Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

курсоваааааааanna shekenia

.pdf
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1 Mб
Скачать

13

1.3. Методи дослідження документів спеціальної освітньої системи

документації.

Розглянемо детальніше по кожному завданню курсової роботи, якими методами ми плануємо його виконати.

Для уточнення основних понять дослідження (підрозділ 1.1.) буде використовуватись метод абстрагування.

Абстрагуванняце смислова операція, філософський і логічний метод

“відволікання”, який дає змогу переходити від конкретних предметів до загальних понять і законів розвитку[11].

Абстрагуванняце одна з основних операцій мислення, а також метод наукового дослідження, що полягає в тому, що суб'єкт, відокремлюючи які-

небудь ознаки об'єкту, що вивчається, відволікається від інших, не враховуються його неістотні сторони і ознаки. Це дозволяє спрощувати картину явища, що вивчається, і розглядати його як би в “чистому вигляді”[2].

У нашій роботі абстрагування дасть нам можливість відволіктись від другорядних визначень і виділити такі головні поняття як : “документ”,

“функція”, ”ознака”, “властивість”, “освітня система”.

Для аналізу сучасного стану дослідження та його джерельної бази

(підрозділ 1.2.) буде використовуватися ретроспективний метод.

Ретроспективний аналізце статистична обробка та експертний аналіз інформації за тривалий проміжок часу.

Ретроспективний метод — це метод вивчення тенденцій технічного,

соціального та економічного розвитку об'єкта для формування стратегії його подальшого розвитку[17].

В нашій науковій роботі за допомогою ретроспективного методу ми зможемо простежити чітку картину формування та розвитку спеціальної освітньої системи документації.

14

Для опису методів дослідження документів спеціальної освітньої системи документації (підрозділ 1.3.) буде використовуватися дедуктивний метод.

Дедукція — це процес виведення висновку, що гарантовано слідує, якщо вихідні припущення істинні то висновок на їх підставі є чинним.

Дедукція — це перехід від загального до приватного, що позначає процес логічного висновку[1].

Дедукція – метод мислення, при якому приватне положення логічним шляхом виводиться із загального, висновок за правилами логіки; ланцюг умовиводів (міркувань), ланки якої (висловлювання) пов'язані відношенням логічного слідування[8].

В нашій роботі дедуктивний метод дозволить прийти до якогось певного висновку, проаналізувавши певну складові нащої теми.

Для опису загальних функцій, ознак та властивостей(підрозділ 2.1.) буде використовуватись метод узагальнення.

Узагальнення – це логічна операція, в результаті якої відбувається перехід від поняття з вужчим обсягом (видового) до поняття з широким обсягом

(родового) шляхом збіднення його змісту, тобто вилучення специфічних для вихідного поняття видових ознак.

Узагальнення – це логічний процес переходу від одиничного до загального, виділення на основі аналізу найсуттєвіших та найзагальніших ознак у предметі вивчення, на основі яких формулюються поняття, закони, провідні ідеї, що допомагають вивчати конкретні явища. Об'єктом узагальнення можуть бути предмети, їхні властивості, події, факти, явища, процеси, зв'язки,

відношення, якості та ознаки. Слід зважати, що узагальнювати можна лише те,

що в логіці називають "поняття, які можна порівнювати".

В нашій науковій роботі за допомогою процесу узагальнення ми зможемо виділити загальні функції, ознаки та властивості документів безвідносно галузі.

Для дослідження освітньої системи документації: засади, норми, правила та принципи роботи (підрозділ 2.2.) буде використовуватись структурно-

15

функціональний метод.

Структурно-функціональний метод – це підхід в описі і поясненні систем,

при якому досліджуються їхні елементи і залежності між ними в рамках єдиного цілого; окремі соціальні явища виконують визначену функцію в підтримці і зміні соціальної системи[4].

Структурно-функціональний метод можна визначити як дослідницький прийом, який полягає у розчленуванні складного об'єкта на складові, вивченні зв'язків між ними й визначенні місця і ролі всіх складових у функціонуванні об'єкта як цілого, за умови збереження ним своєї цілісності у взаємодії із зовнішнім середовищем. Застосування структурно-функціонального методу в дослідженні політичної системи суспільства передбачає виокремлення елементів її структури, основними з яких є політичні інститути, з'ясування особливостей їхнього функціонування та зв'язку між ними.

