Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1

.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
101.91 Кб
Скачать

C. Тріпотіння передсердь.

D. Пароксизмальна шлуночкова тахікардія,

E. Фібриляція шлуночків.

251. Хворий 39-ти років скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, набряки на гомілках, серцебиття, перебої в роботі серця. Об'єктивно: ЧCC- 150/хв, миготлива аритмія. Межі серця розширені в обидва боки. Тони серця приглушені. Печінка на 6 см нижче краю реберної дуги. ЕхоКГ- дилатація камер серця (КДР лівого шлуночка 6,8 см) ФВ- 29%, клапанний апарат без змін. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Тиреотоксична кардіоміопатія,

B. Гіпертрофічна кардіоміопатія,

C. Дилатаційна кардіоміопатія.

D. Ексудативний перикардит,

E. Рестриктивна кардіоміопатія.

252. Через 5 днів після трансплантації кульшового суглоба у жінки 72-х років раптово розвинувся напад ядухи, гіпотензія, пітливість. Відзначається підвищене наповнення і пульсація вен шиї. Під час аускультації і перкусії легень змін не виявлено. Тони серця нормальні. На ЕКГ: синусова тахікардія, блокада правої ніжки пучка Гіса, що вперше виникла, неспецифічні зміни інтервалу S-T та зубця T. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гострий інфаркт міокарда,

B. Тромбоемболія легеневої артерії,

C. Перикардит.

D. Аспірація,

E. Розшаровуюча аневризма аорти.

253. Жінка 40-ка років з мітральним стенозом скаржиться на задишку, кволість, які поступово прогресують. На сьогодні може виконувати лише легку домашню роботу. Яка найбільш адекватна терапія для цієї хворої?

A. Серцеві глікозиди,

B. Хірургічне втручання,

C. Біцилінотерапія.

D. Діуретики,

E. Вазодилятатори.

254. Хлопчик 4-х років госпіталізований до стаціонару зі скаргами на задишку, швидку втомлюваність. В анамнезі часті респіраторні захворювання. Перкуторно: межі серця розширені в лівий бік та вгору. Аускультативно: посилення II тону над легеневою артерією, в II-III міжребір'ї ліворуч від груднини вислуховується грубий систолодіастолічний "машинний" шум, що проводиться в усі інші точки та на спину. АТ- 100/20 мм рт.ст. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ізольований стеноз отвору легеневої артерії,

B. Дефект міжшлуночкової перегородки,

C. Дефект міжпередсердної перегородки.

D. Клапанний стеноз аорти,

E. Відкрита артеріальна протока.

255. Хворий 56-ти років скаржиться на біль стискаючого характеру, який з'являється вночі в один і той же час. Біль іррадіює у ліву лопатку, не проходить після прийому нітрогліцерину. На ЕКГ під час нападу: ST вище ізолінії на 5 мм у V5, V6; після нападу - повертається до ізолінії. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину?

A. Варіантна cтенокардія,

B. Остеохондроз шийного відділу,

C. Сухий перикардит.

D. Стенокардія спокою,

E. Інфаркт міокарда.

256. Хворого 15-ти років турбує головний біль, носові кровотечі, відчуття похолодання нижніх кінцівок. Об'єктивно: м'язи плечового поясу добре розвинуті, нижні кінцівки гіпотрофовані. Пульсація на артеріях ступні та стегновій артерії різко ослаблена. АТ- 150/90 мм рт.ст. - на руках, 90/60 мм рт.ст. - на ногах. Над сонними артеріями - систолічний шум. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Аневризма аорти,

B. Аортальна недостатність,

C. Коарктація легеневої артерії,

D. Коарктація аорти.

E. Аортальний стеноз.

257. Хворий 70-ти років скаржиться на слабкість, запаморочення, короткочасні періоди непритомності, біль у ділянці серця. Об'єктивно: ЧСС- 40/хв, тони ритмічні, І-й тон глухий, періодично значно посилений. АТ- 180/90 мм рт.ст. Яка найбільш вірогідна причина гемодинамічних порушень?

