Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovaya.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
983.97 Кб
Скачать

2.1 Методичні рекомендації з дослідження теми: «Вивчення творчості Антоніо Гауді – оригінального архітектора XX ст.»

На основі теоретичного дослідження історичних передумов виникнення мистецтва модернізму в архітектурі, особливостей прояву стилю модернізму в архітектурі ХХ ст., аналізу творчої манери А. Гауді, я розробила фрагмент уроку на тему : «Вивчення творчості Антоніо Гауді – оригінального архітектора XX ст..» із застосуванням різних методів.

Я пропоную вивчати цю тему з учнями на уроках в 11 класі.

На мою думку вивчення цієї теми можна розподілити на 2 уроки:

  1. Ознайомлення учнів з творчістю оригінального архітектора XX ст. Антоніо Гауді:

        • теоретичний матеріал (стиль «модерн», біографія та творчий шлях А. Гауді, архітектурні споруди митця)

        • показ ілюстрацій (портрет Антоніо Гауді, архітектурні споруди)

  1. Поглиблення в тему «Вивчення творчості Антоніо Гауді – оригінального архітектора XX ст..» :

  • повторення попереднього матеріалу (усні тестові завдання або питання);

  • показ відеоматеріалів (відеофільми: «Антоніо Гауді – архітектор Барселони», «Антоніо Гауді. Архітектура модерну»)

Для найбільшого розкриття цієї теми на уроці світової художньої культури я пропоную використовувати такі методи:

  • метод розповіді та бесіди

  • метод наочності (демонстративні методи)

  • метод порівняння і співставлення

  • метод узагальнення теоретичного матеріалу

  • художньо - педагогічний аналіз

Вивчення творчості Антоніо Гауді з учнями на уроках світової художньої культури розвиває художнє мислення, сприяє розвитку художньо-естетичних смаків (як психологічного механізму адекватного сприймання творів мистецтва), формує художню свідомість (поглядів, позицій, ідеалів), художнє пізнання (основ знань у галузі історії й теорії мистецтва).

2.2 Розробка уроку.

Мета уроку: ознайомлення учнів з творчістю оригінального архітектора XX ст. Антоніо Гауді.

Завдання:

Навчальні: надання знань про стиль модерн в XX ст.;

Розвивальні: розвиток у учнів вмінь до аналізу творів мистецтва;

Виховні: сформувати уявлення учнів про риси стилю модерн в архітектурі XX ст., розширити художній кругозір учнів та сформувати естетичний смак на прикладі шедеврів Антоніо Гауді.

Форма уроку: комбінований медіа урок.

Матеріали та обладнання: портрет Антоніо Гауді, илюстрації з архітектурними спорудами, відеоматеріали, комп`ютер, проектор та інтерактивна дошка.

  1. Організаційний метод. Оголошення теми.

2. Вивчення матеріалу. Метод бесіди,дискусії, демонстрації.

3. Знайомство з особливістю творчості Антоніо Гауді. Метод розповіді.

Тема уроку: «Вивчення творчості Антоніо Гауді – оригінального архітектора ХХ ст.».

Стиль модерн у мистецтві

На межі століть склався новий стиль модерн — новий, сучасний, який знайшов своє вираження в усіх видах мистецтва.

Стиль модерн прийшов на зміну занепадаючому в останній третині XIX ст. імпресіонізму — течії в образотворчому мистецтві, яка намагалась узагальнити, синтезувати сприйняття об'єкта через розкладання фарб на окремі елементи. Вже у творчості французького художника П. Сезана помітний відхід від імпресіоністського бачення природи і простору. Крім оживлення кольору і світла в зображенні, Сезан ніби «розсуває» простір, переносячи в нього глядача. Крім Сезана, до художників-постімпресіоністів належать також В. ван Гог, П. Гоген.

Антоніо Гауді – іспанський (каталонський архітектор). Стиль, в якому творив Гауді, відносять до модерну. Однак фактично у своїй творчості він використовував елементи самих різних стилів, піддаючи їх творчої переробки. Творчість Гауді можна розділити на два періоди: ранні споруди і будівлі в стилі національного модерну. Антоніо Гауді народився 25 липня 1852 в невеликому місті Реус, недалеко від Таррагони, в Каталонії. Ріс дуже слабкою дитиною. Після запалення легенів у нього розвинувся ревматичний артрит, і хлопчикові передбачали ранню смерть. Почувши, про неминучість, він цілком зосередився на тому, щоб пророкування доктора не збулося. Життя його була занадто крихке. Важка хвороба не дозволяла йому відчувати себе повноцінною дитиною, він ледве міг ходити. Замість ігор з однолітками він був змушений годинами сидіти на стільці і розглядати дерева, хмари, воду. Таке тривале споглядання природи формувало його світогляд. До того ж він був народжений в сім'ї працівника котельні та в майстерні батька часто бачив народження об'ємних форм з плоского заліза. У майстерні батька Гауді вперше навчився розуміти простір, мислити і відчувати в трьох вимірах. Ставши досвідченим архітектором, він завжди визнавав важливість роботи в майстерні батька.