В нашій роботі за допомогою структурно-функціонального методу можна буде визначити особливості освітньої системи, її норми, правила та принципи роботи.

Для виявлення специфічних функцій, ознак та властивостей документів в спеціальній освітній системі документації (підрозділ2.3.) будуть використовуватись структурно-функціональний та метод екстраполяції.

Екстраполяція — це:

1.Наближене знаходження за рядом даних значень функції інших її значень, що містяться поза цим рядом.

2.Поширення кількісних (статистичних) висновків, одержаних у результаті вивчення соціально-економічних явищ та процесів досліджуваної сукупності, на іншу однорідну сукупність, на інший час[16].

За допомогою структурнофункціональого методу ми зможемо виявити специфічні функції, ознаки та властивості документів в освітній системі, а за допомогою екстраполяції ми зможемо зробити висновки про специфічні функції на основі загальних.

Для дослідження проблем вивчення розвитку документів в освітній

16

системі(підрозділ 3.1.) буде використовуватись метод індукції.

Індукція у логіціце форма умовиводу, де на підставі знання про окреме робиться висновок про загальне. Це метод пізнання та обгрунтування припущень чи гіпотез, один з різновидів емпір. узагальнення і доведення фактів[20].

За допомогою індукції, проаналізувавши розвиток всіх типів документів,

можна буде зробити загальні висновки про проблеми вивчення розвитку документів в освітній системі.

Для надання рекомендацій з оптимізації розвитку освітньої системи документації (підрозділ 3.2.) буде використовуватись метод проектування.

Проектування – це процес створення проекту, прототипу праобразу майбутнього об'єкта, стану та способів його виготовлення. У проектуванні застосовують системний підхід, який полягає у встановлені структури системи,

типу зв'язків, визначені атрибутів, аналізуванні впливів зовнішнього середовища.

За допомогою проектування можливо буде надати рекомендації з оптимізації розвитку освітньої системи документації.

Висновки до першого розділу

Проаналізувавши сучасний стан дослідження та його джерельну базу, ми виокремили, що спеціальна освітня система документації на даний час знаходиться на високому щаблі розвитку. Проаналізувавши методи дослідження документів спеціальної освітньої системи документації, ми дійшли висновків,

що неможливо використати один метод дослідження у всій роботі, а потрібно обирати окремі методи для кожного розділу та підрозділу, адже ми використовуємо різні підходи до вивчення, аналізу та дослідження різних проблем у різних ситуаціях. У нашому дослідженні ми використали такі методи дослідження: абстрагування, ретроспективний метод, дедуктивний метод, метод узагальнення, структурно-функціональний,екстраполяцію та індукцію.

17

РОЗДІЛ 2

СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТНЯ СИСТЕМА ДОКУМЕНТАЦІЇ ЯК ПРЕДМЕТ ТЕОРЕТИЧНОГО АНАЛІЗУ

2.1. Загальні функції, ознаки, властивості документів безвідносно галузі

Кожен документ має свої загальні функції, ознаки та властивості за якими його класифікують та розпізнають серед інших не документів (інформаційних повідомлень). Першим кроком для розпізнання документа являється виявлення його ознак, адже як ми з'ясували, ознакаце те, за чим розпізнають документ,

його подібність до інших документів чи його відмінність від них. Це певна особливість, яку ми можемо прослідкувати відразу, не втручаючись у внутрішню структуру документа.

До основних ознак документа належать:

1.Наявність логічного змісту. Документносій змісту, який передається ознаками. Сукупність послідовних знаків, які передають його суть,

зміст(повідомлення) є його обов'язковою ознакою.

2.Стабільна матеріальна форма, яка забезпечує довготривалу збереженість документа, можливість багаторазового використання і переміщення інформації в просторі та часі.

