Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВП.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
112.32 Кб
Скачать
  1. Застосування хроматографічних методів

Застосування хроматографічного методу доцільно тому, що при цьому відбувається безперервне збагачення, що викликано наступними причинами.

Застосування хроматографічних методів для попереднього розділення сумішей, що містять органічні пероксидні сполуки, і для прямого визначення останніх безумовно зменшує ускладнення, що виникають за рахунок близькості властивостей компонентів.

Застосування хроматографічних методів (паперова, тонкошарова,газорідинна і рідинна хроматографія високого тиску), що відрізняються високою ефективністю поділу і надійністю ідентифікації, як і в інших областях структурного аналізу, наприклад протеїнів, полісахаридів і ліпідів[1], Зазвичай дає дуже хороші результати. Хроматографічні методи визначення продуктів хімічної деструкції барвників дозволяють мати справу з мікро - або навіть ультрамікроб кількостями аналізованих сполук і значно спрощують і прискорюють всю експериментальну роботу. Успішний результат аналізу залежить від наступних факторів.

Застосування хроматографічних методів при елюіроваванні з метою витіснення менш міцно утримуваних іонів.

Застосування хроматографічного методу розділення хоча і не дозволяє (з причин, викладених вище) виділити в чистому вигляді сірчисті сполуки, все ж дає можливість отримати концентрати сірчистих з'єднань і тим самим вивчити їх властивості хоча б у загальному вигляді, що у багатьох випадках буває важливим. Сходу на активного окису алюмінію і деяких інших адсорбентах і дослідженню цих концентратів присвячені роботи С.

Застосування хроматографічних методів адсорбції з метою витіснення менш міцно утримуваних іонів.

Головним напрямком застосування хроматографічного методу було і залишається поділ складних сумішей речовин, елементів на компоненти.

Головним напрямком застосування хроматографічного методу було і залишається поділ складних сумішей органічних і неорганічних речовин.

Таким чином, застосування хроматографічних методів особливо перспектив не кінетичних методах аналізу, так як це збільшує їх селективність.

Висновки

У широкому значенні слова хроматографія - цей поділ двох- і багатокомпонентних сумішей газів, парів рідин чи розчинених речовин методами сорбції в динамічних умовах: Зазвичай поділ відбувається за проходженні потоку суміші через колонку, що містить шарзерновий сорбент. І навіть близькі за складом чи будовою речовини різна поглинаються сорбентами, відбувається виборча адсорбція, що сильно сорбується – речовини поглинаються у верхній частині колонки, а ті що слабше сорбуютьсяя просуваються далі. Досягається поділ суміші деякі компоненти за довжиною колонки при повторюваних процесах сорбції ідесорбции в елементарних шарах. Хроматографічний поділ відноситься до якісного та кількісного аналізу.

Хроматографія — сучасний і високоефективний метод, дозволяє досить швидко і надійно визначати зміст окремих компонентів в сумішах, концентрувати і ідентифікувати ці компоненти. Вона ефективна у хімічному аналізі, а й у хімічної технології.

У біології і агропромислової сфері хроматографічний розподіл витрат і концентрування використовують перед кількісним визначенням мікроелементів, і навіть щоб виявити пестицидні сполуки, у навколишньому середовищі. При технологічному контролі харчових виробництв хроматографія служить очищення речовин, аналізу сумішей органічних кислот, амінокислот та інших продуктів.

Отже, хроматографія є високоефективним засобом розділення та аналізу двох сумішей, в залежності від використовувіних фаз у даному типі аналізу (рідина або газ), та має важливе значення для біологічних, хіміко-аналітичних, ґрунтових та інших проб та їхнього аналізу