Обмежений в рухах артритом, Антоніо спостерігав навколишнє життя, вчився думати, малювати, молився. Інколи мати возила його в собор Пресвятої Діви Марії. Саме в дитинстві була закладена одна з невід'ємних особливостей творчості Гауді - увага до деталей і вміння помічати цікаве в буденному. Дитинство Гауді пройшло на березі моря. Враження від своїх перших архітектурних дослідів він проніс через усе життя. Тому всі його споруди нагадують замки з піску.

4. Метод ілюстрації

5. Відеометод

Показ портрета архітектора (Додаток №1)

Показ фільму про життя Антоніо Гауді

6.Метод опитування

7. Метод бесіди з назвами та описом архітектурних споруд, показ ілюстрацій

8. Заключна частина

Яке враження справив на вас фільм?

Чи цікавий він?

Які цікаві факти з життя архітектора ви дізналися з цього фільму?

Найбільш значущим твором Гауді, поза всяких сумнівів є храм Святого Сімейства більш відомий як Саграда Фамілія (Додаток №2). Архітектор присвятив легендарному собору велику частину свого життя. Будівельні роботи почалися в 1882 році і завершилися зі смертю Гауді, що послідувала в 1926-му. Примітно, що Саграда Фамілія так і залишилася незавершеною. При житті Антоніо Гауді була зведена лише одна дзвіниця собору. Уявну естафетну паличку з рук маестро прийняв його учень і соратник Доменек Сугранес. Однак і йому не судилося закінчити проект. Головне творіння Гауді в Барселоні настільки грандіозно, що його будівництво триває донині. Будівництво йде нешвидко з тієї причини, що собор повністю будується на пожертви туристів, які відвідують це унікальне і найвище творіння Гауді. Лише в 2010 році римський папа Бенедикт XVI офіційно освятив собор і визнав його готовим до регулярних богослужінь. Головною цінністю храму Саграда Фамілія є його оригінальний і одночасно величний зовнішній вигляд. Собор, що нагадує гігантський сталактит (висота башт досягає 170 метрів), настільки вражає уяву, що часом здається явищем потойбічного світу. Найбільше враження справляє освячений фасад церкви в нічний час. На сьогоднішній день спокутну храм Святого Сімейства вважається однією з найпопулярніших визначних пам'яток Барселони і всієї Іспанії.

Ще одним символом Каталонії є інше відоме архітектурне творіння А. Гауді - Будинок Бальо (Додаток№ 3). Споруда була зведена ще у 1877 році. Однак на початку 20 століття господар особняка - магнат Жозеп Бальо звернувся до Гауді з проханням про перебудову власного житла. Архітектор вирішив не проводити демонтаж несучих конструкцій, спроектувавши два нових фасада. В результаті непоказна будівля перетворилася на одне з найоригінальніших споруд старого світла. За формою Будинок Бальо нагадує фігуру казкового дракона. «Тіло чудовиська» інкрустовано черепами і кістками з тесаного каменю. У 1969 році споруду було оголошено пам'яткою національного значення. У 2005-му Будинок Бальо включили в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У 1885-1890 роках Антоніо Гауді працював над доленосним творчим шедевром - палацом Гуеля (Додаток№4). Одне з ранніх творів зодчого, яке засноване на поєднанні декоративних і структурних елементів. Замовником спорудження виступив відомий каталонський підприємець Еусебіо Гуель. Головна особливість літньої резиденції, спроектованої Гауді - плоскі візантійські склепіння. У кожній деталі архітектурного комплексу відчувається потужна новаторська думка його автора. У 1984 році палац Гуеля був внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Той же замовник - промисловий бізнесмен Еусебіо Гуель - став ідейним та фінансовим натхненником найбільш масштабного твору Гауді. Мова йде про величний архітектурно – парковий комплекс, який увійшов в історію під назвою «Парк Гуеля» (Додаток №5). Упорядкована територія площею понад сімнадцяти гектар складається з садової та житлової зон і являє собою Каталонське втілення вкрай модної в ті часи концепції міста-саду. Найяскравішою частиною комплексу став його центральний вхід, з двох сторін обрамлений химерними будиночками, виконаними в типовій «гаудіевскій» стилістиці. Крім особняків і зелених ділянок, парк включає в себе величезний зал ста колон, що відрізняється прекрасною акустикою та використовується для проведення концертів. Стеля і стіни приміщення покриті мозаїкою і декоровані химерними візерунками. Парк Гуель, як і більшість творінь Гауді в Барселоні, входить до списку пам'яток національного значення та списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ще одним яскравим представником архітектури Гауді в Барселоні є Будинок Кальвета (Додаток № 6) побудований в 1900 році. Спочатку будівля призначалася для здачі квартир в оренду. Самому академічному із своїх шедеврів маестро присвятив п'ять років життя. У спорудженні виразно проглядаються елементи бароко. Що стосується внутрішнього інтер'єру, то він багато в чому сформований вишуканими дубовими меблями, виготовленими за ескізами Гауді. В останній рік дев'ятнадцятого століття Будинок Кальвета був удостоєний муніципальної премії Барселони як краще будівля року.