3.Призначення для використання в соціальній комунікації. Документальний статус мають лише ті джерела, які з самого початку призначені для зберігання і передачі інформації в просторі і часі. Документице спеціально створені людиною для комунікативних цілей носії інформації.

4.Завершеність повідомлень. Ця ознака обумовлена областю використання документа. Фрагментне, незавершене повідомлення не може бути повноцінним документом. Потреба завершеності є відносною, оскільки є ряд незавершених повідомлень, що мають особливе значення для

18

наукових досліджень (нариси, чернетки, ескізи)[10].

Визначивши загальні ознаки документа, ми можемо визначити його загальні властивості, бо документ має свої характерні внутрішні ознаки,

притаманні лише йомувони називаються властивостями. До основних властивостей документа належать:

1. Атрибутивність документа, тобто наявність його невід'ємних складових, без яких він не може існувати. Документ має дві сторони: зміст

(думки, ідеї)і форму(матеріальну, що служить для передачі та закріплення інформації).

2.Функціональність документа, тобто його призначення для передачі інформації в просторі і часі. Документполіфункціональний об'єкт(виконує багато загальносистемних і специфічних функцій, обумовлених різноманітністю потреб суспільства в інформації, знаннях).

3.Структурність документа, тобто тісний взаємозв'язок його елементів

іпідсистем, що забезпечують його цілісність і відповідність самому собі, тобто збереження основних властивостей при різних зовнішніх і внутрішніх змінах[14].

Після того, як ми визначили загальні ознаки та властивості документів,

ми можемо визначити їх загальні функції. Нам відомо, що функціяце певний опис діяльності документа.

До головних функцій документа можна віднести зберігання й передачу інформації в часі та просторі. Документ створюється з метою забезпечення потреб суспільства за допомогою розмноженої документної інформації.

Функції документа поділяються на загальні та спеціальні.

Загальні функції характерні для всіх документів, незалежно від їх типу та виду. До загальних функцій відносяться:

1.Інформаційна функціяполягає в здатності документа задовольняти потреби суспільства в інформації, тобто служити джерелом інформації, знань.

2.Соціальназадовольняє певну соціальну потребу.

3. Культурназасіб зв'язку між організаціями та суспільними

19

потребами[19].

Визначивши загальні функції, ознаки та властивості документів ми можемо навести загальну класифікацію документів.

Класифікація службових документівце поділ їх на класи за найбільш загальними ознаками схожості та відмінності. Без неї неможливо вивчити різноманіття існуючих видів документів, систематизувати їх, встановити відмінності між певними видами документів

Документи розрізняють:

За назвоюнаказ, протокол, статут, акт, довідка;

За походженнямслужбові та особисті;

За місцем складаннявнутрішні та зовнішні;

За напрямкомвхідні та вихідні;

За формоютипові, трафаретні, індивідуальні;

За способом фіксаціїписьмові, графічні, акустичні, фото-кіно-

фонодокументи;

За стадіями створенняоригінали та копії;

За терміном зберіганнятимчасового зберігання (до 10 років), тривалого зберігання (понад 10 років), постійного зберігання;

За змістом- організаційно-розпорядчі,фінансово-розрахункові,

постачально-збутові тощо.

В управлінській (службовій) діяльності установ і фірм особливе місце займає організаційно-розпорядча документація (ОРД), яку поділяють на 5 груп:

Організаційнаположення, правила, статути, інструкції;

Розпорядчарозпорядження, постанови, накази;

Довідково-інформаційна- листи, телеграми, доповідні записки, довідки,

акти тощо;

20

З кадрових питань(по особовому складу)- заяви про працевлаштування,

автобіографії, резюме, характеристики, накази по особовому складу, особові листки з обліку кадрів, особові картки, трудові книжки тощо;

Офіційно-особисті документипропозиції, заяви та скарги громадян,

розписки та доручення[6].

Таким чином, ми показали загальні функції, ознаки та властивості документів, навели їх чітку класифікацію. Ми дійшли висновку, що спочатку потрібно визначати ознаки документів, потімзагальні властивості та функції.