A. Повна блокада лівої ніжки пучка Гіса,

B. AV-блокада І ступеня,

C. AV-блокада ІІІ ступеня.

D. Брадисистолічна форма миготливої аритмії,

E. Синусова брадикардія.

258. У жінки 46-ти років, що протягом 5-ти років страждає на гіпертонічну хворобу, розвинувся гіпертонічний криз. Скарги на серцебиття, відчуття пульсації у голові, ЧСС- 100/хв, АТ- 190/100 мм рт.ст. Якому препарату слід надати перевагу?

A. Інгібітор АПФ,

B. Alpha-адреноблокатор,

C. Beta-адреноблокатор,

D. Сечогінне.

E. Дигідропіридиновий антагоніст кальцію.

259. Чоловік 56-ти років висловлює скарги на слабкість, задишку під час фізичного навантаження, серцебиття. З дитинства вислуховується серцевий шум. Об'єктивно: розширення правої межі серця, розщеплення ІІ тону, систолічний шум у ІІ-ІІІ міжребір'ї зліва від краю груднини і короткий систолічний шум над мечоподібним відростком. На рентгенограмі: збільшення правого шлуночка і дуги легеневої артерії. На ЕКГ: фібриляція передсердь і блокада правої ніжки пучка Гіса. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Дефект міжпередсердної перегородки,

B. Дефект міжшлуночкової перегородки,

C. Тетрада Фалло,

D. Відкрита артеріальна протока.

E. Коарктація аорти.

260. У жінки 30-ти років, хворої на грип, виникла задишка при помірному фізичному навантаженні, серцебиття, ниючий біль в ділянці серця. Об'єктивно: Ps- 96/хв, АТ- 100/60 мм рт.ст. Над верхівкою І тон ослаблений, м'який систолічний шум. Про появу якого ускладнення свідчить дана клінічна картина?

A. Гострий інфекційно-алергічний міокардит,

B. Міокардіопатія,

C. Ідіопатичний міокардит,

D. Гострий вірусний міокардит.

E. Нейроциркуляторна дистонія.

261. У хворого М., 50 р., відмічається задишка при фізичному навантаженні, періодична втрата свідомості. Аускультативно – систолічний шум в ІІІ міжребер‘ї зліва від грудини. При УЗД серця – симетрична гіпертрофія ЛШ, його діастолічна дисфункція з деяким зменшенням порожнини. Спостерігається передньо-систолічний рух передньої стулки мітрального клапану. Яка патологія у хворого?

A. Гіпертрофічна кардіоміопатія,

B. Рестриктивна кардіоміопатія,

C. Дилятаційна кардіоміопатія,

D. Постінфарктний міокардіосклероз.

E. Стеноз вустя аорти.

262. Хворий 32-х років звернувся з скаргами на перебої в роботі серця, запаморочення, задишку при фізичному навантаженні. До цього часу не хворів. Об-но: Ps- 74/хв., ритмічний. АТ- 130/80 мм рт.ст. При аускультації: перший тон нормальної звучності, систолічний шум над аортою. На ЕКГ: гіпертрофія лівого шлуночку, ознаки порушення реполяризації в $I$, $V_5$, $V_6$ відведеннях. ЭхоКГ: міжшлуночкова перетенка 2 см. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гіпертрофічна кардіоміопатія,

B. Стеноз гирла аорти,

C. Гіпертонічна хвороба,

D. Інфаркт міокарду.

E. Коарктація аорти.

263. Юнак 16-ти років скаржиться на швидку втому, біль у ділянці серця, серцебиття, перебої в роботі серця, відчуття нестачі повітря, затерплість, похолодання кінцівок. Об'єктивно: хворий астенічної будови тіла. Межі серця не збільшені. Тони звучні, на верхівці – систолічний шум без ірадіації. На ЕКГ – синусова тахікардія. Який діагноз у хворого?

A. НЦД по кардіальному типу,

B. Тонзіллогенний міокардит,

C. Міокардіодістрофія,

D. Недостатність мі трального клапану.

E. Дефект міжшлуночкової перетинки.

264. Больной 38-ми лет поступил с жалобами на головную боль, головокружение, учащённое сердцебиение при физической нагрузке. Повышение артериального давления отмечает в течение 3-х лет, максимальные цифры - 180/110 мм рт.ст. Объективно: состояние средней степени тяжести, АД- 160/100 мм рт.ст., ЧСС- 97/мин. На ЭКГ: синусовый ритм с ЧСС- 98/мин., горизонтальное положение электрической оси сердца, редкая суправентрикулярная экстрасистолия. С какого препарата предпочтительно начать лечение?

