Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка до курсових робіт.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
78.87 Кб
Скачать

Додатки

ДОДАТОК А

Зразок оформлення титульної сторінки

Донецький національний університет

Кафедра менеджменту

Курсова робота

з навчальної дисципліни

«Менеджмент організацій»

на тему:

« Удосконалення організаційної структури управління підприємством (на прикладі пат «Експериментальний завод залізобетонних шпал»)»

Виконав:

студент 5-го курсу

групи 33 МЕ – 04

Шарапов Олександр

Керівник: к.е.н., доцент

Боковець В. В.

Вінниця – 2015

ДОДАТОК Б

Приклад написання анотації до курсової роботи

Анотація

У курсовій роботі на тему: «Удосконалення організаційної структури управління підприємством» (на прикладі ПАТ «Експериментальний завод залізобетонних шпал») розглядаються актуальні теоретико-методологічні та практичні питання щодо дослідження, удосконалення організаційної структури управління підприємства.

Робота складається із трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаної літератури та додатків.

В першому розділі розглядаються теоретичні засади теми: сутність, зміст і місце організаційної структури управління в діяльності підприємства, класифікація організаційних структур управління та їх коротка характеристика, а також запропонована методика формування організаційної структури. Другий розділ присвячений організаційно-економічній та управлінській характеристиці та проведенню аналізу організаційної структури управління на підприємстві. Третій розділ містить рекомендації щодо вдосконалення діючої організаційної структури управління на ВАТ «Експериментальний завод залізобетонних шпал».

Дана робота виконана на 56 сторінок друкованого тексту та містить 4 таблиці, 7 рисунків.

Ключові слова: структура, організаційна структура, організаційна структура управління підприємства.

Annotation

In a term paper on a theme: «The improvements of organizational structure of management an enterprise» are examined actual theoretical and methodological question in relation to research, improvement of organizational structure of management an enterprise.

Work consists of 3 sections, conclusions and suggestion, list of the used literature and additions.

Theoretical principles of theme are examined in the first section: essence, maintenance and place of organizational structure of management in activity an enterprise, classification of organizational structure of management and them shot description, and also offered method of forming organizational structure of management an enterprise. The second section is devoted organizationally economic and to administrative description and lead through of analysis of organizational structure of management on an enterprise. The third section contains recommendations in relation to perfection of operation of organizational structure of management an enterprise.

This work is executed on 56 pages and contains 4 tables, 7 figures.

Keyword: structure, organizational structure, organizational structure of management an enterprise.

ДОДАТОК В

Зразок оформлення змісту курсової роботи

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПИТАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ…………………………………………………………….6

1.1 Сутність, зміст і місце організаційної структури управління в діяльності підприємства………………………………………………………………………6

    1. Класифікація організаційних структур управління та їх коротка характеристика………………………………………………………………...…10

    2. Методи та фактори формування організаційної структури, її економічна ефективність і шляхи вдосконалення…………………………..…18

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЗАІЙНОЇ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ НА ВАТ «ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИЙ ЗАВОД ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ШПАЛ»………………………………………...………26

2.1Організаційно-економічна та управлінська характеристика

підприємства……………………………………………………………………..26

2.2 Аналіз діючої організаційної структури управління ……………………..34

2.3 Обґрунтування необхідності удосконалення діючої організаційної структури управління на підприємстві………………………………………...40

РОЗДІЛ 3. ЗАХОДИ ЩОДО ВДОСКОНАЛЕННЯ ДІЮЧОЇ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ ВАТ «ЕЗЗШ»……….42

3.1. Розробка організаційного механізму взаємодії і співпраці в управлінні процесами підприємства………………………………………………………...42

3.2. Реорганізація підприємства у рамках удосконалення його організаційної структури…………………………………………………………………………45

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ………………………………………………51

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………….…54

ДОДАТКИ…………………………………………………………………….…56

ДОДАТОК Д

Зразок оформлення вступу до курсової роботи

ВСТУП

Основу управління складають об’єктивні процеси суспільного розвитку, знання яких впливає на трактування відповідних понять, і підходи до з'ясування їхнього змісту. Розвиток продуктивних сил суспільства супроводжується поглибленням поділу праці. Поділ праці викликає необхідність кооперації праці. У свою чергу, кооперація праці породжує об'єктивну необхідність координації різноманітних її видів та різновидів у організованих соціально-економічних системах (трудовий колектив, підприємство, галузь, народне господарство). Управління є обов'язковим елементом доцільної колективної діяльності людей. Воно застосовується скрізь, де необхідно координувати спільну діяльність людей. Отже, управління іманентне суспільному виробництву на будь-якій стадії його розвитку.