Останнім світським твором Антоніо Гауді став так званий Будинок Міла (Додаток№7), робота яка зайняла період з 1906 по 1910 роки. Подальше життя архітектора було повністю присвячене собору Святого Сімейства. Крім дивовижного з точки зору оригінальності вигляду, Будинок Міла відрізняється абсолютно новаторською для свого часу системою вентиляції, що дозволяє повністю відмовитися від використання кондиціонерів. Крім того, будівля забезпечена підземним гаражем, а міжкімнатні перегородки у всіх житлових приміщеннях можуть пересуватися в різні боки на розсуд власників. Архітектурний комплекс доповнюється трьома внутрішніми двориками круглої і еліптичної форми. Будинок Міла став першою спорудою двадцятого століття, включеним до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Сьогодні лише одна квартира на сьомому поверсі будівлі, з пов'язаними з нею горищем і терасою, виконує функції музею, інші приміщення перетворилися в офіси та житлові квартири.

Дивлячись на всі ці геніальні творіння Гауді, які уособлюють сучасну Барселону і притягують сюди мільйони туристів неможливо повірити в те наскільки просто і безглуздо загинув цей великий архітектор. Гауді загинув, потрапивши під перший пущений трамвай біля підніжжя гори Тібідабо недалеко від Собору Святого Сімейства. Йому було майже 74 роки. Візники відмовлялися везти в лікарню неохайного, невідомого старого без грошей і документів, побоюючись несплати за поїздку. Зрештою Гауді доставили в лікарню для бідних, і ніхто не міг пізнати знаменитого архітектора, поки на наступний день його не знайшли друзі. Коли його намагалися перевезти в кращий госпіталь, він відмовився зі словами, що «його місце тут, серед бідноти». Гауді помер на третій день, 10 червня 1926 року. У 1926 році Антоні Гауді поховали у крипті недобудованого їм собору.

Підводячи підсумок, ми бачимо, що з раннього дитинства, не дивлячись на хворобу, Гауді наполегливо йшов до своєї мети, він знав, навіщо прийшов. Він був спостережливий, уважний до деталей і умів помічати незвичайне в буденному, любов і заняття з вивчення законів перспективи і викривлених поверхонь, заклали основу його творчих ідей. Завдяки батькові отримав хороше знання різних матеріалів і технічних процесів. Він був дуже працездатним, мав пристрасть до малювання і здатність до мов. Все це й сформувало в Антоніо Гауді архітектора.

Перелік інновацій в архітектурі Гауді вельми значний. Він першим: ввів секційне перекриття з незалежними несучими стінами і винайшов безопорну систему перекриттів; випробував опорні конструкції з армованого бетону; ввів купольні оболонки; став використовувати параболічні форми арок і перекриттів; впровадив метод математичного моделювання при прорахунку навантажень на арки й куполи; заново ввів похилі колони та ін.. Його розрахунки за взаємною погашенню зусиль розпору без зовнішніх контрфорсів, виключно всередині собору Саграда Фамілія, унікальні. При цьому треба враховувати, що подвійний дах собору ускладнювала обчислення. Тільки через сто років були винайдені комп'ютерні програми, які змогли виконувати розрахунки з планування приміщень неправильної форми.

Особливу роль Гауді у формуванні сучасної концепції організації простору з використанням світлових, колірних і декоративних ефектів підкреслив представник сучасного напрямку хай-тек Норманн Фостер. Зокрема, він сказав, що «методи Гауді залишаються революційними навіть через століття».