A. Атенолол,

B. Нифедипин,

C. Клофелин.

D. Папазол,

E. Каптоприл.

265. У хлопчика 16 років без клінічної симптоматики при аускультації серця виявили акцент ІІ тону і систолічний шум на легеневій артерії. Тони серця звучні, ритмічні. Діагноз?

A. Функціональний шум,

B. Стеноз клапана легеневої артерії,

C. Недостатність клапана легеневої артерії,

D. Незарощення Боталової протоки.

E. Дефект міжпередсердної перетинки.

266. Хворий 35 років протягом 5 років скаржиться на запаморочення голови, біль здавлюючого характеру в ділянці серця, задишку при фізичному навантаженні. ЕКГ: ознаки гіпертрофії лівого шлуночка, глибокий негативний зубець Т в V3-V6, депресія ST на 4 мм в V3-V6. ЕхоКГ: порожнина лівого шлуночка зменшена, міжшлуночкова перетинка потовщена (1,7 см), гіпокінетична.Який попередній діагноз?

A.  Гіпертрофічна кардіоміопатія,

B. Гіпертонічна хвороба,

C. Гострий інфаркт міокарда.

D. Атеросклероз аорти зі стенозом гирла,

E. Ділятаційна кардіоміопатія.

267. Чоловік 26 років, наркоман, знаходиться на лікуванні у кардіологічному відділенні з діагнозом "інфекційний ендокардит". Хворіє 3 місяці, тричі змінювали схему антибіотикотерапії, на даний момент зберігається субфебрильна температура , з`явилися ознаки лівошлуночкової недостатності, виявлена недостатність аортального клапана III ступеня. Вирішальним для лікування хворого на даному етапі є :

A. Протезування аортального клапана,

B. Зміна антибактеріальних препаратів,

C. Підключення ксенобіотичної селезінки,

D. Кардіотонічна терапія.

E. Імуномодулююча терапія.

268. Вы наблюдаете больную 64 лет с диагнозом ИБС: стабильная стенокардия ФК II, СН IIA. Принимая назначенный Вами комплекс лечения (нитраты, ингибиторы АПФ, статины), она отметила уменьшение частоты и силы приступов стенокардии, но появилась головная боль, головокружение. Эти явления могут быть спровоцированы приемом:

A. Нитросорбида,

B. Ренитека,

C. Ловастатина,

D. Анаприлина.

E. Аспирина.

269. Хворий Р., 30 років, скаржиться на головну біль та серцебиття після емоційного стресу. Хворіє на гіпертонічну хворобу на протязі 2 років. При обстеженні хворий збуджений, обличчя гіперемійоване, шкіра зволожена. Пульс 100 уд/хв, АТ180/90 мм рт.ст.. Що треба призначити хворому в першу чергу для купировання кризу?

A. Пропранолол,

B. Апресін,

C. Фуросемід,

D. Клофелін.

E. Дібазол.

270. Мужчина 67 лет поступил с жалобами на повторяющиеся обмороки. При осмотре: тоны сердца глухие, отмечается выраженная брадикардия. Пульс 36 ударов в минуту, ритмичный. АД 150/70 мм. тр. ст. Данные ЭКГ: число желудочковых сокращений 32 в минуту, предсердные и желудочковые комплексы следуют независимо друг от друга. Наиболее вероятная причина обмороков:

A. Полная а-в блокада,

B. Синусовая брадикардия,

C. Синусовая аритмия.

D. Сино-атриальная блокада,

E. Неполная а-в блокада.

271. У хворого 56-ти років, наукового працівника, виникають стискаючі болі за грудиною по декілька розів на день при ході на відстані 100-150 м, тривалістю до 10 хв. , знімаються нітрогліцерином. Об'єктивно: підвищеного живлення, границі серця в нормі, тони ритмічні, пульс 78 уд. в хв., АТ-130/80 мм рт ст. На ЕКГ: знижений Т в V4-5. Про яке захворювання можна думати ?

