Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЛАВА 08_1ч.doc
Скачиваний:
322
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
817.15 Кб
Скачать

8.4. Організація роботи медичного пункту батальйону в оборонному та наступальному бою Робота мпб в оборонному бою. В період підготовки до оборонного бою начальник мпб проводить наступні заходи:

а) отримує вказівки від командира батальйону про бойове завдання батальйону;

б) від начальника медичної служби бригади отримує відомості про:

місце розташування медр до початку бою і можливе її переміщення під час бойових дій;

шляхи евакуації до медр;

сили та засоби підсилення;

в) визначає порядок надання першої та долікарської (фельдшерської) медичної допомоги, а також схему збору, виносу (вивозу) поранених із поля бою;

г) розподіляє між ротами санітарів, віддає вказівки санітарним інструкторам рот про порядок їх використання;

д) інструктує особовий склад МПБ і санітарних інструкторів рот про порядок роботи під час бою;

є) приймає заходи щодо отримання медичного майна, що не вистачає із аптеки медр і видає його в роти;

ж) хворих, які виявлені в ротах, направляє до медр;

з) проводить медичну розвідку, визначає місця для постів санітарного транспорту (ПСТ);

і) намічає шляхи вивозу (виносу) поранених з рот до ПСТ або на МПБ;

й) розгортає МПБ у сховищі, в стороні від можливого напрямку головного удару противника, поблизу до шляхів виносу (вивозу) поранених та хворих, на відстані 2,5-3 км від переднього краю оборони батальйону. Для розгортання МПБ необхідно обладнати сховище площею близько 25-30 м2для тимчасового розміщення 7-8 поранених на ношах і стільки ж місць для розміщення сидячих поранених та хворих;

к) намічає запасну площадку для розгортання МПБ;

л) проводить заходи санітарно-гігієнічного і протиепідемічного характеру (контроль за чистотою території, за дотриманням правил особистої та колективної гігієни, за харчуванням, водопостачанням, тощо).

При організації оборонного бою та в передбаченні можливої перерви у виносі поранених при вогневій ізоляції роти, проникненні в тил окремих груп противника санітарний інструктор роти організує обладнання медичного посту роти (МПР). Медичний пост роти являє собою сховище, в якому тимчасово (поки не з’явиться можливість евакуації на медичний пункт батальйону або до ПСТ) можуть перебувати поранені. МПР обладнується по можливості поблизу спостережного пункту командира роти, з урахуванням можливості прихованого виносу (вивозу) поранених із взводів. Тут створюються запаси засобів для надання першої медичної допомоги, води та обладнуються місця для розміщення поранених.

Для скорочення відстані виносу поранених із підрозділів батальйону слід висувати вперед пости санітарного транспорту.

Для забезпечення своєчасної евакуації поранених санітарні інструктори рот, а також особовий склад підрозділів збору і евакуації поранених, які виділяються для посилення батальйону, повинні ретельно вивчити шляхи, по яких може здійснюватися вивіз поранених, місця розташування МПР, медичного пункту батальйону та постів санітарного транспорту. В ході оборонного бою першочергове значення набуває організація якнайшвидшого виносу (вивозу) поранених з поля бою, надання їм першої медичної допомоги і евакуації в тил.

Стрільці-санітари взводів і санітарні інструктори рот надають пораненим першу медичну допомогу і захищають їх від повторних уражень, використовуючи для цього оборонні споруди, ротні та взводні сховища, МПР, а також захисні властивості місцевості. Особовий склад підрозділів збору та евакуації поранених, пристосовуючись до місцевості і використовуючи ходи сполучення, виносить або вивозить поранених із місць їх укриття до ПСТ. Евакуація поранених з ПСТ до МПБ або безпосередньо до медичної роти бригади здійснюється санітарним транспортом, а також транспортом загального призначення, який виділяється для цього командуванням.

У випадку, коли не можливо або недоцільно створювати пости санітарного транспорту, поранені евакуюються до МПБ на санітарному транспорті або виносяться на ношах. Із МПБ поранених і хворих після надання їм долікарської допомоги евакуюють до медичної роти бригади.

Організація медичного забезпечення механізованого батальйону в обороні показана на рисунку 8.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]