Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_заочн_ОТ в отрасли_2004_осень.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
276.99 Кб
Скачать

2.3 Проблеми профілактики виробничого травматизму на пiдприємствах теплоенергетики.

2.3.1 Травмонебезпечні виробничі фактори та стан виробничого травматизму на пiдприємствах теплоенергетики. Основнi вимоги до будови i безпечної експлуатацiї парових i водогрiйних котлiв.

Аналіз умов праці в галузі за травмонебезпечними факторами щодо характерних технологічних процесів і обладнання.

Виробничий травматизм у галузі, статистичні дані щодо загаль­ного та смертельного травматизму, динаміка останніх років, порів­няльна оцінка. Аналіз виробничого травматизму в галузі за окремими факторами (професіями, віком, статтю тощо). Розподіл виробничого травматизму у галузі за причинами, травмуючими факторами тощо. Характерні обставини виробничих травм у галузі за окремими причи­нами та травмуючими факторами, приклади, аналіз. Соціально-еконо­мічні наслідки виробничого травматизму у галузі.

Значення НПАОП 0.00-1.16-96 “Правила будови i безпечної експлуатацiї парових та водогрiйних котлiв” для забезпечення безпечних умов праці. Галузь застосування правил. Відповідальність за порушення правил. Порядок розслідування аварій та нещасних випадків. Основні вимоги до проектування та конструкції елементів котла. Вимоги до матеріалів і напівфабрикатів, з яких виготовляють котли. Зварювання котлів. Паспорт на котел та його маркування. Виготовлення, монтаж, налагодження, реконструкція та ремонт котлів. Арматура, прилади, запобіжні і живильні пристрої. Приміщення для котлів. Водно-хімічний режим котлів. Організація безпечної експлуатації і ремонту котлового устаткування. Реєстрація, технічне опосвідчення і дозвіл на експлуатацію. Додаткові вимоги до котлів, які працюють з високотемпературними органічними теплоносіями. Контроль за дотриманням даних правил будови i безпечної експлуатацiї парових та водогрiйних котлiв.

Значення НПАОП 0.00-1.26-96 “Правила будови i безпечної експлуатацiї парових котлiв з тиском пари не бiльше 0,07 МПа, водогрiйних котлiв i водопiдiгрiвачiв з температурою нагрiву води не вище 115°С” для забезпечення безпечних умов праці. Галузь застосування правил. Відповідальність за порушення правил. Порядок розслідування аварій та нещасних випадків. Основні вимоги до проектування та конструкції елементів котла. Вимоги до матеріалів і напівфабрикатів, з яких виготовляють котли. Зварювання котлів. Паспорт на котел та його маркування. Виготовлення, монтаж, налагодження, реконструкція та ремонт котлів. Арматура, прилади, запобіжні і живильні пристрої. Приміщення для котлів. Водно-хімічний режим котлів. Організація безпечної експлуатації і ремонту котлового устаткування. Утримання, обслуговування і нагляд за котлами. Реєстрація, технічне опосвідчення і дозвіл на експлуатацію. Додаткові вимоги до котлів, які працюють з високотемпературними органічними теплоносіями. Контроль за дотриманням даних правил будови i безпечної експлуатацiї парових та водогрiйних котлiв.

Основні положення інструкції про порядок видачі дозволу на виготовлення, ремонт і реконструкцію об'єктів котлонагляду.

2.3.2 .Забезпечення безпечної експлуатацiї посудин, що працюють пiд тиском на пiдприємствах теплоенергетики.

Значення НПАОП 0.00-1.07-94 “Правила будови та безпечної експлуатацiї посудин, що працюють пiд тиском” для забезпечення безпечних умов праці. Галузь застосування та призначення правил. Відповідальність за порушення правил. Порядок розслідування аварій та нещасних випадків. Основні вимоги до проектування та конструкції посудин. Вимоги до матеріалів, з яких виготовляють посудини. Зварювання посудин. Документація і маркірування посудин. Виготовлення посудин. Арматура, контрольно-вимірювальні прилади і запобіжні пристрої. Встановлення, реєстрація і технічний огляд посудин, дозвіл на експлуатацію. Нагляд, утримання, обслуговування і ремонт посудин. Контроль за дотриманням цих правил.

2.3.3 Безпечна експлуатацiя систем газопостачання на пiдприємствах теплоенергетики.