A. Стабільна стенокардія III фк,

B. Нестабільна стенокардія,

C. Стабільна стенокардія I фк,

D. Стабільна стенокардія II фк.

E. Стабільна стенокардія IV фк.

272. Хвора 50-ти років протягом року страждає приступами болів в правому підребер'ї, які виникають переважно після жирної їжі. Останній тиждень приступи повторювались щодня, стали більш болючими. На 3-й день перебування в стаціонарі з'явились жовтушність склер та шкіри, світлий стілець і темна сеча. Аналіз крові: Нв - 128 г/л, ретикулоцити - 2%, нейтрофільний лейкоцитоз (13,1109/л), ШЗЕ-28 мм/г. Що є найбільш ймовірною причиною жовтяниці?

A. Жовчо-кам’яна хвороба,

B. Хронічний панкреатит,

C. Хронічний холестатичний гепатит,

D. Гемолітична анемія.

E. Гострий вірусний гепатит.

273. Після ліквідації пароксизму миготливої аритмії у хворого раптово виникли біль в грудній клітці, задишка. Об’єктивно: шкіра покрита потом, шийні вени набухлі, очі широко відкриті. Пульс малий, 140 за хв., АТ- 80/40 мм рт.ст. На ЕКГ поворот відхилення осі серця вправо. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Тромбоемболія легеневої артерії,

B. Інфаркт міокарда,

C. Розрив міжшлуночкової перегородки.

D. Тампонада серця,

E. Серцева астма.

274. У хворого із сформованою мітральною вадою з перевагою недостатності мітрального клапана поступово з’явилась загальна слабість, виражена задишка. При огляді виявлено акроціаноз, набряки на ногах, вологі хрипи в нижніх відділах легень, розширення меж серця. Виникнення даних ознак свідчить про розвиток:

A. Хронічної серцевої недостатності,

B. Хронічної судинної недостатності,

C. Гострої серцевої недостатності,

D. Пневмонії.

E. Перикардіального випоту.

275. У хворого 49-ти років, з стабільною стенокардією ІІ ФК, раптово виник стенокардіотичний біль, який усунувся тільки 6 пігулками нітрогліцерину. Об'єктивно: АТ- 120/80 мм рт.ст., Ps- 104/хв., поодинокі екстрасистоли. На ЕКГ: рідкі лівошлуночкові екстрасистоли, депресія сегменту $S-T$ у $I$, $aVL$ та високі, гострокінцеві зубці $T$ у $V_2$, $V_3$, $V_4$ відведеннях. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Нестабільна стенокардія,

B. Стабільна стенокардія, ІІ ФК,

C. Трансмуральний інфаркт міокарду.

D. Стабільна стенокардія, ІV ФК,

E. Стенокардія варіантна.

276. У хворого 46-ти років діагностовано стенокардію напруги ІІ функціонального класу на фоні гіпертонічної хвороби ІІ стадії. Артеріальний тиск в межах 160/105 мм рт.ст. Якому антигіпертензивному препарату надасте перевагу?

A. Метопролол,

B. Еналаприл,

C. Доксазозин,

D. Клофелін.

E. Адельфан.

277. Больная 58-ми лет жалуется на периодическую головную боль, головокружение и шум в ушах. В течение 15-ти лет страдает сахарным диабетом. Объективно: тоны сердца ритмичные, ЧСС- 76/мин., акцент II тона над аортой, АД- 180/110 мм рт.ст. В моче: О.П.- 1,014. Суточная потеря белка с мочой до 1,5 г. Препаратом выбора для лечения артериальной гипертензии у данной пациентки будет:

A. Ингибитор АПФ,

B. $\beta$-блокатор,

C. Антагонист кальциевых каналов,

D. Тиазидовый диуретик.

E. $\alpha$-блокатор.

278. Хвора 50-ти років скаржиться тупий біль у ділянці серця, ядуху, підвищення температури до $38^C$. Тиждень тому перенесла грип. Об-но: Ps- 100/хв., зникає на вдиху. АТ- 100/70 мм рт.ст., тони серця глухі. ЕКГ: зниженний вольтаж, сегмент $ST$ піднятий над ізолінією у всіх відвденнях. На рентгенограмі: тінь серця розширена у всі боки. Пульсація серця малої амплітуди. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Ексудативний перикардит,

