Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ост варіант-2.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
488.78 Кб
Скачать

1.4.6. Зв'язок математики та інформатики

Інформатика стала частиною нашої повсякденної життя. Сьогодні вона змінює не тільки матеріальні основи багатьох соціально-економічних і науково-технічних процесів, але й наші уявлення про навколишній світ, про форми і методи його пізнання.

Застосування комп'ютерної техніки на уроках математики дозволяє зробити урок нетрадиційним, яскравим, насиченим, наповнюючи його зміст знаннями з інших наочних областей, що перетворюють математику з об'єкту вивчення в засіб отримання нових знань.

Використання різноманітніх програмних засобів однозначно може зацікавити учнів до вивчення цього не зовсім простого предмету, адже мотивація є найосновнішою проблемою на початку вивчення будь-якої теми.

Буквально кожну тему з математики вчитель може подати за допомогою відповідного програмного забезпечення. Слід раціонально використовувати дані зв’язки, адже як ми можемо поліпшити процес навчання математики так і навпаки - нашкодити.

На початку вивчення «Стереометрії» учням досить складно уявити прямі і площини в просторі, їх взаємне розміщення. За допомогою програмного засобу Microsoft Power Pointмайстру створення презентацій, можна наочно представити дані математичні об’єкти, що гарно сприятиме розвитку просторової уяви школярів.

Влучним є процес демонстрації при вивченні тем, що містять у своєму змісті поняття «функції» - лінійної, квадратичної, показникової, логарифмічної, і т.д. Таких прикладів застосувань можна навести багато.

Знаючи процес роботи спеціальних програм, вчитель може на багато швидше впоратися з процесом перевірки домашніх, самостійних завдань, диктантів, контрольних робіт.Та навіть сам банальний пошук інформації з заданої дисципліни – це вже є зв'язок.

Але існує і зворотній зв'язок. Для того щоб написати будь-яку програму потрібно спочатку скласти відповідний алгоритм, який є зазвичай математичною моделлю.

Розділ II. Методичні рекомендації до реалізації міжпредметних зв’язків під час навчання алгебри

§2.1. Аналіз шкільних програм, навчальних посібників з біології, хімії, географії

2.1.1. Аналіз програми та підручника з шкільного курсу фізики.

Зробивши порівняльний аналіз навчальних програм з фізики[20] на алгебри[17] за 7 – 9 класи, було зроблено відповідний графік (Граф.1), який показує нам наочно взаємозв’язок вивчення математичних об’єктів необхідних для формування знань, вмінь та навичок з фізики.

Даний графік показує, що існує проблема при введені таких питань з фізики, як «Всесвітнє тяжіння», яке за програмою вивчається на тиждень пізніше від «Прямої пропорційності» в алгебрі, яка необхідна як для введення цього поняття, так і для розв’язання відповідних задач. Але цю задачу можна легко вирішити, при раціональному узгодженні своїх календарних планів.

З аналогічною проблемою вчитель фізики зустрінеться коли учням буде розповідати про «оптичну силу», адже в арсеналі школярів не буде ще такого поняття як «лінійна функція», яку вони вивчатимуть в другому семестрі 7-го класу.

При вивченні таких математичних складових як «квадратні рівняння», «рух за і проти течії», «нерівності» та «рівняння» і відповідне застосування знань, вмінь та навичок у фізиці, проаналізувавши відповідні програми, жодних проблем не було виявленою. Коли вчителю необхідно було застосовувати будь-який з перелічених вище понять, учні вже були з ним ознайомлені на уроках алгебри.

А от при спробі скористатися «квадратичною функцією» та арифметичною прогресією» у вчителя фізики можуть виникнути певні труднощі. Справа в тому, що «квадратична функція» вивчається в 9-му класі з алгебри, коли в фізиці потреба в ній зростають значно раніше - при вивченні теми «Рівномірний рух», яка за програмою вивчається на початку 8-го класу. І тут вчителю доводиться якось викручуватися, оскільки упустити даний факт не можливо, бо тоді побудована роками структура навчання фізики може дати збій. Аналогічна ситуація і з «арифметичною прогресією». За програмою вона вивчається у 9-му класі, а застосовуватися в фізиці вона починає з 8-го класу під час вивчення теми «Рівномірний та рівнозмінний рух». Авторам програм слід звернути увагу на дані факти і внести корективи, для повноцінного здійснення процесу навчання фізики в основній школі, яка фундаментом для вивчення її в старших класах.

Щодо діючих підручників з фізики[36], то вони складені згідно програми. Але без мінусів не обійшлося: проаналізувавши їх, я помітила, що деякі теми йдуть не в тому порядку, в якому планується вивчення матеріалу за програмою. Ще їх недосконалість в тому, що використовується різна символіка і термінологія при позначенні тих самих об’єктів. В підручниках є багато рисунків, на яких можна помітити, зокрема, ту ж «квадратичну функцію», про яку учні ще ні чого не знають. Тут починають формуватися в учнів перші уявлення про цю функцію.