Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA__12_13_14.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
48.11 Кб
Скачать

Пантомімічна частина психогімнастнчного заняття

Пантомімічна частина в психогімнастиці є найбільш важливою і в зрілій психокоректувальній групі займає велику частину часу.

Вибирають теми, які клієнти представляють без допомоги слів. Теми можуть пропонуватися як психологом, так і самим клієнтом. Зміст тем для пантоміми не обмежений і може бути орієнтованим на проблеми окремого клієнта, на проблеми всіх членів групи і групи в цілому, тобто стосуватися міжособистісної взаємодії.

Найчастіше в пантомімічній частині використовуються наступні теми:

  1. Подолання труднощів. Це теми, що відображають загальнолюдські проблеми і конфлікти, які можуть бути представлені в символічному вигляді (подолання труднощів, заборонений плід, перехрестя, хвороба, здоров'я, щастя, тривога тощо). Всі клієнти по черзі зображають, як вони долають життєві труднощі. Символічно труднощі може втілювати будь-який предмет, наприклад стілець, який зображає перешкоду, яку потрібно подолати.

  1. Заборонений плід. Всі клієнти по черзі розповідають, як вони поводяться за ситуації, коли їх бажання розходиться із зовнішніми або внутрішніми нормами. Роль забороненого плоду також може грати який-небудь предмет.

  1. Моя сім'я. Клієнт вибирає декілька учасників групи, розставляє їх в просторі, так, щоб фізична дистанція приблизно відповідала ступеню емоційної близькості з членами сім'ї або найближчим оточенням.

  1. Скульптор. Один з членів групи виступає в ролі скульптора, тобто додає членам групи пози, які, на його думку, відображають їх особливості і конфлікти.

  1. Моя група. Тема пов'язана з вираженням почуттів до членів групи, свого найближчого оточення, членів своєї ї сім'ї. Члени групи розставляються в просторі, причому фізична відстань між членами групи повинна відображати ступінь емоційної близькості.

  1. Звичні життєві ситуації (прохання, вимоги, звинувачення, сварки, запізнення тощо).

  1. Тема «Я». Теми, що відносяться до проблем конкретних клієнтів («Якою я є»; «Яким хотів би бути»; «Яким я здаюся оточуючим», «Я серед людей»; «Моя сім'я»; «Моє життя; «Моя травма» тощо).

  1. Казка. Тема пов'язана з використанням казкових сюжетів і фантазій. Клієнти зображають дії в ролі чарівників, зачарованих героїв казок.

Після виконання кожного пантомімічного завдання група обговорює побачене. Йде емоційний обмін власними переживаннями, що виникли в процесі виконання завдання або спостереження за невербальною поведінкою інших, своїми асоціаціями. Пропонується власне розуміння ситуації, аналізуються взаємини і взаємодії учасників групи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]