B. Інфаркт міокарда,

C. Дилятаційна кардіоміопатія,

D. Міокардит.

E. Стенокардія.

279. После длительного периода субфебрилитета больной заметил усиление одышки, боли в правом подреберье, отеки ног. Шейные вены набухшие. Пульс-120 в мин., порой на вдохе исчезает.Тоны сердца резко ослаблены. На ЭКГ - снижение вольтажа зубцов желудочкового комплекса. Месяц назад отмечался подъем сегмента ST V1-V4. Тень сердца расширна, округлая. Укажите наиболее вероятный диагноз

A. Эксудативный перикардит,

B. Мелкоочаговый инфаркт миокарда,

C. Постинфарктный кардиосклероз,

D. Метаболическая постинфекционная миокардиопатия.

E. Первичный ревмокардит.

280. У хворого 70 років, з ІХС та постінфарктним кардіосклерозом раптово з'явився напад серцебиття. Пульс - 140/хв, слабкий. АТ - 100/60 мм рт. ст. На ЕКГ - розширення комплексу QRS (0.13 сек) та негативні зубці Т в класичних відведеннях. Рефлекторні засоби, які застосовуються для зняття нападів серцебиття, ефекту не дали. Який препарат найдоцільніше використати в цьому випадку?

A. Лідокаїн,

B. Норадреналін,

C. Строфантин.

D. Верапаміл,

E. Дигітоксин.

281. У хворого 59 років, який 15 років страждає на гіпертонічну хворобу на фоні гіпертонічного кризу розвинулась гостра лівошлуночкова недостатність. Який препарат найдоцільніше призначитицьому хворому?

A. Нітропрусид натрія,

B. Ніфедипін,

C. Анаприлін,

D. Верошпірон.

E. Кантоприл.

282. У больного 56 лет с диффузным токсическим зобом наблюдается мерцательная аритмия с ЧП - 110/мин, артериальная гипертензия, АД - 165/90 мм рт.ст. Какое лечение наряду с мерказолилом следует рекомендовать в этом случае?

A. Анаприлин,

B. Радиоактивный йод,

C. Новокаинамид,

D. Верапамил.

E. Коринфар.

283. Жiнка 37 рокiв скаржиться на задуху, стискуючий бiль за грудиною. Тиждень тому перенесла грип. Об'єктивно: акроцiаноз, ЧСС - 98/хв., АТ - 90/75 мм рт. ст., ЧД - 26 /хв. Межi серця змiщенi влiво i вправо на 3 см. Тони серця глухi, над верхiвкою протодiастолiчний ритм галопу, систолiчний шум . Hb - 100 г/л, ШЗЕ - 25 мм/год. Який може бути попереднiй дiагноз?

A. Iнфекцiйно - алергічний міокардит,

B. Дилятацiйна кардiомiопатiя,

C. Ексудативний перикардит.

D. Міокардіодистрофія,

E. IХС, стенокардiя.

284. Чоловік 39 років на 4 добу перебування у кардіореанімації з приводу інфаркту міокарда поскаржився на ядуху, різку кволість. Об'єктивно: ціаноз. Ps - 110/хв. АТ- 110/70 мм рт.ст. Тахіпноє з ЧД 34/ хв. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Над нижніми відділами легень вислуховуються вологі хрипи. Яке найбільш ймовірне ускладнення виникло у хворого?

A. Набряк легень,

B. Кардіогенний шок,

C. Тромбоемболія легеневої артерії,

D. Аневризма лівого шлуночка.

E. Синдром Дресслера.

285. Чоловік 52-х років, інженер за професією, скаржиться на періодичну появу нападів серцебиття, які тривають 3-8 хв, а потім самостійно проходять. Повторні огляди та ЕКГ долідження не зафіксували порушення ритму. Який із спеціальних методів діагностики порушень ритму слід провести хворому в першу чергу?

