Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FERMENTI.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
36.37 Кб
Скачать

79. Для розсмоктування рубців після опіків та операцій, а також гематом в клініці використовується препарат лідаза. Даний препарат містить фермент, який розщеплює:

A. * Гіалуронову кислоту

80. У відділення швидкої допомоги в тяжкому стані доставлено хворого, який отруївся ціанідами. Який препарат потрібно негайно ввести хворому?

A. *Цитохромоксидазу

81. Дегідрогенази – це ферменти, які відщеплюють атоми водню від субстрату. До якого класу ферментів відноситься лактатдегідрогеназа:

A. *Оксидоредуктаз

82. У дванадцятипалу кишку виділяються ферменти підшлункової залози у неактивному стані. Вкажіть який фермент активує трипсиноген.

A. *Ентерокіназа

83. У медичній практиці використовуються ферментні препарати. Механізм дії їх обумовлений специфічним зв'язуванням субстрату з:

A. *Активним центром

84. З огляду на вплив температури на активність ферментів, як Ви будете в аптеці зберігати лікарські препарати, отримані на їхній основі:

A. *При температурі 0о -+4 оС

85. У медичній практиці широко використовуються сульфаніламідні препарати, що є структурними аналогами параамінобензойної кислоти (ПАБК). Який механізм дії лежить в основі його бактеріостатичного ефекту?

A. *Конкурентне інгібування

86. Для отримання із підшлункової залози тварин у чистому вигляді ферменту амілази використовують метод афінної хроматографії із закріпленим на носієві лігандом. Яку із наступних речовин взяти в якості ліганда?

A. *Крохмаль

87. Для дієтотерапії непереносимості молока у дітей використовують молоко, в якому ферментативним шляхом зменшують вміст лактози. Який фермент використовують з цією метою:

A. *-галактозидазу

88. Хворому зі скаргами на гострі опоясуючі болі в животі, нудоту, призначили аналіз сечі на діастазу. Результат - 600 г/л год.: Запідозрено гострий панкреатит. Які лікарські засоби слід призначити:

A. *Інгібітори трипсину, хімотрипсину

89. До складу лікарського препарату входить гіалуронідаза. Стосовно якої біологічно активної речовини в організмі людини виявляє свою специфічність даний фермент:

A. *Гіалуронова кислота

90. У хворого після опіків залишились колоїдні рубці. Який ферментативний фармпрепарат застосовується для їх розсмоктування?

A. *Лідаза (гіалуронідази)

91. Пацієнту з інфарктом міокарду призначили фібринолітичний фармпрепарат «Стрептодеказа», що створений на водорозчинній матриці полісахаридної природи методом:

A. *Іммобілізації ферменту

92. Інтоксикація дінітрофенолом та іншими роз'єднувачами тканинного дихання супроводжується виникненням кахексії, гіпертермії, зниженням працездатності та ін. З чим може бути пов'язано виникнення цієї симптоматики?

A. *Зменшення вмісту АТФ

93. Хворому на хронічну пневмонію призначили ферментний препарат - цитохром с. За рахунок чого підвищується використання молекулярного, кисню за рахунок перенесення:

A. *Електронів

94. У хворого порушений енергетичний обмін - сповільнення процесів окиснення та утворення АТФ, у крові знижений вміст метаболітів циклу Кребса. Який продукт обміну є конкурентним інгібітором сукцинатдегідрогенази?

A. *Малонат

95. У хворого базедовою хворобою розвинулось загальне виснаження організму. Назвіть одну із причин змін в тканинному диханні, яка причетна до розвитку вказаного симптому.

A. *Роз'єднання окислювального фосфорилювання

96. Мітохондрії – субклітинні органели, що існують у всіх клітках, крім зрілих еритроцитів, бактерій, синьо-зелених водоростей. У яких основних клітинних функціях беруть участь мітохондрії?

A. *Окисне фосфорилювання

97. Відомо, що іксенобіотики є чужерідними,. речовинами для організму, тому їх знешкодження відбувається за рахунок реакцій:

A. *Мікросомального окислення

98. У процесі мікросомального окислення зв'язування і перетворення субстрату здійснює:

A. *Цитохром Р-450

99. У процесі мікросомального метаболізму лікарські засоби інактивуються в реакції:

A. *Гідроксилювання

100. Поліциклічний ароматичний вуглеводень бензпірен , який міститься у тютюновому димі та автомобільних газах, в організмі людини перетворюється у процесі мікросомального окислення в гідроксібензпірен та інші метаболіти. Токсичність цих продуктів у порівнянні із бензпіреном:

A. *Посилюється

101. При обробці ран, що кровоточать, розчином перекису водню 3% спостерігається утворення піни за рахунок розкладання перекису водню одним з ферментів крові. Виберіть цей фермент із перерахованих нижче:

A. *Каталаза

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]