Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП Психология управления 2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
141.31 Кб
Скачать

20

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Севастопольська філія

ЗАТВЕРДЖУЮ

Директор СФ ЄУ

К.н.д.у. М.І. Росенко

„30” серпня 2010 р.

КАФЕДРА СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН

Р О Б О Ч А П Р О Г Р А М А

Дисципліни “психологія управління” для спеціальностей:

7. 050201 «Менеджмент організацій»,

Пояснювальна записка

Психологія управління як частина науки про управління має як теоретичне, так і практичне значення. Досвід професійної підготовки менеджерів як у нас, так і за кордоном показує перспективність і підвищену необхідність психологічних знань, умінь та навичок з психології у професійній підготовки менеджерів, у їх професійному та особистісному зростанні, а також у оптимізації управління персоналом різноманітних організаційних структур.

Метою курсу “Психологія управління” є дослідження і психологічне забезпечення прийняття управлінських рішень в умовах практичної роботи організації, психологічне забезпечення ефективного і професійного спілкування у вирішенні професійних завдань організації в умовах ринкової системі хазяйнування.

Об’єктом вивчення в психології управління виступают люди, а саме окрема особистість, що входить в фінансовому та юридичному відношенні у самостійні організації, якими в нашій країні є, наприклад, сумісні підприємства, кооперативи, малі підприємства, тощо, діяльність яких підпорядкована суспільно корисним цілям, а критеріями їх ефективності виступають матеріальне, моральне і фізичне благопополуччя її членів.

Предмет психології управління утворюють психологічні явища організацій, що включають психологічні (об’єктивні та суб’єктивні )фактори, що обумовлюють ефективну діяльність менеджеров, особливості прийняття індивідуальних та групових рішень, проблеми лідерства та мотивування, норм і цінностей особистості, підвищення якості спілкування і подолання конфліктів, тощо. Основу психології управління утворює концепція психологічного забезпечення професійної діяльності.

Дисципліна має розкрити майбутнім фахівцям в менеджменті організацій методологію ефективної професійної діяльності, підбору персоналу, прийняття ефективних рішень, регулювання та вирішення конфліктів, перетворення їх у допоміжні процеси здійснення підприємницьких ідей, колегіальних бізнес-програм та ефективного функціонування колективів.

Головні завдання дисципліни:

  • Представлення проблем управління організаціями з точки зору психологічної науки;

  • Визначення та опис психологічного забезпечення управління;

  • Визначення психологічних проблем і вимог до підбору персонала і менеджерів;

  • Визначення основних психологічних складових професійної підготовки менеджерів;

  • Аналіз психологічних проблем управління персоналом в організаціях;

  • Аналіз сучасних підходів та передових технологій ефективної поведінки в конфліктних ситуаціях, стратегій і технік конструктивного спілкування в конфліктах;

  • Психодіагностика провідних факторів профілактики і прогнозування конфліктів в колективах і організаціях;

  • Визначення психологічних якостей сучасного менеджера з точки зору його конфліктогенності та можливостей ого самоменеджменту.

Методи навчання:

Поєднання активних, і, насамперед, тренінгових форм навчання ( роз-гляд ситуацій, виконання творчих завдань, самотестування, аналіз візуального матеріалу, тощо) з суто лекційним теоретичним матеріалом, спрямованим на оволодіння майбутніми менеджерами базовими знаннями з провідних проблем психології управління.

В результаті вивчення курсу, студенти повинні: