Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Описание пород (Курсовой по станции, 4 курс).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
162.3 Кб
Скачать

Опис та визначення магматичних гірських порід

Мета роботи– описати структуру, текстуру, умови утворення і мінералогічний склад магматичних гірських порід та визначити їх назву по визначнику магматичних порід.

1. Теоретична частина

Загальні відомості про магматичні гірські породи.

Магматичні гірські породи утворюються в наслідок затвердіння магми на глибині або при виливанні її на поверхню землі. При підніманні магми з глибоких надр землі при геотектонічних процесах, магма охолоджується і твердіє.

Якщо твердіння відбувається на глибині при умовах повільного зменшення температури і великого тиску, магма встигає повністю кристалізуватися. Породи, що утворилися таким чином звуться інтрузивнимиабоглибинними.

Якщо магма піднімається близько до поверхні або виливається на поверхню землі, вона охолоджується і твердіє дуже швидко, процес кристалізації мінералів відбувається частково або не встигає пройти зовсім. Магма твердіє у вигляді щільної або пористої нерозкристалізованої або частково кристалічної маси. Такі породи мають назву ефузивнихабовиливних.

2. Структура і текстурагірських порід

Особливості внутрішньої і зовнішньої будови гірських порід прийнято визначати двома поняттями: структура і текстура. Структурні і текстурні ознаки пов’язані з процесом кристалізації.

До структуривідносять ознаки будови гірських порід, зумовлені розміром, формою, кількісним співвідношенням мінералів, які складають породу, а також характером зв’язків між частинками породи.

У магматичних гірських породах відрізняються такі структури, що характеризуються різним ступенем кристалізації:

Повнокристалічна(зерниста). Порода складена з кристалів, які добре визначаються неозброєним оком.

Напівкристалічна(порфірова). Характеризується присутністю окремих добре означених кристалів різноманітного розміру в нерозкристалізованій або скловатій масі породи.

Прихованокристалічна. Порода характеризується кристалічною природою речовини, але кристали дуже дрібні і непомітні неозброєному оку.

Скловата. Порода нагадує масивне скло, яке затверділо і має аморфну будову.

Інтрузивні гірські породи завжди мають повнокристалічну структуру. В ефузивних породах може бути напівкристалічна, прихованокристалічна або скловата структура.

Текстура відзначається відносним розташуванням складових частин гірської породи (мінералів) або характером заповнення простору гірської породи (тобто щільністю). Текстура відображає особливості зовнішньої будови гірської породи.

У магматичних гірських породах відрізняютьмасивну(компактну, щільну) абопористу різновиди текстур.

У породах інтрузивних текстура завжди масивна (компактна, щільна).

В ефузивних породах текстура може бути щільна або пориста. Вид текстури пов’язаний з умовами твердіння магми. Пориста текстура утворюється, коли з вилитої на поверхню землі магми (лави) виділяються гази і залишають у застиглій магмі порожнини різноманітного розміру і глибини.

3. Класифікація магматичних гірських порід

Класифікація гірських порід відображає хіміко-кристалічні властивості породи і складена з обліком таких ознак: умов утворення, структури, текстури, хімічного і мінерального складу породи.

При дослідженні гірської породи за видом структури можна визначити, в яких умовах утворилась порода – глибинних або виливних (поверхневих).

За хімічним складом магматичні гірські породи розділяються на чотири класи в залежності від кількості кремнезему (SiO2) в породі:

кислі

> 65% SiO2,

середні

– 65-52% SiO2,

основні

–52-40% SiO2,

ультра основні

< 40% SiO2.

У кожної глибинної породи є аналог серед виливних, тому що вони мають одинаків вихідний продукт – магму.

За мінеральним складом групи порід визначаються присутністю того чи іншого головного породотвірного мінералу. Крім того, важливою ознакою є хімічний склад плагіоклазу (кислий, середній або основний).

Назви магматичних порід складались з різних ознак. Деякі назви відображають характерні властивості породи. Наприклад, граніт означає зернистий (лат. granum - зерно). Найбільша кількість назв магматичних порід походить від назв місцевості, в якій вони вперше були зустрінуті.

Візуально належність гірської породи до того чи іншого класу допомагає визначити колір породи. Чим світліша порода, тим вона кисліша за хімічним складом.

Кожен зразок гірської породи описують за приведеною нижче схемою:

  1. Структура.

  2. Текстура.

  3. Колір.

  4. Умови утворення.

  5. Мінеральний склад.

  6. Назва гірської породи.

Визначення назви магматичної гірської породи виконується за допомогою таблиці-визначника (табл. 3).

Таблиця 3