Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zada4i_psihu.rtf
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
118.51 Кб
Скачать

Задача №8

Громадянин Л., 38 років доставлений працівниками міліції в наркологічний диспансер для експертизи алкогольного сп’яніння. Пацієнт ейфоричний, жартує, намагається розповідати анекдоти, мова голосна, говорить багато, але помітно затрудняється у доборі слів, часто повторює фрази або частини фраз, артикуляція невиразна Мову супроводжує незграбною жестикуляцією, рухи погано координовані, хода нетверда. На питання відповідає, виконує інструкції лікаря, щоправда іноді потребує повторення запитань і інструкцій. На зауваження супроводжуючих дає бурхливу афективну реакцію. Обличчя гіперемоване, реакція зіниць на світло збрежена, відмічається легкий горизонтальний ністагм. Нестійкий в позі Ромберга, промахується при виконанні пальце-носової проби. Черевні рефлекси відсутні, проба Рапопорта позитивна.

Питання: 1. Кваліфікуйте стан обстежуваного.2. Яка тактика найбільш доцільна в цьому випадку?

Задача №9

Пацієнт Н., 45 років вживає алкогольні напої з 16 років. До 27 років випивав епізодично, надалі пив майже щотижня до 0,5л міцних алкогольних напоїв, останні 5 років випиває до 1л горілки і більше. Наступного дня похмеляється, бо на рано після пиятики почувається погано: тремтять гуки, болить голова, нудить, час від часу блювота, загальний неспокій. Мусив випити хоча б 100мл, щоб змогти йти на роботу, однак іноді за першими 100мл слідували наступні і наступні, зрештою знову напивався. Так тривало допоки не закінчувались гроші. Через це має проблеми на роботі, погіршились стосунки в сім’ї.

Питання: 1. Клініка якої стадії алкоголізму описана, які особливості даного випадку? 2.Який провідний синдром спостерігається?

Задача №10

Хворий 37 років. Електрик, працює. В дитинстві розвивався без відхилень, закінчив 8 класів, одружений. Біля 10 років зловживає спиртними напоями. Останні 3 роки випиває майже кожен день. Півтора року тому, спочатку епізодично, а згодом постійно, став чути голоси, які говорять про нього, коментують його дії, вмішуються в його справи. “Ось він іде, цей брехун, злодій, клятвозлочинець, скільки разів обіцяв кинути пити” – говорить один голос, а інший: “Ну і що, а хто зараз не п’є, всі п’ють”. Психічний стан: охоче розмовляє з лікарем, розповідає про голоси, стверджує, що намагається не звертати на них увагу, але інколи відповідає їм коли вони сильно сваряться. Хворий брутальний, цинічний, судження поверхневі, алкоголіком себе не вважає, тому що “під парканом ніколи не валявся”, але згідний, що голоси є ознакою якоїсь хвороби.

Питання: 1. Який провідний синдром? 2. Який є попередній діагноз? 3. Визначте стадію захворювання.

Задача №11

На третій день після поступлення в гастроентерологічне відділення з приводу лікування хронічного гастриту хворий Б. став неспокійним, то намагається тікати з палати, то ховається під ліжко, то зацікавлено до чогось придивляється та прислухається. Струшує з себе неіснуючих комах, говорить, що чує, як з двору його кличе сусід, сміються діти. Вважає, що знаходиться вдома, дезорієнтований в часі. Паспортні дані називає вірно. Вдень виражених порушень психічного стану не спостерігається, а до вечора психічний стан погіршується. З анамнезу відомо, що хворий на протязі останніх чотирьох років зловживає алкоголем, хоча проблем з алкоголем сам хворий не визнавав і за спеціалізованою допомогою не звертався. Останній раз вживав алкоголь перед поступленням в лікарню.

Питання: 1. Як можна кваліфікувати психічний стан хворого? 2.Чи доцільна в даному випадку госпіталізація хворого в психіатричний заклад? 3. Яка лікувальна тактика?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]