A. Холтерівське моніторування ЕКГ,

B. Черезстравохідна електростимуляція серця,

C. Велоергометричне дослідження.

D. Внутрішньосерцеве електрофізіологічне дослідження,

E. Проба з дозованим фізичним навантаженням на тредмілі.

286. Чоловік 40 років госпіталізовано в кардіологічне відділення лікарні зі скаргами на напади сильних загруднинних болей, які ірадіюють в ліву лопатку і ліву руку. Ці болі виникають в стані спокою, завжди в один і той самий час, вночі. Болі знімаються прийомом 1 таблетки нітрогліцерину. Який з наведених методів обстеження буде найбільш інформативним для уточнення причин стенокардії ?

A. Добове моніторування ЕКГ,

B. Проба з дозованим фізичним навантаженням,

C. Сцинтиграфія міокарду,

D. УЗД серця.

E. Вентрикулографія.

287. У жінки 30-ти років, хворої на грип, виникла задишка при помірному фізичному навантаженні, серцебиття, ниючий біль в ділянці серця. Об'єктивно: Ps- 96/хв., АТ- 100/60 мм рт.ст. Над верхівкою І тон ослаблений, м'який систолічний шум. Про появу якого ускладнення свідчить дана клінічна картина?

A. Гострого вірусного міокардиту,

B. Гострого інфекційно алергічного міокардиту,

C. Ідіопатичного міокардиту,

D. Міокардіодіопатії.

E. Нейро-циркуляцторної дистонії.

288. У хворої на ревматизм визначається діастолічне тремтіння грудної стінки (“котяче муркотіння”), посилений І тон на верхівці, діастолічний шум з пресистолічним посиленням, клацання відкриття мітрального клапана, акцент ІІ тону над легеневою атерією. Яка вада серця у хворої?

A. Стеноз лівого атріо-вентикулярного отвору,

B. Недостатність клапанів аорти,

C. Стеноз легеневої артерії,

D. Недостатність мітрального клапану.

E. Відкрита артеріальна протока.

289. У хворого 42 років 40 хвилин тому з'явився пекучий біль за грудиною, що іррадіював в ліву руку, різка слабкість. Стан середньої тяжкості, свідомість ясна. Шкіра бліда, ціаноз губ. Тони серця, глухі, ритмічні, ЧСС - 86/хв, АТ -120/80 мм рт.ст. Дихання везикулярне. На ЕКГ - під'йом сегмента SТ на 8 мм у відведеннях I, аVL,V1- V4. Який препарат слід призначити в першу чергу?

A. Стрептокіназа,

B. Нітросорбид,

C. Реополіглюкін.

D. Поляризуюча суміш,

E. Дигоксін.

290. Жінку 25 років оглянуто лікарем з приводу оцінки серцевого шуму. Скаржень на здоров'я в пацієнтки нема. В анамнезі відсутні свідчення про ревматизм. Систолічний шум на верхівці вислуховується давно і вважається функціональним. АТ - 120/70 мм рт.ст., пульс - 72/хв. Виражене, стійке розщеплення ІІ тону серця. Невеликий, м'якого тембру, систолічний шум в другому міжребер'ї зліва. Рентгенологічна картина серця і легенів нормальна. Який найімовірніший діагноз?

A. Дефект міжпередсердної перегородки,

B. Мітральна недостатність,

C. Аортальний стеноз.

D. Пролапс мітрального клапану,

E. Мітральний стеноз.

291. Жінка середнього віку, яка хворіє на аортальний стеноз ревматичного генезу, звернулася із скаргами на задишку Об'єктивно: загальний стан задовільний, шкіряні покрови бліді. Легені - дихання везікулярне. Межі серця поширені вліво, тони послаблені, над аортою - грубий систолічний шум, який проводиться на судини шиї. ЧСС - 100 уд в хв, АТ - 90/60 мм рт.ст. Печінка збільшена на 2 см, край м'який, чутливий при пальпації. Набряки нижніх кінцівок. Який з препаратів протипоказаний хворій?