Значення НПАОП 0.00-1.20-98 “Правила безпеки систем газопостачання України” для забезпечення безпечної їх експлуатації. Галузь застосування правил. Вимоги до посадових осіб і обслуговуючого персоналу. Відповідальність за порушення правил. Порядок розслідування аварій та нещасних випадків. Основні вимоги до проектування і будівництва систем газопостачання. Експлуатація систем газопостачання. Організація технічного обслуговування і ремонту систем газопостачання підприємств і організацій. Захист сталевих підземних споруд систем газопостачання від електрохімічної корозії. Контрольно-вимірювальні прилади, засоби автоматизації, сигналізації і захисту. Системи газопостачання теплових електростанцій, котелень. Газонебезпечні роботи. Локалізація і ліквідація аварійних ситуацій. Організація відомчого контролю за дотриманням вимог цих правил.

Значення НПАОП 1.2.10-1.09-87 “Правила безпеки у газовому господарстві пiдприємств чорної металургiї ПБГЧМ-86” для забезпечення безпечної експлуатації систем газопостачання. Галузь застосування правил. Вимоги до посадових осіб і обслуговуючого персоналу. Відповідальність за порушення правил. Інструкції, що повиннi бути у газовому господарстві пiдприємств чорної металургiї. Основні вимоги до газів, що використовуються на пiдприємствах чорної металургiї, проектуванню і будівництву газопроводів та газового устаткування. Експлуатація систем газопостачання на пiдприємствах чорної металургiї. Газове обладнання печей, котлів та інших установок. Газорегуляторні пункти та газорегуляторні установки. Установки для охолодження та очистки доменного газу від пилу. Організація технічного обслуговування і ремонту систем газопостачання пiдприємств чорної металургiї. Контрольно-вимірювальні прилади, засоби автоматизації, сигналізації і захисту. Газонебезпечні роботи. Газорятівна служба на пiдприємствах чорної металургiї. Локалізація і ліквідація аварійних ситуацій. Відповідальність за порушення НПАОП 1.2.10-1.09-87 “Правила безпеки у газовому господарстві пiдприємств чорної металургiї ПБГЧМ-86”.

2.3.4 Забезпечення безпечної експлуатації тепломеханічного обладнання, теплових мереж і трубопроводів на пiдприємствах теплоенергетики. Безпечна експлуатацiя трубопроводiв пари i гарячої води.

Заходи і засоби підвищення безпеки технологічних процесів і обладнання характерних для галузі виробництв.

Обгрунтування першочергових напрямів профілактики виробни­чого травматизму у галузі - на базі статистичних даних щодо травма­тизму у галузі і аналізу характерних нещасних випадків.

Заходи та засоби попередження виробничого травматизму щодо окремих напрямів, причин та травмуючих факторів.

Галузеві об'єкти підвищеної небезпеки. Нормативні документи щодо їх устрою та безпечної експлуатації. Система нарядів-допусків при експлуатації галузевих об'єктів підвищеної небезпеки. Порядок оформлення нарядів, відповідальні особи та їх обов'язки, порядок виконання робіт і закриття нарядів.

Безпечність технологічних процесів і обладнання, утримання при­міщень, обладнання та засобів захисту в належному стані, організація виконання робіт відповідно до вимог безпеки, забезпечення праців­ників засобами індивідуального захисту, нагляд та контроль за вико­нанням вимог безпеки як міри щодо профілактики виробничого трав­матизму у галузі.

Потенційно небезпечні об'єкти (ПНО) - галузеві техногенні та природні в зоні розміщення галузевих об'єктів. Законодавчі та інші нормативно-правові акти України та світової спільноти щодо техно­генних аварій і катастроф та стихійних лих.

Техногенні аварії та катастрофи, їх причини, наслідки. Приклади техногенних аварій і катастроф. Ідентифікація галузевих ПНО, уста­новок. Методи оцінки можливості виникнення аварій.

Облік галузевих промислових установок — потенційно небезпеч­них об'єктів (ПНО), вирішення питань розміщення ПНО та забез­печення безпеки населення у зоні їх розміщення. Роль органів місцевої виконавчої влади у вирішенні питань профілактики, по­передження, локалізації та ліквідації наслідків техногенних аварій і катастроф.

Інженерно-технічні заходи, спрямовані на забезпечення безпеч­ного функціонування ПНО, захист виробничого персоналу та насе­лення, зменшення збитків, втрат, руйнувань у разі аварій. Оптималь­ні розміри та потужності підприємств щодо можливих наслідків ава­рій і катастроф.

Організація контролю роботи небезпечних виробництв, заходи і засоби контролю та протиаварійного захисту, енергозабезпечення систем контролю та протиаварійного захисту. Плани ліквідації аварій (ПЛА). Порядок введення в дію планів ліквідації аварій та планів аварійно-рятувальних заходів. Вивчення ПЛА та планів аварійно-рятувальних заходів працівниками підприємств. Навчання та інфор­мування населення щодо можливих техногенних аварій і катастроф, дій населення при їх виникненні.

