Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovaya.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
983.97 Кб
Скачать

1.2 Особливості прояву стилю модернізму в архітектурі XX ст.

Модерн зародився на рубежі століть у європейській архітектурі, як рух за створення стилю своєї епохи. З другої половини XIX століття, в міру широкого використання нових будівельних матеріалів, в першу чергу залізобетону і скла, розвитку інженерної справи, значення архітектурної творчості стало падати. Виник розподіл праціінженерів і архітекторів. До інженерів відійшла значна частина будівництва будівель. Архітектори займалися в основному, декоруванням споруд, сконструйованих інженерами без особливих думок про цілісність композиції. В архітектурі панувало засилля еклектики та прикрашення.

У 90-х роках минулого століття модерн визначився як архітектурний стиль. Він з'явився засобом подолання еклектизму, заволодів європейською архітектурою. Модерн мав на меті створення нового універсального синтетичного стилю. Великі майстри модерну в одному творі об`єднували архітектуру, пластику, живопис, декоративно - прикладне мистецтво.

Стиль «модерн» розвивається головним чином в архітектурі міських особняків і дорогихбагатоквартирних будинків, заміських вілл і дач. Архітектори модерну при формуванні планів і композиції будинків сміливо йшли на застосування асиметричних рішень в угрупованні обсягів і розташуванні віконних і дверних прорізів. Тут, в середовищі приватногожиттявельми заможного замовника,уяваархітектора знаходитьматеріальнуопору і свободу творчості. Форми вікон, дверей, сходів стають різноманітними мало не до нескінченності. Декоративне оздоблення фасадів, а особливо інтер'єрів досягає неймовірної витонченості. Величезне значення надається в ньому виразності текучих ритмів, кольору і фактури візерункової поливної керамічного облицювання, кованого чавунного заліза, віконних і дверних вітражів. Вітражі модерну вже не абстрактні, як готичні, а несуть у собі біонічні природніформи.

Фасади відрізнялися округлими, іноді фантастичновигнутими контурами отворів, використанням решіток з кованого металу і глазурованої керамікистриманого тону, кольору: зеленого, лілового, рожевого, сірого. В архітектурі поширилися плакучі, м'які форми, в декоративній творчості - стелиться по поверхні, що розростається, обволікаючий стилізований орнамент. Ряд орнаментальних мотивів модерну був запозичений з мистецтва Далекого Сходу, перш за все Японії. Мотиви ці отримали згодом великого поширення.

У модерні широко застосовувалися як залізобетон (теоріярозрахунківякого з'явиласясамев цей період), так і метал як конструктивно - декоративний елемент. Широко використовувалось склов металоконструкціях. Поява цих будівельних матеріалів впливало на творчу свідомістьархітекторів та будівельників. Вони підказували незвичайні конструктивно - архітектурні рішення, їх розвитокйшов врозріз ззакоренілим у практиці еклектизмом. Модерн намагається переосмислити залізобетон, як новий будівельний матеріал, естетично, а не як новий підсобний засіб у будівництві.

Велику роль у формуванні інтер'єрів стилю «модерн» зіграла поява електрики в 1900 році. Вітражі, підсвічені зсередини, надавали будівлямнеповторну привабливість, а інтер'єрів - виразність.

Безсумнівне завоювання модерну - цілісний підхід до оформлення окремих приміщень, прагнення до ансамблевого їх вирішення. Особливий інтерес модерн проявив до оформлення віконних прорізів зі специфічним малюнком палітурок і заповненням їх вітражами. Він активно застосовував поливні кахлі в облицюванні окремих вставок на поверхні стін і в оформленні віконних отворів.

Одну з головних ролей в оформленні фасадів, віконних і дверних прорізів грав плоский гіпсовий ліпний орнамент. У малюнках вітражів в якості орнаментальних мотивів використовувалися квіти - іриси, маки, різні трави, а також лілії та інші водні рослини з довгими стеблами.

Великі технологічні та художні можливості були відкриті в сфері скла. У Лотарингії виникла ШколаНансі на чолі з Е. Галлі, що культивувала складну колористичну гаму кольорів і фактур.

В епоху модерну були закладені тенденції наближення до скульптури, вираження пластики стіни в архітектурномуобсязі. Вікна стали органічним вираженням стилю. Вперше віконні та арочні отвори, їх заповнення та декор стають однаково важливою складовою стилю як для фасаду, так і в інтер'єрі будинків.

Стіни приміщень забарвлювались в пастельні тони - зеленуваті, перлинно - сірі. З ними тонко поєднувались меблі нових форм. У меблях і гарнітурах переважають мляві, хвилясті обриси. Використовувалися й інші, ніж раніше, породи дерева, зокрема дуже поширеним був сірий димчастий клен. Іноді в інтер'єри вводилося облицювання нижніх частин стін у вигляді панелей, котрі виконувались з тих же порід деревини, що і меблі. Оббивні тканининайчастіше випускались бляклих, пом'якшених тонів з великими стилізованими квітами. При зовнішньому і внутрішньому облицюванні будівель використовувались керамікаі майоліка.

Творці модерну вільно вдаються до асиметричних форм і композицій. Віконні і дверні прорізи їх заповнення химерними вигинами органічно вплітаються в живу пластику будинків нового стилю.

Модерн ніде не став державним стилем: він виявився занадто вільним для офіційних будівель. Він використовувався в будівництві особняків і парадних будівель [3].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]