Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контр.роб.заочне ГП.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
163.33 Кб
Скачать

Варіант 1

А. Теоретичне питання

Загальні положення про господарсько-правову відповідальність.

Б. Завдання

1. Які з перелічених об’єктів можуть бути передані в концесію:

а) об’єкти водопостачання і водовідведення;

б) житлові будинки;

в) цілісний майновий комплекс підприємства з виробництва молочної продукції;

г) атомна електростанція;

д) пасажирський пароплав;

е) автомобільна дорога місцевого значення (в межах міста);

є) автомобільна дорога загальнодержавного значення?

Який порядок передачі в концесію відповідних об’єктів?

2. Чи може термін «підприємство» уживатися для позначення суб’єктів підприємництва?

3. У чому різниця між виробничими і споживчими кооперативами?

В. Ситуаційна задача

Гр. Свиридов А.І. у 2009 році відкрив у банку поточний та депозитний рахунки. Через 3 роки він зареєструвався як фізична особа – підприємець і вирішив не відкривати інших рахунків у банку, використовуючи відкриті раніше рахунки для розрахунку з контрагентами за договорами, оплати за ліцензію, необхідну для здійснення ним господарської діяльності, тощо.

Чи вправі банк проводити операції з поточного і депозитного рахунків гр.Свиридова А.І. за його зобов’язаннями як фізичної особи – підприємця? Відповідь обґрунтуйте.

Методичні рекомендації

А. Необхідно ознайомитись з темою „Господарсько-правова відповідальність” у навчальних підручниках і посібниках, а також з коментарями до розділу V ГК України. Для розкриття питання слід надати визначення господарсько-правової відповідальності, охарактеризувати її ознаки (особливості), навести класифікацію господарсько-правових санкцій, проаналізувати підстави господарсько-правової відповідальності. Також необхідно стисло розкрити принципи і межі застосування господарських санкцій.

Розкриваючи теоретичне питання, не потрібно досліджувати закріплені в ГК України форми господарсько-правової відповідальності (відшкодування збитків, неустойка тощо). Якщо замість відповіді на поставлене теоретичне питання будуть охарактеризовані окремі форми відповідальності, контрольна робота не буде зарахована.

Б. Для надання відповіді на перше завдання слід вивчити норми Законів України «Про концесії» від 16 липня 1999 р., «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг» від 14 грудня 1999 р., «Про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності» від 21 жовтня 2010 р. та прийняті на їх виконання підзаконні нормативно-правові акти (наводяться у списку рекомендованої літератури).

При підготовці відповідей на друге і третє питання доцільно вивчити норми гл.гл. 7, 10 ГК України та коментарі до них, а також основні положення Закону України «Про кооперацію» від 10 липня 2003 р.

В. Щоб вирішити ситуаційну задачу, необхідно дослідити норми Закону України «Про платіжні систе­ми та переказ коштів в Україні» від 5 квітня 2001р. та Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої Поста­новою Правління НБУ від 12 ли­стопада 2003 р. № 492.