Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по практике 2011-2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
172.03 Кб
Скачать
    1. Заняття та екскурсії під час практики

Планування й проведення занять та екскурсій здійснюється спільно керівниками практики від інституту та бази практики.

Заняття під час практики можуть проводитися у вигляді лекцій, семінарів, практичних і лабораторних робіт, які сприятиму ґрунтовному засвоєнню теоретичного матеріалу з використання матеріальних можливостей і продукції бази практики. Заняття повинні розкривати майбутнім фахівцям перспективи розвитку спеціальності і готувати їх до виробничої діяльності після закінчення інституту. Для проведення таких занять необхідно залучати найбільш кваліфікованих учених і співробітників бази практики.

Екскурсії під час практики проводяться з метою надбання студентами най більш повної уяви про базу практики, її структуру, взаємодію окремих підрозділів, діючу систему управління. Для поширення світогляду та ерудиції студентів екскурсії доцільно проводити не тільки на базі практики, але, за можливості, і на інших підприємствах і в установах, які представляють інтерес для практикантів. Рекомендується відвідувати виставки комп'ютерної техніки та нових інформацій них технологій, котрі періодично проводяться у Києві або інших містах, де студенти проходять практику.

Кількість годин, що відводиться на заняття та екскурсії, не повинна перевищувати шести годин на тиждень.

    1. Навчальні посібники

Для виконання програми практики студент повинен ознайомитися з літературою, що відсутня в інститутський бібліотеці і є на базі практики: норматив ними матеріалами, описами, наглядними посібниками тощо. Список навчальних посібників складається разом керівниками практики від підприємства і інституту. Цей список має бути мінімальним за номенклатурою обсягом і разом із тим реально враховувати резерв часу студентів-практикантів.

    1. Збір матеріалу для написання дипломного проекту

Під час практики студент повинен ознайомитися з роботою, підприємства (установи) та його окремого підрозділу (відділу), за матеріалами якого передбачена розробка дипломного проекту; зібрати, систематизувати й проаналізувати матеріал, необхідний для висвітлення обраної теми, а також вивчити спеціальну літературу та інструкції, що стосуються теми дипломного проекту.

Збір і обробку матеріалу практиканта здійснюють самостійно на снові аналізу виробничої документації (технологічної, планової, облікової, нормативної та ін.), а також особистого спостереження за виробничими процесами. Рекомендується обирати завдання (виробничі та з науково-дослідної роботи), що споріднені з темою диплому.

Для узагальнення матеріалів, зібраних під час практики і підготовки звіту, студенту в кінці практики відводиться 2-3 дні.

  1. Вимоги до оформлення звіту.

Звіт про переддипломну практику має бути написаний мінімум на 50 сторінках формату А4 разом із додатками. Коли ж як додатки використовуються діючі на базі практики форми перших документів, обсяг звіту може бути збільшеним.

Текст пишеться студентом від руки чорнилами чітким почерком (або друкується) на одному боці аркуша з дотриманням вимог ЄСКД та державних стандартів (2.102-68; 2.103-68; 2.104-68; 2.105 79; 2.106-68; 2.108-68, 2.109-73). Обов'язково потрібно на кожному аркуші залишити поля: зліва — 30 мм, справа - 10 мм, зверху ті знизу - по 20 мм.

Структура звіту має бути наступною:

  • титульна сторінка (зразок див. у додатку 2);

  • календарний план-графік (правила його розробки наведене в п. 3.1);

  • зміст (повинен відображати структуру звіту);

  • основний текст;

  • список літератури;

  • додатки.

Щоденник із характеристикою додається до звіту.

Усі сторінки повинні мати наскрізну нумерацію, починаючи з календарного плану-графіка і закінчуючи додатками (у тексті обов'язково мають бути посилання на додатки). Готовий текст звіту має бути зшитим.

У тексті слід коротко і конкретно описати виконану студентом роботу. Не дозволяється дослівно переписувати матеріали баз практики (історія бази, технічні описи тощо), а також цитувати літературні джерела.

Текст звіту повинен складатися з наступних основні розділів:

1. Коротка характеристика бази практики

Спочатку наводиться коротка характеристика підприємства (організації): напрямки діяльності, форма власності, структура (орієнтовний обсяг матеріалу - 2-3 стор.); потім характеристика підрозділу, в якому студент проходив практику: організаційна структура, перелік розв'язуваних задач, склад комплексу технічних засобів (3-5 стор.).

2. Виконання календарного плану-графіка

Необхідно висвітлити як виконувався кожний розділ календарного плану-графіка (2-3 стор.).

3. Опис об'єкту дослідження.

Сюди відносяться 1С, моделі, БД, задачі, які розв'язуються на базі практики і пов'язані з темою диплому. Викладаючи задачі, необхідно давати оцінку їх новизни, раціональності технології розв'язання і т. ін. Даний матеріал може бути використаний у дипломному проекті (20-25 стор.).

4. Опис індивідуального завдання

Повинен бути наведений оригінальний матеріал виконаного індивідуального завдання, вказаного в щоденнику керівником практики від кафедри ЕК. Це може бути модель прогнозування, планування економічного процесу; фрагмент самостійно розробленого на базі практики програмного забезпечення; які відповідають тематиці дипломного проекту студента і можуть бути використані в ній; або проект інформаційного, організаційного, технічного забезпечення для 1С, ви значений темою дипломного проекту та розглянутий на прикладі підприємства (установи) - бази практики (8-10 стор.).