Висновки:

Цей план-конспект уроку з предмету світової художньої культури на тему : «Вивчення творчості Антоніо Гауді – оригінального архітектора ХХ ст.», я розробила для учнів 11 класу. Урок має певні цілі і задачі, включає в себе теоретичний матеріал стосовно життя та творчості каталонського архітектора А. Гауді, різноманітні відеоматеріали та ілюстрації.

Вивчення творчості Антоніо Гауді з учнями на уроках світової художньої культури розвиває мислення, сприяє розвитку художньо-естетичних смаків, формує художню свідомість.

Результати проведеного дослідження дають підставу зробити такі висновки:

В ході роботи були виявлені історичні передумови виникнення мистецтва західноєвропейського модернізму. Стиль модерн з`явився у кінці XIX століття, коли в історії архітектури відбувся різкий поворот від наслідування, традиціоналізму до новаторства, пошуків особливої художньої мови. За короткий термін стиль модерн захопив мистецтво усіх цивілізованих країн та залишив по собі помітний стиль у кожній національній культурі. Епоха модерну проіснувала недовго: 20-30 рокув у різних країнах , але вплив модерну на всі види мистецтва вражаючий.

Дослідженні стильові особливості модернізму. У 90-х роках минулого століття модерн визначився як архітектурний стиль. Він з`явився засобом подолання еклектизму, заволодів європейською архітектурою. Модерн мав на меті створення нового універсального синтетичного стилю. Великі майстри модерну в одному творі об`єднували архітектуру, пластику, живопис, декоративно-прикладне мистецтво.

Проаналізован авторський стиль А. Гауді. Діяльність видатного архітектора, основоположника каталонського модерну в архітектурі із приголомшливою силою втілювала мрію про навколишній світ як про єдиний твір мистецтва. За визнанням низки дослідників, він був найбільшим майстром «Ар - Нуво. Але це мистецтво являло собою також продумане до дрібниць поєднання користі і краси, функціональності і зручності.

Розроблені методичні рекомендації, на основі проведеного теоретичного дослідження, та план-конспект з світової художньої культури для учнів 11 класу на тему: «Вивчення творчості Антоніо Гауді – оригінального архітектора ХХ ст.». Урок має певні цілі і задачі, включає в себе теоретичний матеріал стосовно життя та творчості каталонського архітектора А. Гауді, різноманітні відеоматеріали та ілюстрації.Вивчення творчості Антоніо Гауді з учнями на уроках світової художньої культури розвиває мислення, сприяє розвитку художньо-естетичних смаків, формує художню свідомість.

Таким чином всі завдання дослідження виконано.

Список використаних джерел:

  1. http://www.referatcentral.org.ua/architecture_load.php?id=120

  2. http://ua-referat.com/Епоха_модерну_в_архітектурі

  3. http://archdmt.dp.ua/?page_id=394

  4. http://ukrefs.com.ua/68718-fenomen-arhitekturnogo-naslediya-Antonio-Gaudi.html

  5. http://znaimo.com.ua/Гауді_Антоніо

  6. http://ukrbukva.net/page,11,68703-Shkoly-dizaiyna.html

  7. Бхаскаран Л . Дизайн и время. Стили и направления в современном искусстве и архитектуре. Арт-Родник, 2006 г.

  8. Гилл Дж. Гауди Антонио. Самые красивые и знаменитые произведения великого архитектора. Альбом. М.: АСТ, Апрель. 2008.

  9. Криппа М.А. Антонио Гауди. 1852–1926. О влиянии природы на архитектуру. – М.: TASCHEN/АртРодник., 2003.

  10. Надеждин Н. Антонио Гауди. «Воздушные замки Каталонии». М., 2008.

  11. Хворостухина С. Шедевры Гауди. М.: Вече, 2003.

  12. Браславский П.И., Гольдштейн С.Л., Ткаченко Т.Я. Тезаурус как средство описания систем знаний // Научно-техническая информация. – Сер. 2. – 1997. - № 11. – С. 16-22.

  13. Бутенко Л.Л. Виховання загальної культури старшокласників засобами мистецтва: Автореф .канд. пед. наук: 13.00.01. – Харків, 1994. – 14 с.

Додатки:

Додаток № 1: Антоніо Гауді

Додаток №2: Саграда Фамілія

Додаток №3: будинок Бальо

Додаток №4: палац Гуеля

Додаток №5: парк Гуеля

Додаток №6: будинок Кальвета

Додаток №7: будинок Міла

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]