A. Каптопріл,

B. Фуросемід,

C. Аспаркам,

D. Карведілол.

E. Рибоксін.

292. Хворого 62-х років госпіталізовано зі скаргами на сильний біль за грудниною , який триває 1 годину і не знімається нітрогліцирином . Страждає на стенокардію, раніше напад усувувався нітратами. Інших захворювань немає. Об'єктивно: ціаноз губ. Тони серця глухі, діяльність ритмічна. На ЕКГ: гостра фаза трансмурального інфаркту передньої стінки лівого шлуночка . Що треба негайно ввести хворому довенно?

A. Актилізе,

B. Аналгін,

C. Но-шпу,

D. Корглікон.

E. Дімедрол.

293. Хвора 49 років, скаржиться на біль у серці, швидку втомлюванність, розгубленість. Біль виник 3 роки назад і пов'язаний з порушенням менструального циклу , появою “приливів “. Об'єктивно : серце не збільшене, тони приглушені. АТ 155/90 мм рт.ст. ЕКГ: зглаженість зубців Т у V5-V6. На повторній ЕКГ - без динаміки. Який найбільш ймовірний діагноз ?

A. Дисгормональна міокардіодистрофія,

B. Гіпертонічна хвороба,

C. Стенокардія напруги,

D. Нейро-циркуляторна дистонія.

E. Міокардитичний кардіосклероз.

294. Хвора 58 років скаржиться на раптовий початок серцебиття , запаморочення , шум в голові , важкість в області серця, нудоту . Пульс ритмічний , 160 за хв. При аускультаці серця—маятникоподібний ритм . АТ 95/60 мм рт ст. На ЕКГ – ритм правильний , двофазні зубці Р перед кожним шлуночковим комплесом , нормальні комплекси QRS . Масаж каротидного синуса перервав приступ . Які порушення серцевого ритму мали місце?

A. Передсердна пароксизмальна тахікардія,

B. Пароксизм миготіння передсердь,

C. Регулярна форма тріпотіння передсердь,

D. Шлуночкова пароксизмальна тахікардія.

E. Пароксизм тріпотіння шлуночків.

295. Хворий 70 років скаржиться на слабкість, запаморочення, короткочасні періоди непритомності, біль в області серця . При аускультації серця : ЧСС- 40/хв , тони ритмічні , І-й тон глухий , періодично значно посилений . АТ - 160/90 мм рт ст . Яка найбільш ймовірна причина гемодинамічних порушень?

A. АВ блокада ІІІ ступеню,

B. АВ блокада І ступеню,

C. Брадисистолічна форма миготливої аритмії,

D. Синусова брадикардія.

E. Повна блокада лівої ніжки пучка Гіса.

296. Хворий 30 років, футболіст, після чергового тренування втратив свідомість. До цього виникали епізоди тиснучого болю за грудниною, перебої в діяльності серця. Батько хворого раптово помер від невідомої причини у віці 44 років. АТ- 120/70 мм рт.ст. Межі серця не розширені, на верхівці вислуховується 4-й тон серця; 1-й і 2-й тони не змінені. По лівому краю груднини та на основі серця - систолічний шум, інтенсивність якого зростає під час проби Вальсальви. Клінічні аналізи, рентгенологічне дослідження грудної клітки без особливостей. ЕКГ: вольтажні ознаки гіпертрофії лівого шлуночка з перевантаженням (глибокі від'ємі зубці Т у відведеннях і, aVL, V5- V6). Який попередній діагноз?

A. Гіпертрофічна кардіоміопатія,

B. ІХС. Інфаркт міокарда,

C. Стеноз гирла аорти,

D. Спортивне серце.

E. Дилятаційна кардіоміопатія.

297. Хворий 65 років відчуває перебої в роботі серця. На ЕКГ передчасні розширені і спотворені комплекси QRS з довгою паузою після них. ЧСС - 100/хв. АТ-100/60 мм рт. ст. Що з перерахованого найкраще застосувати у хворого?

A. Аміодарон,

B. Нітронг,

C. Верапаміл,

D. Хінідин.

E. Лідокаїн.

298. Хвора 35 років відчуває тремтіння всього тіла, "пульсацію" в голові, періодичні синкопальні стани. Ліва межа серця по лівій передній аксілярній лінії, в т. Боткіна - діастолічний шум. АТ - 150/20 мм рт.ст. Як захворювання найбільш ймовірне у хворої?