Потенційно небезпечні природні об'єкти. Розміщення виробничих і невиробничих об'єктів з урахуванням природних джерел небезпеки. Заходи та засоби забезпечення безпеки при стихійних лихах і ката­строфах. Обов'язки органів виконавчої влади, керівників підпри­ємств, посадових осіб.

Значення НПАОП 0.00-1.11-98 “Правила будови і безпечної експлуатації трубопроводів пари та гарячої води” для забезпечення безпечних умов праці. Галузь застосування правил. Відповідальність за порушення правил. Порядок розслідування аварій та нещасних випадків. Основні вимоги до проектування трубопроводів. Вимоги до матеріалів і напівфабрикатів, з яких виготовляють трубопроводи. Виготовлення, монтаж, реконструкція, ремонт і налагоджування трубопроводів. Реєстрація, технічне опосвідчення і дозвіл на експлуатацію трубопроводів. Організація безпечної експлуатації і ремонту трубопроводів. Фарбування та написи на трубопроводах. Контроль за дотриманням цих правил.

Значення НПАОП 1.1.10-1.02-01 “Правила безпечної експлуатації тепломеханічного обладнання електростанцій і теплових мереж” для забезпечення безпечних умов праці. Галузь застосування правил. Відповідальність за порушення правил. Основні вимоги до працівників. Організаційні заходи. Вимоги безпечного обслуговування обладнання (паливо-транспортного, турбіінних установок, систем водопостачання, хлораторних установок і тощо).

2.3.5 Забезпечення безпечної експлуатацiї вантажопiдiймальних кранiв і електроустановок споживачів на пiдприємствах теплоенергетики.

Значення НПАОП 0.00-1.03-93 “Правила будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів” для забезпечення безпеки працюючих на пiдприємствах теплоенергетики. Галузь застосування правил. Відповідальність за порушення правил. Основні вимоги до проектування і будови вантажопідіймальних кранів. Основні несправності елементів кранів та пристроїв безпеки. Причини аварій вантажопідіймальних кранів. Технічне обслуговування кранів та пристроїв безпеки. Реєстрація, технічне опосвідчення і дозвіл на експлуатацію вантажопідіймальних кранів. Організація безпечної експлуатації і ремонту вантажопідіймальних кранів. Обстеження кранів для виявлення ресурсу надійності їх експлуатації. Контроль за дотриманням цих правил.

Основні положення НПАОП 0.00-5.20-94 "Типова інструкція для інженерно-технічних працівників, які здійснюють нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією вантажопідіймальних кранів", НПАОП 0.00-5.06-94 "Типова інструкція для осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт з переміщення вантажів кранами", НПАОП 0.00-5.04-95 "Типова інструкція з безпечного ведення робіт для стропальників (зачіплювачів), які обслуговують вантажопідіймальні крани" та НПАОП 0.00-5.18-96 "Типова інструкція з безпечного ведення робіт для кранівників (машиністів) кранів мостового типу (мостових, козлових, напівкозлових)" по забезпеченню безпеки при обслуговувані кранів та проведення робіт з переміщенням вантажів.

Значення НПАОП 0.00-1.21-98 “Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів” для забезпечення безпечних умов праці. Галузь застосування правил. Організація безпечної експлуатації електроустановок. Основні вимоги безпеки під час обслуговування електроустановок. Організаційні заходи, що забезпечують безпеку працівників під час роботи. Технічні заходи, що створюють безпечні умови виконання робіт. Проведення робіт щодо запобігання аваріям та ліквідація їхніх наслідків. Електроустановки у вибухонебезпечних і пожежонебезпечних зонах. Опосвідчення стану безпеки електроустановок.

Підвищення значення людського фактора на безпеку на виробництві у сучасний період. Процес праці i виробнича небезпека. Фактори безпеки працi. Поведiнка людини i безпека дiяльностi. Психологiчнi причини виробничого травматизму. Психологiчний клiмат i його значення для пiдвищення безпеки. Використання психологiчних факторiв для пiдвищення рiвня безпеки. Професiйна орiєнтацiя i пiдбiр кадрiв - фактори пiдвищення безпеки праці. Органiзацiя безпечної дiяльностi. Психологiчний аналiз нещасних випадкiв як метод зниження травматизму. Попередження про небезпеку та психологiчна дiя плакатiв.

Активні методи навчання з питань охорони праці. Формування у працівників усіх рівнів переконання у важливості питань охорони праці, позитивного ставлення до цих питань та їх приорітетності по відношенню до результатів виробничої діяльності.