляють плівки, волокна, лаки, фарбуючі емалі а також маловідповідальні конструкційні елементи та вироби.

Полієнові і багатофункціональні сполуки здатні до утворення зшитих тримірних структур. Особливостями тримірних полімерів і поліконденсатів є неплавкість і нерозчинність у будь-яких розчинниках.

Полімери лінійної структури при горінні спочатку стають м’якими і пластичними, потім плавляться і піролізуються. Тримірні полімери піролізуються, не плавлячись. Продукти горіння і піролізу полімерів здебільшого містять чадний газ і інші токсичні речовини.

Словосполучення “полімер” перекладається як “багато ланок”. Ясно, що існує і словосполучення, яке означає “одна ланка”. Це слово – “мономер”. У найпростішому випадку полімер утворюється з мономеру полімеризацією останнього. Самий елементарний приклад – полімеризація етилену:

nСН2=CH2  (-СН2-CH2-)n

У полімерній молекулі усі атоми карбону зв’язані між собою ковалентними зв’язками і утворюють один велетенський ланцюг. Зважаючи на це, полімерні матеріали називають високомолекулярними речовинами, точніше було б великомолекулярними. Складаються такі молекули з тисяч і сотень тисяч однакових ланок

  • А – А – А – А –

Молекулярні маси відомих полімерів коливаються у дуже широких межах – від кількох тисяч до сотень тисяч і мільйонів.

Наведений приклад з етиленом – полімеризація шляхом розкриття подвійного зв’язку в мономерах, які цей подвійний зв’язок містять. Таким же способом – полімеризацією – отримують полістирол, поліхлорвініл, поліоксиетилен і багато інших полімерів.

Крім полімеризації молекули з великою кількістю однакових ділянок можуть утворюватися і за механізмом поліконденсації. Основною рисою сполук, які приймають участь в поліконденсації, є наявність в одній молекулі двох або більше функціональних груп. Наприклад, етиленгліколь може реагувати з дихлорангідридами кислот, виділяючи хлороводень. При цьому утворюється спочатку діестер:

НОСН2СН2ОН + Сl-CO-R-CO-Cl + НОСН2СН2ОН 

 НОСН2СН2О-CO-R-CO-ОСН2СН2ОН

Ця молекула реагує з новими молекулами дихлорангідриду, потім з новими молекулами етиленгліколю і т.д., утворюючи поліестер. Розчини поліестерів в органічних розчинниках продаються як поліетерні (стара назва „поліефірні”) лаки.

Ізомерія, номенклатура, властивості та небезпечність спиртів і фенолів

Похідні вуглеводнів, які містять гідроксильну групу, тобто групу –ОН, називають спиртами або алкоголями. В залежності від того, похідними яких саме вуглеводнів вони є, розрізняють насичені, ненасичені (олефінові та ацетиленові), циклопарафінові ароматичні алкоголі. В залежності від кількості гідроксильних груп у молекулі ці сполуки ділять на одноатомні, двох-, трьох і т.д. атомні.

Найбільш прості – насичені одноатомні спирти - відповідають загальній формулі CnH2n + 2O, або краще формулі CnH2n + 1OН, яка відображає будову спирту. Такі спирти мають два види ізомерії: карбонового кістяку і положення функціональної групи. Наприклад:

CH3CH2CH2CH2OН CH3CH2CHCH3

н-бутиловий спирт ізобутиловий спирт

1-бутанол 2-бутанол

CH3CHCH2

CH3

ізобутиловий спирт

2-метил-1-пропанол

За раціональною номенклатурою назви спиртів походять від назв відповідних радикалів: метиловий спирт, ізопропіловий спирт і т.д.; за систематичною номенклатурою їх називають як похідні вуглеводнів, причому після суфіксів –ан, -ен або -ін додається ще один суфікс -ол.

CH3OН CH2=CH-CH2OН CH3-CH-С= CH

метанол пропен-3-ол бутін-3-ол

Етиловий спирт – наркотична речовина, отруєння викликає при вживанні у досить великих кількостях. Чутливість окремих людей до цього алкоголю різна, але прийом всередину більше 1 кг спирту на 100 кг власної ваги практично завжди закінчується летально.

