Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС ДК 2013 ФК (1).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Тема 1. Сутність і функції грошей

Після вивчення цієї теми ви зможете:

  • Пояснити як виникли гроші;

  • Пояснити суть грошей як особливого товару;

  • Пояснити функції грошей;

  • Зрозуміти роль грошей у ринковій економіці;

  • Зрозуміти еволюцію поглядів на суть грошей та їх роль у процесі розвитку людства;

Ключові терміни та поняття: раціоналістична та еволюційна концепції походження грошей, ліквідність грошей, суть грошей, гроші як гроші, гроші як капітал, функціональні форми грошей, демонетизація золота, монета, кредитні гроші, електронні гроші, кредитні картки, дебетові картки, економічна корисність грошей, функції грошей: міра вартості, засіб обігу, засіб платежу, засіб нагромадження, світові гроші.

План теми:

  1. Гроші як форма суспільних відносин. Раціоналістична та еволюційна концепції походження грошей.

  2. Форми грошей та їх еволюція.

  3. Якісні властивості грошей.

  4. Поняття про функції грошей та їх еволюцію.

  5. Функції міри вартості, її суть та сфера використання.

  6. Функція засіб обігу.

  7. Функція засіб платежу.

  8. Функція засобу нагромадження.

  9. Світові гроші.

Питання для самостійного вивчення:

1. Роль держави у створенні грошей . (Л 6 с. 9-10.)

2. Гроші як загальний еквівалент і абсолютно ліквідний актив.(Л 9. с.9-11)

3. Специфіка вияву суті грошей у різних економічних системах.(Л 18 с.16 -18)

4. Гроші як особливий товар, мінова й споживча вартість грошей. Гроші, як гроші, та гроші як капітал. Зв’язок грошей з іншими економічними категоріями.(Л 6 с. 12-14)

5. Роль грошей у ринковій економіці. Якісний та кількісний аспекти впливу на економічні та соціальні процеси. (Л 6 с.55-58)

6. Грошове середовище як фактор впливу на матеріальні інтереси та виробничу активність економічних суб’єктів. (Л 6 с. 58 – 59)

1. Визнання еволюційної концепції походження грошей не знімає зовсім питань про роль раціонального чинника в творення грошей, насамперед держави. Завдяки своїй суспільній природі і надзвичайно важливій економічній та соціальній ролі гроші і держава існують у тісному взаємозв’язку і взаємовпливі. Тому немає підстав взагалі заперечувати роль держави в еволюції грошей. Але ця роль не констатуюча, а трансформуюча. Іншими словами, не держава створює гроші як економічне явище, хоча вона може визначати та змінювати зовнішні атрибути грошей, тобто впливати на форму грошей з метою кращого пристосування їх до ефективного виконання суспільної ролі.

Наприклад, держава надала металевим грошам форму монети, завдяки державі стала можливим заміна золотих грошей неповноцінними кредитними грошима, держава визначає номінал, форму, порядок емісії грошових знаків тощо. Але всі ці дії держави щодо грошей не зачіпають їх сутності, не визначають і не заперечують її, тобто мають чітко визначені межі. Якщо ж держава у своїх трансформуючих діях виходить за ці межі, наприклад емітує такі гроші, які втрачають довіру до себе з боку суспільства, а отже – перестають бути грошима по суті, то сама економічна дійсність починає «шукати» чи створювати більш надійні гроші , зокрема вдається до послуг іноземної валюти чи кредитних зобов’язань (векселів) надійних комерційних структур. За таких умов держава змушена буде обмежити свій вплив на гроші вказаними межами, замінити «неякісні» гроші якісними, провівши грошову реформу, і надалі рахуватиметься з об’єктивною природою грошей у своїх трансформуючих діях.

Характерно, що роль держави у формуванні грошей поступово посилювалася в міру розвитку самих грошей, підвищення їх ролі і посилення вимог до них з боку ринку. На перших порах, коли сам ринок стихійно висував на роль грошей один з найбільш ходових товарів, зовнішнє втручання в цей процес було мінімальним.

Із закріпленням ролі грошей за дорогоцінними металами втручання держави у створення грошей помітно посилилось. Вона взяла на себе зобов’язання надавати грошам точно визначену форму (монета), установила контроль за виробництвом грошей (чеканка монет, фіксація проби металу, контроль вмісту дорогоцінного металу в монетах), організувала боротьбу з фальшуванням монет тощо.

Ще більшою стала роль держави у функціонування грошей після демонетизації золота. Вона визначає не тільки форму грошей, а й їх вартість, регулюючи насамперед масу грошей в обороті. Завдяки зусиллям держави, передусім її центрального банку, звичайні клаптики паперу чи прості записи в бухгалтерських книгах банків набули здатності виконувати функції і роль грошей.

Проте, це не означає, що держава стала творцем неповноцінних грошей, що її роль у цьому процесі визначальна, а самі сучасні гроші – виключно продукт створений державою. Гроші і сьогодні є продуктом ринку. По-перше, якраз ринок певними спричиняє об’єктивну потребу в грошах, з чим держава не може не рахуватися. По-друге, ринок висуває жорсткі вимоги до носія грошових функцій, і держава повинна створити такого носія, який здатний найповніше задовольняти ці вимоги. По-третє, кількість грошей в обороті визначається певними об’єктивними закономірностями, які держава мусить враховувати у своїх регулятивних діях щодо грошей. Тому і сьогодні гроші не декретуються з державою, а породжуються самою ринковою економікою.

2. Гроші – це загальний еквівалент для всіх інших товарів, тобто вони служать засобом вираження вартості товарів.

Гроші – це специфічний товар, який має наступні суттєві риси:

  • Гроші не здатні прямо задовольняти будь-які фізичні чи духовні потреби людини, а тільки опосередковано – через відчуження їх на купівлю звичайних товарів та послуг;

  • Маючи здатність обмінюватися на будь-які цінності, гроші перетворюються в абстрактного носія вартості, в абсолютну ліквідність як абстрактну цінність чи багатство.

Грошам на відміну від інших товарів, притаманна абсолютна ліквідність – здатність активу негайно обмінюватись на будь-які блага.

Функціональні форми грошей – погідні від грошових функцій. Гроші – найвищий ступінь у розвитку економічних відносин. Маючи істотні відмінності від попередніх структур, функціональні форми грошей певною мірою зберігають і спадковість.

Важливим показником, який характеризує відмінність грошей від інших активів, є їх ліквідність(можливість використання в ролі засобу платежу, зберігати свою номінальну вартість).

Портфельний підхід до визначення суті грошей є методом аналізу використання грошей. Сенс цього підходу при визначенні структури особистого багатства в оцінці його окремих елементів з позиції ступеня їх ліквідності.

Людина в умовах ринкової економіки має можливість зберігати своє багатство у таких формах:

А) гроші;

Б) цінні папери;

В) капітал у матеріально-фізичній формі.

Ліквідність будь-якого активу (майна) безпосередньо пов’язана з витратами його обміну на інші види майна. Майно, витрати обміну якого дорівнюють нулю, є абсолютно ліквідним.

Грошовий сектор економіки роздвоюється на дві самостійні та органічно пов’язані ланки:

Грошовий сектор

Грошова структура

«гроші як гроші»

Специфічна структура

«гроші як капітал»

Обслуговування товарного обігу

Т-Г-Т

← Функція →

Обіг

капіталу

Г-Т-Г

Забезпечення реалізації отриманого доходу (зарплати, пенсії, дивіденду тощо)

← Відмінності →

Одержання

нової вартості,

більшої за авансовану

Через функції міри вартості та засобу обігу

← Реалізація себе →

Через функції засобу платежу і нагромадження

3. З приводу питання про суть грошей в економічній літературі склалось два основних напрямки: металістична та номіналістичний.

Основна дискусія з проблеми наявності (чи відсутності) зв’язку сучасних грошей із золотом триває вже кілька десятиліть. Сучасні паперові гроші – це неречові, неметалеві гроші, проте вони успішно обслуговують господарський оборот, опосередковують рух товарів, забезпечують еквівалентність товарного обміну. Сучасні гроші є ефективним платіжним і купівельним засобом законність якого підтримується державою.

Гроші не можна вважати лише технічним інструментом взаємозв’язків господарських суб’єктів. Їхнє місце – специфічна сфера економічних відносин, яка опосередковує обмін товарами, роботами та послугами між суб’єктів.

Представники номіналістичної теорії (з’явилася в XVI – XVII ст. в Англії, засновник У.Стеффорд) стверджують, що гроші є тільки знаками вартості, умовними розрахунковими одиницями. Сучасні гроші мають повну незалежність від вартості золота і безпосередньо відображають вартість товарів.

Металі стична теорія (з’явилася в Англії, засновники – Дж.Берклі та Дж.Стюарт), навпаки, підкреслює реальність сучасних грошей, зв’язок їх купівельної спроможності із золотом. І хоча реальністю стала демонетизація золота, його перетворення із грошового у, по суті, звичайний товар, але демонетизація золота як грошового товару – це об’єктивний процес. Проте, дотепер золото залишається складовою офіційних резервів в багатьох країнах світу, продовжуючи виконувати важливу роль реальних резервних активів.

Отже, сучасні паперові гроші є принципово новою формою грошей. У їхніх функціях все більше проявляється кредитна природа.

Гроші – це загальний еквівалент для всіх інших товарів, тобто вони служать засобом вираження вартості товарів.

Суть грошей полягає насамперед у тому, що вони є загальним еквівалентом. Тільки через обмін на гроші відбувається фактична реалізація товару, його продаж на ринку. Інакше кажучи, на ринку вартість (ціна) обліковується згідно з суспільними умовами за допомогою грошей. Завдяки грошам і товарно-грошовому обміну на ринку встановлюється зв’язок між незалежними товаровиробниками. Гроші – це інструмент налагодження нормальних економічних відносин у народному господарстві.

Гроші нерозривно пов’язані з господарським оборотом і реально відбивають закономірності руху товарно-матеріальних цінностей і капіталу. Тому зміни у сфері виробництва і обігу не можуть змінювати природу і сутність грошей, які обслуговують ці сфери. У розвинутих країнах світу сьогодні переважна частина грошової маси представлена платіжними зобов’язаннями і документами, виписаними кредитними установами (банками): чеками, депозитними сертифікатами, наказами про зняття вкладів тощо.

Зміна економічної сутності грошей в сучасних умовах найбільш наочно виявляється через докорінну зміну структури грошового обігу – неухильно зростає роль, значення та питома вага безготівкового обороту.

Зважаючи на сучасний стан розвитку національної економіки України на перший план не може вийти прикладний підхід до розуміння сутності грошей. Він передбачає насамперед дослідження грошей з позиції завдань підвищення ефективності їх функціонального застосування. Практичний інтерес викликають в першу чергу ті монетарні теорії, кінцеві результати яких відповідають потребам функціонування і розвитку сучасної грошової системи. на нинішньому етапі перед наукою постало завдання виявити і обґрунтувати нові взаємозв’язки в грошовій системі, встановити відповідні цим зв’язкам закономірності у зміні сутності і природи грошей. Реальною вартісною основою сучасних грошей є сукупна товарна маса.

4. Застосування грошей для обслуговування процесів нагромадження вартості та її продуктивного використання (інвестування) істотно змінило їх суспільне призначення. З простого засобу обігу, що обслуговував обмін товарів, вони перетворилися в носія само зростаючої вартості, тобто у формі капіталу. Вони стали широко обслуговувати нагромадження вартості, використання її для фінансування розвитку виробництва, формування на цій основі маси позичкового капіталу та 1ого руху. Забезпечення самозростання вартості стало пріоритетною ціллю руху грошей у процесі відтворення, яка істотно впливає на інтереси економічних суб’єктів, на їх взаємовідносини.

