Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ситуаційний менеджмент (Осініна).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
711.68 Кб
Скачать

Тема 1.Сутність, завдання та функції контролінгу

 

Лекція 1.

 

План лекції.

1. Сутність контролінгу

2. Концепції контролінгу

3. Функції контролінгу

 

 

1. Сутність контролінгу

 

Контролінг – це функціонально обумовлений напрямок економічної діяльності на підприємстві, пов'язаний з реалізацією фінансово-економічної функції в менеджменті при прийнятті оперативних і стратегічних управлінських рішень.

Контролінг є своєрідним механізмом саморегулювання на підприємстві, забезпечуючи зворотній зв'язок в контурі управління.

Контролінг знаходиться на стику обліку, інформаційного забезпечення, контролю і координат, контролінг займає особливе місце в управлінні підприємством: він згруповує всі ці функції, інтегрує і координує їх, причому не заміняє собою управління підприємством, а лише переводить його на якісно новий рівень.

Предметом вивчення контролінгу є оперативне та стратегічне управління підприємством як структурними підрозділами стратегічних і поточних цілей та прийняття управлінських рішень з оптимізації співвідношення витрати-обсяг-прибуток. Контролінг базується на системі нормування витрат, визначенні залежності між обсягом реалізованої продукції, витратами та прибутком, кількістю витраченого часу на виробництво продукції, експлуатацією машин та управлінням іншими показниками, які характеризують рівень використання виробничих потужностей і ресурсів усіх видів. Отже, контролінг як наука пов’язаний з управлінням господарської та фінансової діяльності, для чого використовується система отримання та обробки інформації про техніко-економічні показники роботи підприємства.

Історично відомо, що контролінг зародився при королівських дворах Англії та Франції. Слово „контролінг” – походить від англійського „to control” – контролювати, управляти, яке в свою чергу походить від французького „controlе”, що означає „реєстр, список”. Але в Великобританії та США термін „контролінг” використовується рідко. Навпаки вживається термін „управлінський облік” (management accounting, managerial accounting), хоча працівників, управлінським обліком там називають контролерами(controller).

Термін „контролінг” використовується в Германії. В Росії використовуються обидва терміни: і контролінг, і управлінський облік, але термін контролінг більш широкий(більш об’ємний) і включає в себе не тільки управлінський облік, але і увесь спектр управлінських функцій для досягнення кінцевих цілей і результатів фірми.

Кінцева мета будь-якого підприємства – отримання прибутку. Контролінг можна назвати системою управління прибутку. Для досягнення кінцевої мети підприємствам необхідно прагнути завоювати більшу частку ринку, усунути конкурентів. В цьому випадку контролінг направляє зусилля підприємства на досягнення цих цілей, шляхом виявлення вузьких місць і усунення їх. Причини появи контролінгу НА: сучасних підприємствах:

  1. 1.     Нестабільність зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, що ставить додаткові вимоги до системи управління підприємством;

  2. 2.     Ускладнення систем управління підприємством потребує механізму координації всередині системи управління;

  3. 3.     Значне зростання інформації при недостачі релевантної інформації потребує побудови спеціальної системи інформаційного забезпечення управління;

  4. 4.     Загальне прагнення до інтеграції різних галузей діяльності.