A. Недостатність клапанів аорти,

B. Гіпертрофічна кардіоміопатія,

C. Тіреотоксичне серце.

D. Гіпертонічна хвороба,

E. Стеноз мітрального отвору.

299. У больной 52 лет выслушивается интенсивный систолический шум в области рукоятки грудины и в точке Боткина-Эрба с проведением в 1-е межреберье. Иногда отмечаются полуобморочные состояния, боли в области сердца до 20 минут. На ЭКГ – умеренная депрессия ST v5-6, переходящая в отрицательный зубец Т. Подобные изменения наблюдались также 6 месяцев назад. В данном случае изменения ЭКГ свидетельствуют в пользу:

A. Гипертрофии миокарда,

B. Инфаркта миокарда задней стенки,

C. Ишемии миокарда на фоне болевого синдрома.

D. Аневризмы миокарда,

E. Инфаркта миокарда боковой стенки.

300. Чоловік 66 років скаржиться на біль в лівій половині грудної клітки, що виник 2 дні тому і підсилюється при диханні. 2 місяці тому прооперований з приводу аденоми простати. Об'єктивно: стан важкий, наростає ціаноз та задуха. ЧД - 28/хв., ЧСС - 98/хв, АТ - 125/80 мм рт.ст. (звичайно – 140/90 мм рт.ст.). Аускультативно: над задньонижніми відділами лівої легені вислуховується ослаблене дихання. Шийні вени ледь набухші. ЕКГ: зубець.S в І відведенні глибокий, зубець Q в ІІІ, негативний Т в ІІІ, aVF, V1-V4 відведеннях, Р-pulmonale в ІІ та ІІІ відвед. Який попередній діагноз?

A. Тромбоемболія легеневої артерії,

B. Трансмуральний інфаркт міокарда,

C. Позалікарняна лівостороння пневмонія,

D. Гострий набряк легенів.

E. Лівосторонній сухий плеврит.

301. Жінка 34 років потрапила до лікарні через місяць після ускладнених пологів зі скаргами на раптову появу задухи, серцебиття, сильний біль в грудній клітці, кровохаркання. Об'єктивно: акроціаноз, ЧСС - 92/хв. АТ- 100/60 мм.рт.ст. ЕКГ: глибокі зубці S в І та Q в ІІІ відведеннях, негативний Т та Р- pulmonale в ІІ та ІІІ відведеннях. Ro: симптом "ампутації" кореня правої легені, підсилена прозорість легеневої тканини справа, збільшення правого шлуночка. В крові: підвищена активність ЛДГ3. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Тромбоемболія легеневої артерії,

B. Гострий інфаркт міокарда,

C. Правостороння позалікарняна пневмонія,

D. Правосторонній сухий плеврит.

E. Рак правої легені.

302. Жінка 59 років 2 дні перебуває у відділенні реанімації з трансмуральним інфарктом міокарда. Поскаржилась на ядуху, різку слабкість. Об'єктивно: ціаноз. ЧД - 34/хв, ЧСС =Рs=124/хв, АТ - 140/80 мм рт.ст. Дихання над легенями послаблене, у нижніх відділах вологі хрипи. Тони серця приглушені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Почати лікування найбільш доцільно з призначення:

A. Лазиксу,

B. Гіпотіазиду,

C. Верошпірону.

D. Тріампуру,

E. Манітолу.

303. У зв’язку з тривалим болем стенокардитичного характеру хворого 56 років госпіталізовано до лікарні, де виявлено підйом сегменту ST на 5 мм з формуванням зубця QR у відведеннях V1 –V4. У першу добу мав місце стан клінічної смерті, у подальшому - часті епізоди екстрасистолії. Який препарат вибору для постійного прийому в амбулаторних умовах для даного хворого ?

A. Атенолол,

B. Верапаміл,

C. Дигоксін.

D. Нітросорбіт,

E. Новокаїнамід.

304. Хвора 46 років скаржиться на раптово виникаюче серцебиття, які супроводжуються пульсацією в ділянці шиї і голови, страхом, нудотою. Серцебиття продовжується 15-20 хвилин, проходить при затримці дихання з натужуванням. Про яке порушення серцевої діяльності можна думати у хворої ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]