Метиловий спирт відноситься до отрут. Вживання 10-15 г цієї рідини викликає втрату зору, а 20-30 г – то вже смертельна доза. Перша допомога при отруєнні метиловим спиртом – прийом всередину до 0,5 л горілки. Етиловий спирт розводить метанол і виводить його з організму. Але дуже сподіватися на таку процедуру не варто. Вдається вона дуже рідко, коли розведеного водою метанолу було випито у перерахунку на чистий дійсно 10-20 г, а не по 200-300 мл на брата розведеного, тобто не по 100-150 у перерахунку на чистий.

Спирти – це похідні вуглеводнів, в яких один або декілька атомів гідрогену заміщені на гідроксил -ОН. У пожежному відношенні спирти небезпечні менше ніж вуглеводні з тим же числом атомів карбону, причому аліфатичні спирти більш небезпечні ніж феноли. Деякі із спиртів і фенолів – токсичні, особливо небезпечним у всіх відношеннях є метанол

Карбонільні сполуки – це похідні вуглеводнів, в яких одна або більше пар атомів гідрогену заміщено на атом кисню. Генетично їх можна розглядати як продукти окиснення спиртів. Більшість з карбонільних сполук – легколетючі і легкозаймисті речовини, по пожежній небезпечності близькі до відповідних спиртів, мають наркотичні і токсичні властивості.

Органічні карбонові кислоти можна розглядати як продукти подальшого окиснення карбонільних сполук. Карбоксильна група викликає потужну асоціацію молекул, тому органічні кислоти – це висококиплячі рідини або тверді речовини. Органічні карбонові кислоти – горючі речовини, хоча і менш небезпечні ніж відповідні спирти чи карбоніли.

Серед похідних спиртів і органічних кислот є легколетючі і легкозаймисті рідини (етери і естери); сильнодіючі отрути (нітрили); речовини, схильні до самонагрівання (жири); речовини, здатні до свавільного гомолітичного розкладу (пероксиди). Усі вони вимагають обережності в поводженні, при транспортуванні і зберіганні. Основну увагу треба скерувати на недопустимість контакту більшості з них з сторонніми речовинами і на неприпустимість роботи з ними осіб, що не пройшли відповідного інструктажу

. Номенклатура.

Насичені вуглеводні утворюють гомологічний ряд із загальною формулою СnH2n+2 . Родоначальником ряду є метан. Перші 4 члени ряду мають емпіричні назви:

Починаючи з п’ятого, їх назви походять від назв грецьких числівників з добавкою суфіксу “ан”:

пентан, гексан, октан, нонан, декан, ундекан,

додекан, тридекан, тетрадекан, пентадекан і т.д.

Нонан у цьому ряді - виняток, його назва походить не від грецького а від латинського числівника.

Ізомерія.

Вуглеводні з числом атомів карбону n = 1, 2 чи 3 можуть існувати тільки у вигляді одного ізомеру. Як не крути, ланцюг з трьох атомів карбону, все одну будемо мати послідовність Починаючи з четвертого представника гомологічного ряду, ми вже маємо явище ізомерії карбонового кістяку:

У всіх випадках треба шукати найдовший ланцюг і нумерувати атоми карбону.

Виникає питання - з якого боку? Загальне правило вимагає робити так, щоб сума номерів, при яких є замісники, була найменшою. Але це - не дуже суворо, якщо і пронумеровано не з того боку, великою помилкою це не вважається.

розділових знаків

Одержання ароматичних вуглеводнів.

Отримують ароматичні сполуки в-основному з нафти та кам’яновугільної смоли.

Фізичні властивості.

Звичайно ароматичні сполуки - рідини, рідше - тверді речовини. Вони мають сильний специфічний запах, чому власне і зобов’язані назвою. У воді ароматика розчиняється мало. Густина бензолу - 0,879 г/см3. Горіння ароматичних сполук супроводжується утворенням великої кількості кіптяви. Температура спалаху бензолу - -11 0С, що пвказує на значну небезпечність речовини, яка може спалахнути навіть при температурах, нижчих за 00 С.

. Хімічні властивості.

Внаслідок особливої будови бензольного ядра, ароматичні сполуки більше схильні не до реакцій приєднання, а до реакцій заміщення.. Окремі представники та їх застосування.

