Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 6 для студентів.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
269.82 Кб
Скачать

Лікарські засоби, що оберігають слизову оболонку шлунку від кислотно-пептичної дії і поліпшують репаративні процеси

1. Препарати вісмуту (вікалін, вікаір, де-нол). 2. Вентер.

3. Препарати простагландинів. 4. Даларгін.

Як в’яжучі і антисептичні засоби в терапії хворих на виразкову хворобу використовують препарати вісмуту. Найчастіше це комбіновані таблетки - вікалін (вісмуту основного нітрат, натрію гідрокарбонату, порошок кореневища аіру, кора крушини, рутину і келину). Споріднений препарат вікаір (немає рутину і келину). Останніми роками до медичної практики увійшли препарати, що сильніше оберігають слизову оболонку від кислотно-пептичної дії. Це колоїдні препарати вісмуту другої генерації, одним з яких є де-нол (De-nol; 3-калійдицитратовісмутат; кожна таблетка містить 120 мг колоїдного субцитрату вісмуту). Цей препарат обволікає слизову оболонку, утворюючи на ній захисний колоїдно-білковий шар. Він не надає антацидної дії, але проявляє антипептичну активність, зв'язуючи пепсин. Препарат володіє і протимікробною дією, він істотно ефективніше вісмутвмісних антацидів підвищує резистентність слизової оболонки. Де-нол не можна поєднувати з антацидами. Препарат використовують при будь-якій локалізації виразки, він високоефективний при: виразках шлунку і дванадцятипалої кишки, що тривало не рубцюються; виразковій хворобі у курців; профілактиці рецидивів виразкової хвороби; хронічному гастриті.

Призначають по 1 таблетці три рази в день за півгодини до їжі і 1 таблетку перед сном. Де-нол протипоказаний при важкій нирковій недостатності.

Вентер (сукральфат; у таб. по 0,5) є базовою алюмінієвою сіллю сахарозного октасульфата. Противиразкова дія грунтується на зв'язуванні з білками тканини, що омертвіла, в складні комплекси, створюючі міцний бар'єр. Локально нейтралізується шлунковий сік, сповільнюється дія пепсину, препарат також абсорбує жовчні кислоти. На місці виразки препарат фіксується на шість годин. Вентер і де-нол викликають рубцювання виразок дванадцятипалої кишки за три тижні. Сукральфат застосовують по 1,0 чотири рази на добу перед їжею, а також перед сном. Побічна дія: закрепи, сухість в роті.

Солкосеріл (Solcoseryl) - безбілковий екстракт з крові великої рогатої худоби. Оберігає тканини від гіпоксії та некрозу. Використовується при трофічних виразках будь-якої локалізації. Застосовують по 2 мл 2-3 рази в день, призначаючи внутрішньовенно і внутрішньом'язево, до загоєння виразки.

Препарати простагландинів: мізопростол (сайтотек) і ін. Під дією цих препаратів відбувається зниження кислотності шлункового соку, посилення моторики шлунку і кишківника, визначаються сприятливі ефекти на виразкову нішу в шлунку. Препарати чинить також репаративноу, гіпоацидну (шляхом збільшення слизоутворення), гіпотензивну дію. Мізопростол (Misoprostol; у таб. по 0,0002) є препаратом простагландина Е2, що отримують з рослинної сировини. Синонім - сайтотек. Препарати простагландинів показані при гострих і хронічних виразках шлунку і дванадцятипалої кишки. Побічні ефекти: скороминучий пронос, легка нудота, головний біль, біль в животі.

Даларгін (Dаlarginum; у амп. і флак. по 0,001) - препарат пептидної природи, сприяє загоєнню виразок шлунку і дванадцятипалої кишки, знижує кислотність шлункового соку, має гіпотензивну дію. Препарат показаний при загостренні виразкової хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки.