Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_trudove.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.01 Mб
Скачать

1) Договір укладається за згодою одного батьків, або особи, яка їх заміняє: уиновителі, піклувальники.

2) Така згода виражається у письмовій формі

3) Приймаються на роботу неповнолітні після медичного огляду

Забороняється:

  • укладати договір про роботу зі шкідливими чи небезпечними умовами праці,

  • на підземних роботах

  • Міністерство охорони здоров’я України встановлює граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми. Заборона:призначати неповнолітнього на роботи, які пов’язані виключно з підійманням або утриманням, переміщенням важких речей.

*До роботи, що потребує підіймання та переміщення важких речей допускаються неповнолітні, які не мають медичних протипоказань, про засвідчено у відповідному лікарському свідоцтві.

  • працювати у нічний час

  • у вихідні

  • у святкові дні

* договір обов’язково укладається в письмовій формі.

Батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров'ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.(199)

47. Трудові договори при прийнятті на державну службу

Правове регулювання: тр. законодавство, ЗУ "Про державну службу"

Специфіка договору полягає в тому, що держ. службовець виконує функції держави, здійснює державно-владні повноваження:

- більш високі вимоги до держ.сл.

- додаткові гарантії

- додаткові пільги

Державні службовці - особи, як наділені відповідними службовими повноваженнями і займають посади в держ. органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують зарплату за рахунок держкоштів.

Не можуть бути держ.службовцями:

- недієздатні

- мають судимість, що є несумісною з зайняттям посади

- якщо в разі прийняття на роботу будут безпосередньо підпорядковуватися близьким родичам чи своякам

Обмеження за віком:

- ч.- 60

- ж.- 55

Обов’язкова умова - наявність громадянства України

Існує 7 категорій держ. службовців. (3-7 категорії - конкурсний відбір)

Без конкурсного відбору можуть прийматися на роботу:

1. Держ. сл., які припинили держ. службу у зв"язку з відставкою

2. Після успішного закінчення стажування

3. Особи, які були зараховані до кадрового резерву

4. Якщо на посаду держ службовця особу призначає міністр, керівник іншого центрального органу викон. влади за погодженням з керівником місцевого органу владу

5. Якщо держ службовець приймається на посаду в порядку переведення з іншого деож. органу.

6. Держ.сл., які пеербували на посадах у ОДВ, ОМС та виконавчих органах і приймаються до новостворених ОДВ чи МС.

7. Випускники Української академії державного управління при Президентові України та її філіалів у державні органи, які направляють їх на навчання.

Рішення про проведення конкурсу приймає керівник органу, де є вакантна посада. Повідомлення - публічно, в пресі чи ЗМІ не пізніше, як за місяць до проведення конкурсу.

Утворюється конкурсна комісія, яку очолює заступник керівника. Особи, які хочуть взяти участь у конкурсі подають необхідні документи та декларацію про доходи.. Конкурсна комісія приймає рішення на основі результатів іспитів та співбесіди. відбувається голосування щодо кожного учасника. Рішення комісії має рекомендаційний характер. На основі конкурсу керівник МОЖЕ укласти договір з переможцем конкурсу. За рекомендацією комісії, учасники конкурсу можуть бути зараховані до кадрового резерву.

Посадові особи ОМС:

- ЗУ "Про МС в У."

- ЗУ "Про службу в ОМС"

зарплата за рахунок місцевого бюджету

Вік: з 18 років на посаду міського, селищного сільського голови.

48. Трудовий договір з фізичною особою

Трудовий договір найманого працівника з підприємцем, що не володіє правами юридичної особи, або окремим громадянином підлягає реєстрації в тижневий строк з моменту фактичного допуску працівників до роботи у державній службі зайнятості за місцем проживання роботодавця. Трудові книжки на таких працівників не ведуться, їх робота підтверджується довідкою служби зайнятості й довідкою про сплату ними внесків на соціальне страхування — до Фонду державного соціального страхування і Пенсійного фонду України.Трудовий договір про роботу з фізичною особою є звичайним трудовим договором, що, як правило, укладається на невизначений термін. На таких працівників поширюється трудове законодавство. Наймач зобов'язаний дотримувати всі гарантії, передбачені законодавством стосовно найманих працівників, виплачувати страхові внески за працівника до фондів соціального забезпечення.

Трудовий договір про надомну роботу. Надомником вважається особа, що уклала трудовий договір із власником про виконання роботи вдома особистою працею з матеріалів і з використанням знарядь і засобів праці, що виділяються власником або за рахунок коштів власника. На надомників поширюється трудове законодавство з урахуванням особливостей, встановлених Положенням про умови праці надомників, Праця надомників регулюється також колективним і трудовими договорами. Переважне право на укладання трудового договору про роботу вдома надається:

  • жінкам, що мають дітей у віці до 15 років;

  • інвалідам і пенсіонерам (незалежно від виду призначеної пенсії);

  • особам, що досягли пенсійного віку, але не одержують пенсію;

  • особам зі зниженою працездатністю, яким у встановленому порядку рекомендована праця в надомних умовах; особам, що здійснюють догляд за інвалідом або членом сім`ї, що тривало хворіє і за станом здоров’я потребує догляду;

  • особам, зайнятим на роботах із сезонним характером виробництва (в міжсезонний період), а також учням в очних навчальних закладах;

  • особам, які з об’єктивних причин не можуть бути зайняті безпосередньо на виробництві в даній місцевості (наприклад у районах і місцевостях, що мають вільні трудові ресурси).

1. Письмова форма.

2. Визначаються основні та додаткові умови

3. Прийом на роботу надомника оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу. На надомників, що раніше не працювали в суспільному виробництві, заводяться трудові книжки після здачі ними першого виконаного завдання. У такому ж порядку вносяться записи в трудові книжки тих надомників, які мають ці книжки.

4. Оплата праці надомників проводиться за відрядними розцінками за фактично виконані роботи або вироблену продукцію, що відповідає встановленим вимогам щодо її якості.

49. Трудовий договір на виконання сезонних робіт

Правове регулювання сезонних робіт довгий час здійснювалось указом Президії верховної Ради СРСР від 24 вересня 1974 р 7 квітня 1998 р. постановою Кабінету Міністрів України затверджено положення про порядок організації сезонних робіт. Список сезонних робіт і сезонних галузей затверджений постановою Кабінету Міністрів України №278 від 28 березня 1998 р. Сезонними вважаються роботи, які з природних і кліматичних умов виконуються не весь рік, а протягом певного періоду (сезону), але не більше шести місяців. Із працівником, що виконує сезонні роботи, укладається трудовий договір. Оплата праці здійснюється за фактично виконану роботу згідно з нормами, розцінками, тарифними ставками, які діють на підприємстві, і не може бути нижчою мінімальної заробітної плати за умови виконання норм праці. Державна служба зайнятості здійснює направлення на сезонні роботи громадян, які звернулися до служби за сприянням у працевлаштуванні. Переважне право на участь у сезонних роботах мають громадяни, зареєстровані як безробітні. Після закінчення трудового договору такі громадяни мають право на перереєстрацію в службі зайнятості.

50. Трудовий договір на заміщення тимчасового відсутнього працівника

Тимчасовими вважаються особи, прийняті на роботу на термін до двох місяців

Для заміщення тимчасово відсутніх працівників – до чотирьох місяців.

Особливості трудових відносин з тимчасовими працівниками визначені Указом Президії ВР СРСР «Про умови праці тимчасових робітників та службовців».

Осіб, яких приймають на роботу тимчасовими робітниками іслужбовцями, має бути попереджено при це укладенні трудового договору. В наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу зазначається, що даний працівник приймається на тимчасову роботу, або зазначається строк його роботи.

При прийманні на роботу тимчасовими робітниками і службовцями випробування з метою перевірки відповідності робітника або службовця доручуваній йому роботі не встановлюється.

Тимчасові робітники і службовці мають право розірвати трудовий договір, попередивши про це адміністрацію письмово за три дні.

Трудовий договір з тимчасовими робітниками і службовцями може бути розірвано з ініціативи адміністрації у випадках:

а) припинення роботи на підприємстві, в установі, організації на строк більше одного тижня з причин виробничого характеру, а також скорочення роботи в них;

б) нез'явлення на роботу протягом більше двох тижнів підряд внаслідок тимчасової непрацездатності.

В разі втрати працездатності внаслідок трудового каліцтва абопрофесійного захворювання, а також коли законодавством встановлено триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні, за тимчасовими робітниками і службовцями місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності, але не більш як до закінчення строку роботи за договором;

в) невиконання робітником або службовцем без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором чи правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Тимчасових робітників і службовців, які уклали трудовий договір на строк не більше шести днів, може бути в межах цього строку залучено до роботи у вихідні дні без дозволу профспілкового комітету підприємства, установи, організації, а також до роботи в святкові дні.

Трудовий договір з тимчасовими робітниками і службовцями вважається продовженим на невизначений строк в таких випадках:

а) коли тимчасовий робітник або службовець пропрацював відповідно зверх строків, зазначених у статті 1 цього Указу, і ні одна з сторін не зажадала припинення трудових відносин;

б) коли звільненого тимчасового робітника або службовця знову прийнято на роботу на те саме підприємство, в установу, організацію після перерви, яка не перевищує одного тижня, якщо при цьому строк його роботи до і після перерви загалом відповідно перевищує два або чотири місяці.

В зазначених випадках робітники або службовці не вважаються тимчасовими з дня першого укладення трудового договору.