Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДЗ Гістологія.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
24.67 Кб
Скачать

2. Склад крові

Кров складається з рідкої частини - плазми і зважених у ній клітин - формених елементів: еритроцитів (червоних кров'яних тілець), лейкоцитів (білих кров'яних тілець) і тромбоцитів (кров'яних пластинок). Частка плазми становить близько 55%, формених елементів - 45%. Загальна кількість крові в організмі дорослої людини - близько 6-8% маси тіла, тобто приблизно 4,5-6 л. Втрата 1 / 3 об'єму крові може призвести до його загибелі.

3. Плазма крові

Плазма представляє собою в'язку білкову рідину злегка жовтуватого кольору. У ній зважені клітинні елементи крові. До складу плазми входить 90-92% води і 8-10% органічних і неорганічних речовин. Більшу частину органічних речовин складають білки крові: альбуміни, глобуліни та фібриноген. Крім цього, в плазмі містяться глюкоза, жир і жироподібні речовини, амінокислоти, різні продукти обміну (сечовина, сечова кислота та ін), а також ферменти і гормони. Неорганічні речовини (солі натрію, калію, кальцію та інші) складають близько 0,9-1,0% плазми крові. Концентрація різних солей в плазмі щодо постійна. Мінеральні речовини, особливо іони натрію і хлору, відіграють основну роль у підтримці відносної постійності осмотичного тиску крові. Плазма крові знаходиться у взаємозв'язку з тканинною рідиною організму: з плазми в тканини переходять всі речовини, необхідні для життєдіяльності, а назад - продукти обміну.

Білки становлять 7-8% плазми крові. Кілька десятків різних білків об'єднані в 3 основні групи: альбуміни (близько 4,5%), глобуліни (2-3%) і фібриноген (0,2-0,4%). Альбуміни і фібриноген синтезуються в клітинах печінки, глобуліни - не тільки в печінці, але і в селезінці, кістковому мозку, лімфатичних вузлах.

Білки виконують ряд важливих функцій. Володіючи буферними властивостями, вони беруть участь у підтримці рн крові на постійному рівні. Білки надають в'язкість крові, що має важливе значення у підтриманні артеріального тиску. Вони обумовлюють онкотическое тиск, який визначає обмін води між кров'ю і тканинами. Білки беруть участь у згортанні крові, є факторами імунітету. Вони служать резервом для побудови білків тканин.

Вуглеводи плазми крові представлені глюкозою в концентрації 80-120 мг%. Ліпіди становлять 0,5%.

Мінеральні речовини плазми становлять 0,9%. До їх складу входять переважно катіони Ма +, К +, Са2 +, Mg2 + і аніони Cl-, HCO3-, HPO4-.

Штучні розчини, що володіють однаковим з кров'ю осмотичним тиском, тобто містять рівну концентрацію солей, називають ізоосмотичними або ізотонічними. Ізотонічним для теплокровних тварин і людини є 0,9%-ний розчин NaCl. Такий розчин називають фізіологічним. Розчини, які мають більший осмотичний тиск, ніж кров, називають гіпертонічним, менше - гіпотонічними.

Еритроцити в ізотонічному розчині зберігають свою форму, в гіпертонічному розчині зморщуються, а в гіпотонічному - набухають і лопаються. Звідси випливає важливість підтримки солоного складу плазми крові на постійному рівні.

Кров людини має слаболужну реакцію. Величина рН артеріальної крові дорівнює 7,4; рН венозної крові внаслідок більшого вмісту в ній діоксиду вуглецю дорівнює 7,35. Незважаючи на те, що в процесі обміну речовин укров безперервно надходять діоксид вуглецю, молочна кислота та інші продукти обміну, які можуть змінити концентрацію водневих іонів, активна реакція крові зберігається постійною. Це пояснюється буферними властивостями плазми та еритроцитів крові, а також діяльністю органів виділення, що видаляють з організму надлишок кислот і лугів. При деяких станах організму спостерігається зсув реакції крові в кислу сторону (ацидоз) або в лужну сторону (алкалоз).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]