Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_заочн_ОТ в отрасли_2004_осень.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
276.99 Кб
Скачать

3.2 Індивідуальне завдання

Для забезпечення здорових і безпечних умов праці на робітничому місці необхідно виконати:

3.2.1 Аналіз шкідливих і небезпечних факторів на робочих місцях. Приводиться поопераційний аналіз технологічного процесу з установленням потенційних небезпечних і шкідливих виробничих факторів, що можуть виникнути при веденні технологічних процесів і експлуатації устаткування. Указуються джерела виділення вредностей і небезпечні місця. Приводяться фактичні значення шкідливих і небезпечних факторів, а також ГПК і ГПР відповідно до діючих норм. У розділі робиться висновок про те, які фактори і на яких робочих місцях не відповідають діючим нормам з охорони праці.

      1. Заходи щодо усунення шкідливих і небезпечних факторів проектованого виробництва. Розробляються конкретні інженерні рішення, спрямовані на усунення чи зниження небезпечних і шкідливих факторів до необхідного рівня. У розрахунково-пояснювальній записці повинні бути запропоновані заходи щодо всіх шкідливих і небезпечних факторів, однак детально розробляються (з розрахунками, схемами і т.д.) тільки найбільш важливі питання (за узгодженням з консультантом).

      2. Засоби індивідуального захисту. Приводиться перелік засобів індивідуального захисту, передбачений нормами видачі спеціального одягу, спеціальної взуття і захисних пристосувань.

      3. Побутові і допоміжні приміщення. У залежності від санітарно-гігієнічної характеристики процесів, здійснюваних у проектованому виробництві, установлюють склад побутових і допоміжних приміщень (при необхідності виконується їх розрахунок) відповідно до норм.

      4. Пожежна і вибухова безпека проектованого виробництва. Приводиться характеристика оброблюваних і застосовуваних у виробництві матеріалів з погляду пожежної і вибухової небезпеки, а також характеристики небезпечного в пожежному відношенні устаткування. Обґрунтовується категорія виробничого цеху по пожежній небезпеці. Указуються причини, що викликають пожежу. Приводяться профілактичні заходи, направлені на попередження пожеж і вибухів, запобігання поширення вогню, організації шляхів евакуації людей і матеріальних цінностей і створення умов для швидкої ліквідації пожежі. Дається опис і розрахунок прийнятої системи пожежегасіння і пожежної сигналізації, а також приводиться розрахунок кількості первинних засобів гасіння пожеж для проектованого виробництва.

      5. Розробка інструкцій з охорони працічи плану ліквідації аварії. Доцільність розробки інструкції визначається пропонованими в проекті технологічними рішеннями чи варіантом вибору устаткування. Якщо технологічні рішення вносять значні зміни чи є новими (або пропонується використовувати нове для даних умов устаткування), то необхідно розробляти інструкцію. Якщо ці рішення вносять зміни в окремі етапи технологічного процесу, то доцільно розробляти доповнення до діючого інструкції в об'ємі цих нововведень.

При цьому необхідно враховувати, що інструкції повинні містити обов'язкові розділи (відповідно до вимог НПАОП 0.00-4.15-98):

  • Вимоги безпеки перед початком роботи;

  • Вимоги безпеки під час виконання роботи;

  • Вимоги безпеки по закінченню роботи;

  • Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

Якщо застосування пропонованих у проекті рішень може привести до аварії (пожежа, вибух, руйнування устаткування чи будинків, викид шкідливих речовин і т.д.), то доцільно розробити план локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС).

ПЛАС повинний включати (відповідно до вимог НПАОП 0.00-4.33-99):

  • Аналітичну частину, у якій міститься аналіз небезпек, можливих аварій і їхніх наслідків;

  • Оперативну частину, що регламентує порядок взаємодії і дій персоналу, спеціальних підрозділів в умовах аварії.

Інструкція і ПЛАС повинні бути написані коротко, у тезовому виді і пропонувати заходи щодо запобіганню впливу пропонованих проектних рішень на умови безпеки.