Найголовнішим представником ароматичних ву-глеводнів є бензол. У хімічній промисловості він застосовується дуже широко: як продукт для отримання барвників; ліків (наприклад аспирину); стиролу і, далі, полістиролу та бутадієнстирольних каучуків; капрону; фенолу і ін.

Метилбензол (толуол) найголовніше застосування знаходить як полупродукт для виробництва вибухових речовин (тринітротолуол і подібні), а також полупродуктів для анілінобарвникової, парфюмерної і інших галузей промисловості.

Стирол С6Н5-СН=СН2 - це сполука. яка містить у боковому ланцюгу подвійний зв’язок і здатна до реакцій полімеризації і кополімеризації, утворюючи при цьому полістирол або інші полімерні похідні.

Органічна хімія - це хімія сполук карбону, за виключенням деяких найпростіших з них. Органічні сполуки відрізняються від мінеральних більшою різноманітністю, більшою чутливістю до зміни навколишніх умов, насамперед, температури та тиску; переважна більшість органічних речовин - горючі.

Теорія хімічної будови О.М.Бутлерова.

Серед горючих речовин переважна більшість - органічні. Але одні з органічних речовин - більш горючі, інші - менше; одні - газоподібні, другі - тверді з високою температурою плавлення або розкладу. Кількість і різноманітність їх дуже велика. Якщо неорганічних сполук на сьогоднішній день зареєстровано кілька десятків тисяч, то самих тільки індивідуальних органічних мономерних - кілька мільйонів. А якщо врахувати природні, штучні і синтетичні полімери, то набереться і більше 10 мільйонів. Як же у такій масі розібратися, як визначити яка сполука або речовина містять у собі серйозну пожежну небезпеку, а яка-відносно безпечна? Для цього перш за все необхідно розкласифікувати речовини за якимись ознаками і висвітлити їх внутрішню будову.

Знаючи основи будови і знаючи до якого класу речовина відноситься, ми можемо уявити собі її властивості: температуру плавлення і кипіння, хімічну інертність або активність по відношенню до кисню, вологи і інших речовин. А відтак розрахувати пов’язані з цими властивостями показники пожежної небезпеки. Отже найперше, що треба засвоїти, це основи будови органічних речовин.

Властивості органічної сполуки залежать від природи і кількості атомів, які входять до її складу , а також від порядку з’єднання цих атомів між собою. Порядок з’єднання атомів у молекулі органічної речовини може бути відображений структурною хімічною формулою.

Ізомерами називаються речовини, які мають однаковий якісний і кількісний склад , але відрізняються хімічною будовою і відповідно мають різні хімічні властивості. Чим більша маса органічної речовини, чим більше атомів у її молекулі - тим більше ізомерів вона має.

Ряд - це сукупність сполук, що мають однакову будову вуглецевого кістяка і, отже, володіють набором певних спільних властивостей.

Клас - це сукупність сполук, що мають одну і ту ж функціональну групу і, отже, також володіють набором певних спільних властивостей

Ряд сполук, що відносяться до одного класу і одного ряду називається гомологічним рядом.

Усі гомологи мають спільну загальну формулу і

Найбільш послідовною і зрозумілою є систематична номенклатура, запропонована ще у 1892 р. і доповнена на конгресі хіміків у 1957 р.; так звана Женевсько-Льєжська. У відповідності з цією номенклатурою у кожній сполуці слід шукати найдовший карбоновий ланцюг і нумерувати його, починаючи з того кінця, де є розгалуження або замісники. Коренем назви треба обирати назву вуглеводню з відповідною цьому найдовшому ланцюгу кількістю атомів карбону. Решта груп, у тому числі карбоновмісні, розглядаються як замісники біля атому карбону з відповідним номером. Наприклад сполука

Пожежна небезпека - це можливість виникнення або швидкого розвитку пожежі, яка криється в речовині, стані або процесі.

Речовини або матеріали, властивості яких якимось чином сприяють виникненню або розвитку пожежі, відносять до пожежонебезпечних. До пожежонебезпечних можуть відноситися речовини різних класів. Серед них можуть бути i горючі і ті, що не горять. Наприклад, ті, що можуть бути окисниками.

Оцінка пожежної небезпечності речовин ведеться за певними показниками, які пов’язані у першу чергу з властивостями речовини.

Залежать ці показники від природи речовини, від її агрегатного стану і умов використання. При визначенні пожежонебезпечності речовин і матеріалів розрізняють:

гази - речовини, тиск насиченої пари яких при температурі 25 0С і тиску 101,3 кПа перевищує 101,3 кПа. Інше визначення - речовини, критична температура яких нижче 50 0С, або тиск насиченої пари яких при температурі 50 0С не нижче 300 кПа;

рідини - речовини, тиск насиченої пари яких при температурі 25 0С і тиску 101,3 кПа менший 101,3 кПа; до рідин відносять також тверді, речовини, здатні плавитися, температура плавлення або краплепадіння яких менша 50 0С;

тверді речовини і матеріали - індивідуальні речовини та їх сумішеві композиції з температурою плавлення або краплепадіння, більшою 50 0С, а також речовини, що не мають температури плавлення (деревина, тканина і інше);

аерозолі - дисперговані у повітрі тверді речовини і матеріали з розміром частинок, меншим 850 мкм.

Держстандартом України розроблено і регламентовано уніфіковану систему оцінки пожежної небезпеки речовин i матеріалів. В стандарті вказані основні показники пожежної небезпеки, які визначаються при загальній оцінці пожежонебезпечностi речовин. Основні з цих показників зведено в таблицю, що знаходиться перед Вами.

Експериментальні методи для свого використання теоретичного обґрунтування майже не потребують.

Розрахункові ж взагалі-то повинні будуватися на виявлених взаємозв’язках термодинамічних показників і кінетики горіння з критеріями пожежної небезпеки.

Перша група вирішує питання про горючість речовини.

Друга група характеризує схильність речовини сприяти виникненню полум’я, тобто здатність до самоспалахування або займання від зовнішнього джерела.

Третя група - то показники, що відображають здатність речовини до поширення полум’я і його негативних наслідків (димоутворення, токсичності продуктів згоряння і т.п.).

Четверта група показників відноситься до засобів гасіння пожежі.

Про деякі з показників, що представлені у таблиці, мова вже йшла раніше.

З другої групи – це, наприклад, температура спалаху, температура спалахування і температура самоспалахування; умови теплового самозаймання; а також мінімальна енергія запалювання.

З третьої - це концентраційні і температурні межі поширення полум’я, температура тління, нормальна швидкість поширення полум’я і швидкість вигоряння.

Про четверту групу показників мова буде йти далі, у шостому розділі.

Друга група - важкогорючі речовини і матеріали, тобто ті, які здатні горіти у повітрі при дії джерела запалювання, але не здатні горіти самостійно після його видалення.

Найбільш для нас важлива третя група - горючі. Це речовини і матеріали, здатні самозайматися, а також займатися при дії джерела запалювання, і самостійно горіти після його видалення. Горючими можуть бути тверді речовини, гази і рідини.

Горючі рідини, з температурою спалаху не більше 61 0С у закритому тиглі, або 66 0С у відкритому тиглі для зафлегматизованих сумішей, що не мають температури спалаху у закритому тиглі, відносять до легкозаймистих. Легкозаймисті рідини, з температурою спалаху не більшою 28 0С , називають особливо небезпечними.

Методи розрахунку горючості речовин.

Як і для більшості інших показників пожежної небезпечності речовин, при оцінці їх горючості застосовують дві групи методів: розрахункові і експериментальні. Перші - менш трудомісткі, другі - більш точні, бо дають змогу оцінити не “такий” матеріал, а саме цей, який є у даному випадку, саме з цієї партії виробів.

Деякі з розрахункових методів вже розглядалися раніше.

Так в розділі 1.1 розбиралася залежність горючості речовини від її відсоткового елементного складу і наводилася формула Елея:

K = 4nC + 4nS + nH + nN - 2no - 2nCl - 3nF - 5nBr, тут

К - коефіцієнт горючості , коефіцієнт Елея;

n - кількість у молекулі атомів елементів, позначених знизу відповідним індексом.

Якщо К - менша 1, то речовина - негорюча,

якщо К - більша 1, то речовина - горюча.

Другий метод розрахунку горючості речовин і матеріалів - розрахунок за теплотою згоряння. Цей метод теж розбирався раніше (розділ 1.3). Теплота реакції горіння дорівнює різниці суми теплот утворення продуктів реакції і суми теплот утворення вихідних горючих речовин:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]