При застосуванні у сфері інвестування гроші стають носієм капіталу, у зв’язку з чим виникає необхідність розрізняти гроші як гроші та гроші як капітал.

Гроші як гроші використовуються переважно для реалізації наявної споживчої вартості, тобто їх цільове призначення обмежується посередництвом в обміні.

Гроші як капітал використовуються для забезпечення зростання наявної вартості. Для цього виготовлену вартість потрібно реалізувати, нагромадити та використати так, щоб її не тільки зберегти, а й збільшити. Це можливо лише за умови, що гроші використовуються для формування промислового чи торгівельного капіталу, або як позичковий капітал. В усіх цих випадках цільове призначення грошей значно розширюється, розвиваються їх нові функціональні форми, зокрема засіб нагромадження і засіб платежу, істотно зростає роль грошей в економічному житті суспільства.

Набуття грошима однієї з форм руху капіталу не означає, що вони перестали використовуватися як гроші.

Функціонуючи як капітал, гроші продовжують виконувати свої традиційні функції міри вартості і засобу обігу, які разом констатують явище грошей. Тому відмінності між грошима як грошима і грошима як капіталом досить умовні і визначаються переважно призначенням грошей при їх використанні економічними суб’єктами. Гроші є власне грошима насамперед при їх витрачанні на особисте споживання, оскільки забезпечують купівлю товарів та послуг.

Гроші стають капіталом, переважно при їх нагромадженні, зберіганні та продажу на грошовому ринку, оскільки це дає власнику додатковий дохід у вигляді процента.

При обслуговуванні виробничого споживання гроші одночасно є власне і грошима і капіталом, оскільки сприяють реалізації товару та одержанню прибутку.

Найвиразніше гроші як капітал виявляють себе в межах кругообороту капіталу окремого підприємства. Наявна у нього сума грошей (на банківських рахунках, у касах) є одночасно частиною його оборотного капіталу і масою ліквідності, що забезпечує його поточну платоспроможність. Збільшення цієї суми одночасно збільшує його оборотний капітал, тобто масу наявних ресурсів, його ліквідність, робить підприємство економічно могутнішим.

У межах всієї економіки наявна сума грошей характеризує лише масу її ліквідності і не є частиною обсягу реального капіталу. Зростання цієї суми призводить лише до поліпшення ліквідності економіки, проте обсяг реального капіталу від цього не збільшується. Якщо зростання загальної грошей буде надмірним, це призведе лише до їх знецінення.

5. У міру поглиблення ринкової трансформації економіки помітно зростає роль грошей в її розвитку. Кожний, хто має гроші, має вільно купити будь-який потрібний товар. Це істотно підвищило зацікавленість економічних суб’єктів у тому, щоб більше заробляти грошей і економічніше їх витрачати. Стало значно легше капіталізувати гроші, вклавши їх у цінні папери ба банківські депозити. Проте ці позитивні зрушення в підвищенні ролі грошей поки ще не дали відчутних результатів у розвитку суспільного виробництва в Україні. Це зумовлено передусім уповільненістю, непослідовністю переведення економіки на ринкові засади, адміністративним втручанням держави в економічне життя, а також слабкістю самого грошового механізму, зокрема банківської системи, все ще високою інфляцією. Тому економічні суб’єкти недостатньо результативно реагують на стимулюючи імпульси, які надходять з боку грошей, не виявляють належної зацікавленості в інвестування виробництва, у капіталізації доходів, у розвитку товарно – грошових відносин. Вона нерідко віддають перевагу «тіньовим» методам господарювання, переведення вільного фінансового капіталу за кордон, конвертації його в іноземну валюту. Ці процеси істотно стримують позитивний вплив ринкових перетворень та грошей на розвиток економіки.

Досвід країн не тільки свідчить про величезну роль грошей, а й показує основні напрями успішного використання їх в економіці.