Господарське управління виробничою та економічною діяльністю різних підприємств, що діють у системі ринкових відносин, передбачає знання і врахування перш за все законів та закономірностей розвитку суспільного виробництва, механізму взаємодії його факторів, а також його інформаційного, вольового, морально-етичного й емоційного характеру. Господарське управління враховує складність і стохастичність соціально-економічних систем, різноманітність факторів, які впливають на їхні організацію та функціонування, рухливість внутрішніх елементів, здатність до самовдосконалення, підвищення свого організаційного рівня, а також воно охоплює сукупність взаємопов'язаних технічних, організаційних, економічних, соціально-психологічних та інших факторів. До технічних факторів належать: високий рівень механізації та автоматизації виробничих процесів, забезпеченість засобами виробництва, технології, що використовуються, засоби комунікацій тощо. Організаційні фактори включають: організаційну структуру, форми організації праці та виробництва, територіальне розміщення виробництва, чисельність та склад персоналу. До економічних факторів належать: розміри підприємства та його спеціалізація, рівень економічного розвитку та використання виробничого потенціалу, рентабельність виробництва тощо. До соціальних факторів належать: розвиток соціальної інфраструктури, демографічна ситуація, мотиваційні потреби, згуртованість колективу тощо.

Актуальність теми полягає у тому, що поява глобальної фінансової та економічної кризи вплинула на економічний розвиток багатьох країн, в тому чисті і України, і у зв’язку з цим багато підприємств малого та середнього бізнесу почали різко здавати свої позиції на ринку. Звідси виникає потреба в антикризовому управлінні підприємством, що тягне зо собою реструктуризацію діючої організаційної структури управління.

Метою дослідження є розробка методичних та організаційних пропозицій щодо поліпшення стану та якості діючої організаційної структури управління на підприємстві, тобто в роботі розглядаються саме організаційні фактори господарського управління.

Для реалізації даної мети були поставлені наступні задачі:

  • науково обґрунтувати сутність, зміст та значення організаційної структури в управлінні підприємством;

  • оцінити сучасний стан діючої організаційної структури управління на конкретному підприємстві;

  • проаналізувати сучасні тенденції розвитку організаційних структур управління, зробити пропозиції щодо вдосконалення діючої структури на конкретному підприємстві.

Предметом дослідження даної роботи є стан діючої організаційної структури управління на підприємстві.

Термін «організаційна структура управління» об’єднує поняття організація та управління в одну сильну систему за допомогою якої здійснюється управління будь-яким суб’єктом господарювання. Але ці поняття різні і їх не потрібно плутати . Якщо управління означає вплив на систему (об'єкт), якою управляють за допомогою спеціальних методів, то організація як процес – це створення системи та її структурних елементів, де здійснюються управлінські процеси, пошук виконавців, розподіл обов'язків та повноважень, дотримання відповідної технології управління тощо. У процесі організації різноманітні зусилля працівників спрямовуються в єдине русло.

Методи дослідження: статистичний, графічний, факторний, порівняльний.

Об’єктом дослідження є організаційна структура управління на ПАТ «Експериментальний завод залізобетонних шпал»).

Інформаційне забезпечення і період дослідження: баланси підприємства, звіти про фінансові результати, організаційна структура управління. Уся інформація бралась за три роки (2012р., 2013р., 2014р.), за даними ПАТ «Експериментальний завод залізобетонних шпал»).

Дана робота, що присвячена дослідженню діючої організаційної структури управління на виробничому підприємстві, включає вступ, три розділи, висновки та пропозиції, список використаної літератури та додатки.

ДОДАТОК Е1

Зразок плану до написання курсової роботи