До основних ознак ми віднесли наявність логічного змісту, призначення для використання в соціальній комунікації та завершеність повідомлення. Слід виділити основні властивості документівце атрибутивність, функціональність та структурованість документів. Головними функціями документів є інформаційна та соціальна. Також ми навели класифікацію документів за різними ознаками. Серед них слід виділити документи за змістом, за способом фіксації, за походженням та назвою. Також ми виділили основні групи організаційно-розпорядчої документаціїце організаційна, розпорядча та довідково-інформаційна.

2.2. Значення освітньої системи документації

Розглянемо компоненти, з яких складається освітня система документації-

це освіта, система, освітня система, документація. Ці компоненти в освітній системі документації щільно взаємопов’язані. Розглянемо, яким чином вони пов'язані.

Освітаце цілеспрямована пізнавальна діяльність людей з отримання знань, умінь, або їх вдосконалення[15].

21

Освіта є складною системою. Вона характеризується метою виховання,

змістом, навчальними планами та програмами, які успадковують попередні рівні освіти і прогнозують наступні. Системоутворюючим компонентом освітньої системи є мета, тобто відповідь на питання :”Яку людину вимагає та чекає суспільство на даному етапі його історичного розвитку.”

По своїй суті освіта становить систему(вона і є системою), адже в освіті взаємно функціонують безліч компонентів(керівники, підлеглі, різні види та типи документів, закони і т.д.).

За визначенням Акоффа Р. “Системаце сукупність двох або більше елементів, які задовольняють три вимоги:

1.Поведінка кожного елемента впливає на поведінку цілого;

2.Поведінка елементів та їх взаємодія на ціле взаємозалежні;

3.Коли існують підгрупи елементів, кожна з них впливає на поведінку цілого,і, разом з цим, жодна з них не має такого впливу незалежно. Кожна частина системи володіє якостями, які губляться, якщо її відокремити від системи. Кожна система володіє характерними якостями, які відсутні у її частин.”

Проаналізувавши поняття “освіта” та “система”, ми можемо трактувати освіту як цілісну систему.

Освітня системаце певна існуюча сукупність факторів, які створені спеціально для реалізації соціальних освітніх функцій.

Національна освітня системаце велика кількість структурно взаємоузгоджених за цілями освітніх організацій. Освітні системи мають дві визначальні ознакиїх комплексність і комплексність довкілля, у якому вони функціонують (Ф.Раймерз, Н.Мак-Ґінн).

Освітні системи охоплюють значно більшу кількість людей, учасників,

ніж інші державні організації.

22

Також освіта має свої принципи діяльності, за якими вона функціонує.

Принципи освітице певні вихідні положення , на яких ґрунтується діяльність усієї освітньої системи в Україні і її підрозділів зокрема.

У Законі України “Про освіту”(ст. 6) закріплені такі основні принципи освіти:

- доступність для кожного громадянина усіх форм і типів освітніх послуг,

що надаються державою;

- рівність умов кожної людини для повної реалізації її здібностей,

таланту, всебічного розвитку; гуманізм, демократизм, пріоритетність загальнолюдських духовних цінностей;

-науковий, світський характер освіти;

-інтеграція з наукою і виробництвом; взаємозв'язок з освітою інших країн; гнучкість і прогностичність системи освіти.

Всі процеси в установі здійснюються за допомогою документації, в тому числі і в освітньому закладі.

До складу документів загальноосвітнього закладу входять:

1)організаційні документи (статут загальноосвітнього закладу;

договір із засновником; положення про підрозділи; посадові інструкції працівників; структура і штатна чисельність; штатний розклад, правила внутрішнього трудового розпорядку);

2)розпорядчі документи (накази, інструкції, книга наказів);

3)інформаційно-довідкові документи (протоколи, плани, звіти,

довідки, акти, доповідні і пояснювальні записки, листи, телеграми і телефонограми, договори, трудові угоди, контракти, навчальні плани, алфавітна книга запису учнів,особиста справа учнів,журнал успішності, журнал обліку пропущених та замінених уроків, , та ін.)

Документи, як правило, повинні оформлятися на бланках загальноосвітньої установи, а також повинні мати встановлений комплекс обов'язкових реквізитів і стабільний порядок їх розташування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]