По-перше, це максимальне переведення на ринкові засади всіх сфер економічних відносин. Грошова форма повинна реально опосередковувати всі процеси розширеного відтворення, забезпечувати здійснення їх на еквівалентній основі. На принципах еквівалентності, самофінансування, самодостатності повинна ґрунтуватися діяльність не тільки виробничих підприємств, а й економічних суб’єктів сфери науки, освіти, охорони здоров’я тощо.

По-друге, переорієнтація цілей економічної, у тому числі грошової політики із забезпеченням інтересів центру на інтереси безпосередньо виробника, окремих колективів, регіонів тощо. Тільки за цієї умови можна буде ефективно використовувати грошові інструменти для стимулювання суспільного виробництва, а оте і для забезпечення економічних інтересів центру.

По-третє, забезпечення вільної, гарантованої капіталізації грошових доходів усіх суб’єктів економічних відносин усіма методами, сумісними з нашими соціальними пріоритетами. Це сприятиме зростанню інвестицій, згортанню тіньової економіки, зміцненню банківської системи.

По-четверте, оздоровлення грошового обігу, забезпечення високої, сталої вартості грошової одиниці. Без цього неможливо відновити роль грошей у міновому процесі, а отже , забезпечити їх належну роль у розвитку економіки в цілому.

Контрольні питання за тематикою СРС:

  1. Яку роль відіграє держава у створенні грошей?

  2. Яка специфіка вияву суті грошей у різних економічних системах?

  3. Чому гроші є особливим товаром?

  4. З якими економічними категоріями пов’язані гроші? В чому їх єдність та відмінності?

  5. Яку роль відіграють гроші у ринковій економіці?

  6. Який вплив мають гроші на матеріальні інтереси та виробничу активність суб’єктів господарювання?

Висновки після вивчення теми:

  1. Гроші не були придумані людством і не є продуктом творення держави, а з”явилися стихійно як результат еволюційного розвитку товарного виробництва й обміну. Тому гроші не можна вольовим способом відмінити там, де для їх існування є об”єктивні передумови, як і не можна запровадити там, де таких передумов немає. Разом з тим держави активно впливають на форму грошей, з тим щоб надати їм ознак, які роблять гроші найбільш адекватними потребам ринку.

  2. Обмін за допомогою грошей має істотні переваги перед бартером (натуральним обміном): здешевлює, прискорює, краще гарантує здійснення обмінних операцій, розширює можливості вибору, знімає часові і територіальні обмеження, створює умови для суспільного контролю і впливу на процеси обміну; все це сприяє прискоренню суспільного відтворення.

  3. Гроші за своєю сутністю є особливим товаром, що має властивості загального еквівалента – здатність обмінюватися на будь-який інший товар, загальну вартість замість специфічної, властивої звичайним товарам, є безпосереднім носієм абстрактної цінності і суспільного багатства.

  4. Вартість грошей як загального еквівалента формується безпосередньо в обігу внаслідок обміну певної маси реальних цінностей на певну масу грошей. У результаті такого обміну кожна грошова одиниця стає для її власника носієм тієї маси вартості, яку він відчужив в обмін на свої грошові доходи. Зміна такої вартості грошей спричинюється передусім зміною фізичного обсягу реальних благ, що надходять у сферу реалізації, і маси грошей, що обслуговує цю сферу. Перший із цих факторів впливає на вартість грошей прямо пропорційно, а другий обернено пропорційно.

  5. Гроші пройшли тривалий та складний шлях розвитку від звичайних товарів широкого вжитку до сучасних електронних грошей. Кожна зміна форми грошей зумовлювалася більш високим рівнем розвитку суспільних відносин та істотним ускладненням вимог ринку до грошового еквівалента. Переломним моментом у розвитку форм грошей стала демонетизація золота, внаслідок якої закінчилася епоха повноцінних грошей і розпочалася епоха неповноцінних грошей. На сьогодні неповноцінні гроші повністю взяли на себе й успішно виконують більшість грошових функцій, насамперед засобу обігу, засобу платежу і міри вартості. Водночас є підстави стверджувати, що цього не сталося з функцією засобу нагромадження вартості і її частково продовжує виконувати золото, про що свідчить накопичення великих запасів золота у державній та приватній власності.

  6. Гроші в сучасній ринковій економіці виконують п”ять функцій: міри вартості, засобу обігу, засобу платежу, засобу нагромадження вартості, світових грошей. У функції міри вартості гроші забезпечують визначення вартості товарів через форму ціни. У функції засобу обігу гроші обслуговують реалізацію товарів з негайним поверненням власникові еквівалентної вартості. У функції засобу платежу гроші обслуговують погашення боргових зобов’язань, що виникають у процесі розподілу та реалізації вартості національного продукту. У функції світових грошей гроші обслуговують рух вартості по каналах світового ринку – її вимірювання, розподіл, реалізацію та нагромадження.

  7. Роль грошей є результатом їх функціонування і виявляється в стимулюючому чи гальмуючому впливі грошей на певні економічні процеси. Такий вплив забезпечується самою наявністю грошей, завдяки чому всі економічні суб”єкти функціонують у грошовому (а не бартерному) середовищі, а також зміною кількості грошей в обороті. У першому випадку роль грошей полягає в тому, що економічні суб”єкти поставлені в такі умови, що спонукають їх як виробників виробляти більше і з меншими витратами, а як споживачів – витрачати гроші економніше і з найбільшим ефектом. У другому випадку роль грошей збільшує чи зменшує обсяг платоспроможного попиту, впливає на кон”юнктуру ринку, на обсяги виробництва і зайнятість.

  8. Високий рівень розвитку сучасної ринкової економіки, ускладнений активним регулятивним втручанням держави в усі її процеси, зумовив широку гаму складних вимог до грошей, яким не могли відповідати жодні форми повноцінних грошей. Основними вимогами ринку до сучасних грошей та адекватними їм властивостями грошей є: стабільність вартості грошей, економічність грошового обороту, довготривалість використання грошових знаків, однорідність грошей, подільність, портативність. Забезпечити всі ці властивості неповноцінним грошам – одне з найскладніших економічних завдань сучасних держав.

Питання для самоконтролю:

  1. У чому полягають основні відмінності між еволюційною та раціоналістичною концепціями походження грошей?

  2. Як ринок впливав на розвиток форм грошей?

  3. Як ви розумієте суть грошей7

  4. Якими рисами можна охарактеризувати специфічність товару – гроші?

  5. У чому полягає ліквідність грошей?

  6. У чому основні відмінності двох понять – “гроші як гроші” та “гроші як капітал”?

  7. Назвіть основні причини демонетизації золота.

  8. Назвіть основні вихідні ознаки грошей.

  9. Дайте характеристику властивостям форм вартості.

  10. Які існують види грошей?

  11. Назвіть основні функції грошей. У чому особливості їх прояву в сучасних умовах?

Тести для самоконтролю:

  1. Яке з наведених нижче визначень найбільш точно виражає суть грошей:

А) це все те, що використовується як гроші;

Б) це все те, що виконує функції грошей;

В) це законні платіжні засоби;

Г) це загальний еквівалент.

  1. На чому базується вартість повноцінних і неповноцінних грошей?

А) на купівельній спроможності;

Б) на вартості тієї кількості товарів і послуг, які можна придбати в середньому за грошову одиницю;

В) на вартості матеріалу, з якого вони виготовлені (золото, срібло тощо);

Г) немає правильної відповіді.

  1. Чи всі засоби платежу, що використовуються в обігу, можна назвати законними платіжними засобами?

А) всі;

Б) не всі;

В) тільки грошові знаки, які емітуються від імені держави;

Г) немає правильної відповіді.

  1. У якій функції гроші обслуговують процес ціноутворення?

А) у функції засобу платежу;

Б) у функції засобу нагромадження;

В) у функції міри вартості;

Г) у функції засобу обігу.

  1. У якій функції гроші найбільш потерпають від інфляції?