Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Тема 4. Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій (Шоб. С 81-169, Стеб. С 326-366). Дії населення в умовах нс. (Хром. С 37-47) (Брошура, с 326-366).

Основні способи захисту населення в НС (Деп. с 98-99)(Шоб. с 83-91). Інформування та оповіщення. Спостереження. Укриття в захисних спорудах. Евакуаційні заходи. Інженерний захист, медичний захист (Ш. с 83-91). Державне регулювання і контроль захисту населення і територій (державна стандартизація, декларування безпеки об’єктів підвищенної небезпеки) (Ш. с 91-92). Дії населення в надзвичайних ситуаціях. (см. Брошуру з НС).

Тема 5. Перша допомога, самодопомога і взаємодопомога в надзвичайних ситуаціях. (Ст. С 367-394).

Загальні принципи надання першої медичної допомоги. Переломи кісток. Рани. Кровотеча. Збиті місця (удари). Утоплення. Тепловий (сонячний) удар. Ураження електричним струмом. Переохолодження організму. Опіки. Захворювання від укусів комах і тварин. Отруєння ртуттю. Отруєння грибами.

2.3. Практичні (семінарські) заняття, їх тематика та обсяг.

№ Семінара

Теми семінарів

Обсяг годин

Семінар 1

Організація ЦО в Україні.

2

Семінар 2

Надзвичайні ситуації. Сучасні засоби ураження.

2

Семінар 3

Методи і засоби контролю дії НС в Україні.

2

Семінар 4

Захист населення і територій від НС. Дії населення в умовах НС.

2

Семінар 5

Перша допомога потерпілим під час НС (медичний аспект).

2

Всього

10

Примітка: Більш детальніші питання до семінарів № 1-5 можна знайти в п. 1.4 даної програми, змісту тем № 1-5 (п. 2.2) і літературних джерел (п. 4.2).

2.4. Самостійна робота студентів.

Самостійна робота студентів здійснюється в відповідності з робочою навчальною програмою дисципліни і методичними рекомендаціями до семінарських занять. В процесі самостійної роботи студенті поглиблюють знання і дають відповіді на завдання, позначені в плані семінарського заняття, а також на теоретичні проблеми, які виникають в процесі вивчення теми.

При підготовці до семінар них занять студенти повинні ознайомитись з означеним обсягом обов’язкової літератури і зробити до неї відповідні висновки до теми.

Результати самостійної роботи студентів визначаються протягом семестру різними формами серед них:

  • експрес-контроль;

  • опитування на семінарах;

  • презентація (захист) рефератів на семінарах;

  • виконання контрольних робіт, в тому числі модульних;

  • тестування (письмове і комп’ютерне);

  • перевірка домашніх робіт;

  • тощо.

2.5. Індивідуальні (домашні) завдання.

Індивідуальні завдання проводяться з окремими студентами з метою підвищення рівня їхньої підготовки та розвитку індивідуальних творчих здібностей. Ці завдання передбачають реферати, творчі завдання, завдання з підготовки до наукових студентських конференцій, а також самостійне вивчення питань, які не висвітлювались підчас лекцій, але є предметом обговорення на практичних на практичних заняттях.

Домашнє завдання – 4-6 годин відводяться із загальної кількості годин самостійної роботи студентів, або по бажанню студентів із його загального вільного часу.