Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теория и технология воспитательного процеса.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
167.03 Кб
Скачать

6Вплив засобів масової інформації на естетичні уявлення людини.

Загальною закономірністю суспільного розвитку є те, що сучасна людина, на відміну від своїх батьків, все рідше знаходить час і можливість для звичайного спілкування з оточуючими його людьми і безпосереднього обміну важливою життєвою інформацією. Основну частину інформації, необхідної для адекватної поведінки в суспільстві, він отримує з теле-і радіопрограм, газет та інших періодичних видань. Особливо яскраво це виявляється при формуванні думки людей з питань, які не знаходять відображення в їх безпосередньому досвіді, наприклад, про політичне життя і її лідерах, економічній кон'юнктурі, обстановці в інших країнах і регіонах.

В результаті одним з найбільш поширених механізмів (інститутів) сучасного світу стали засоби масової інформації (ЗМІ) - поняття, що об'єднує всі канали доведення інформації до широкого загалу, в тому числі, друк, радіо, телебачення, Інтернет, кіно, театр, виставки, мітинги і збори.

Найдієвіший інформаційна зброя сучасності

Можливості сучасних засобів масової інформації такі, що вони створюють для людини свого роду «другу реальність» (або «суб'єктивну реальність»), вплив якої на його внутрішню (психічну) і практичну життя не менш значуще, ніж вплив об'єктивної реальності. Більш того, сучасна відеотехніка здатна створювати продукцію, за якістю субмодальностей переважаючу образи реальних подій. Наприклад, за рахунок використання спеціальної техніки та плівки можна «згущувати фарби» (скажімо, показувати яскраво-червону кров пораненого), покращувати або погіршувати образи, насичувати їх більш вражаючим, ніж у житті, кольором, за допомогою комп'ютерної техніки моделювати голос і ходу людей. Все це може бути використано, наприклад, для компрометації неугодного політика або поліпшення образу того, хто в даний момент рекламується телепрограмою. Глядач уже не в змозі відрізнити справжні зйомки від комп'ютерних підробок.

Історичні передумови виникнення засобів масової інформації пов'язані з успіхами підприємницької діяльності, розвитком торгівлі та промисловості, переходом від аграрного до індустріального суспільства і, як наслідок, з гострою необхідністю регулярного інформування значних груп населення. Попередниками сучасних ЗМІ можна вважати спеціальні торгово-осведомітельних і кореспондентські бюро, які інформували своїх клієнтів про ціни на товар, час та умови його доставки, ситуації з торгівлею в різних регіонах. Науково-технічний прогрес, який забезпечив появу принципово нових засобів збору, переробки та розповсюдження інформації, привів у кінці ХХ століття до революції в сфері масових комунікацій. Створення супутникового зв'язку, кабельного радіо і телебачення, масове поширення комп'ютерів та Інтернету сприяли формуванню глобальних, загальносвітових інформаційних мереж і можливості поширення потрібної інформації в будь-якому куточку земної кулі.

Вплив ЗМІ на все, що відбувається в житті людства знайшло загальний характер. Засоби масової інформації стали головним інформаційним зброєю сучасного світу.

Оцінки зростаючого впливу ЗМІ на політику і суспільство далеко не однозначні, а то й прямо протилежні. Деякі автори (наприклад, американський філософ О. Тоф-флер) бачать у ньому паростки нової, більш високою і гуманної цивілізації - інформаційного суспільства, вбачають реальний рух до «антибюрократичної, що шукає, мислячій, творчому державі», здатному успішно розв'язати найгостріші конфлікти сучасного світу.

Інші мислителі, констатуючи спустошуюче і руйнівний вплив ЗМІ на особистість, суспільство і культуру в цілому, оцінюють зростаючу роль інформаційної влади більш песимістично.

Досвід показує, що потенційно ЗМІ здатні служити різним цілям. З одного боку, вони можуть просвіщати людей, допомагати їх компетентної участі у громадському житті, сприяти особистісному становленню. Але з іншого, що сьогодні нерідко відбувається, - духовно поневолювати, дезінформувати, іноді не бажаючи того, розпалювати масову ненависть, сіяти недовіру і страх.

Одна з небезпечних для духовно-моральної атмосфери суспільства традицій ЗМІ полягає в їх прагненні (заради горезвісних рейтингів) експлуатувати самі низинні, руйнівні тенденції людської підсвідомості. Телебачення, кінематограф, література, друковані засоби масової інформації добре знають і повною мірою використовують потяг людини до всього трагічного, пов'язаному зі стражданнями. Дуже точне визначення дав знаменитий італійський кінорежисер Ф. Фелліні: «Телебачення - це коли мільйони людей дивляться, як іншим мільйонам погано». Відомо і вельми цинічне журналістське кредо: чим більше жертв і катастроф, тим цікавіше, притягательнее інформація для глядача (і читача). Тому в перших кадрах телевізійних новин, на перших шпальтах газет, смакуючи деталі, розписуються великі і малі трагічні події. Людини заманюють як глядача, читача, апелюючи до самим глибинним і сильним його переживань. Звернення до цих переживань завжди приносило і приносить найбільші касові збори кінофільмів (наприклад, кривавим бойовикам) і книгам відповідного змісту. І на початку ХХІ століття, наперекір культурним традиціям і логіці розуму, більшість людей готові читати і дивитися те, що може викликати граничне внутрішнє напруження і навіть стресовий стан. І не кожен готовий вимкнути телевізор.

Разом з тим для успішної маніпуляції свідомістю людей якраз і потрібна атмосфера страху, затяжного стресового стану, що блокує творчий, отже критичний, розум. Це - найкраща живильне середовище для формування «нерухомого», догматичного мислення і перевірений засіб придушення пізнавальної активності людини. На тлі емоційного дискомфорту можна «вбити» у голови людей будь-який міф і одночасно довести їх до повної соціальної апатії.

Засоби масової інформації мають завідомим перевагою перед окремою людиною і навіть аудиторією. Люди змушені сприймати інформацію, але не можуть на неї відповісти. Їх негативна реакція не знаходить розрядки і лише посилює емоційне напруження. Аудиторія глядачів (слухачів, читачів) територіально роз'єднана, і люди перебувають якщо не на самоті, то принаймні в малих групах і мають можливість заперечити хіба що один одному. При сучасній системі інформування люди майже приречені на пасивне виконання ролі об'єкта впливу.

В умовах інформаційної цивілізації ЗМІ володіють величезними можливостями для маніпулювання, вони вже сьогодні здатні добиватися від людей потрібного світосприйняття, закладати необхідні стереотипи поведінки, програмувати їх бажання, формувати реальне однодумність в країні та світі.

Різке підвищення ролі ЗМІ у політичному і громадському житті дало підстави для появи цілого ряду концепцій, які обгрунтовують пріоритетну значимість цього інституту в житті суспільства і настання епохи «медіократіі» або «телекратіі». Деякі фахівці говорять навіть про можливість появи нового виду світової диктатури, заснованого на всевладдя ЗМІ, тобто інформаційного тоталітаризму. У філософа Олександра Зинов'єва були підстави назвати ЗМІ «безликим божеством західного суспільства».

Ті, хто контролює погляди і переконання в нашому суспільстві, вдаються менше до фізичного насильства і більше до масового навіювання. Радіопрограми і реклама замінюють залякування і насильство.

Р. Мертон, американський соціолог

Досвід показує, що роль ЗМІ як форми влади має тенденцію до посилення. В інформаційному суспільстві вони можуть стати чільним фактором вироблення і регуляції не тільки політичних, а й психологічних рішень. Сьогодні політикою можна назвати лише те, що пройшло через екран телевізора або друковану пресу. Без них немає ідей, подій, гучних скандалів, навіть якщо вони реально існують. Засоби масової інформації, насамперед телебачення, нині не стільки відображають та інтерпретують дійсність, скільки конструюють її за своїми правилами і по установках замовників.

Маючи все розширюються можливості впливу на людей, їх психіку, ЗМІ в майбутньому потенційно можуть підім'яти під себе всі інші гілки влади, поставити їх в залежність від власних інтересів. Це створює серйозну небезпеку для сталого розвитку сучасного суспільства, одним з головних принципів якого є принцип поділу влади. Вихід з даного положення лежить на шляхах посилення правового регулювання та громадського контролю діяльності ЗМІ, виховання критичного до них відношення.