Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12_TRH__PUDY_TRH__KAPITALU_vsh_matros_cz-ST.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.04.2019
Размер:
390.14 Кб
Скачать
  1. Investiční a podílové fondy

Kolektivní investování

Tato skupina finančních zprostředkovatelů reprezentuje tzv. kolek­tivní investování, jehož myšlenka je založena na zájmu investorů zhodnotit finanční prostředky a současně je zabezpečit proti případ­nému riziku, které je mnohdy neúnosně vysoké při individuálním investování. V případě kolektivního investování vkládají jed­notliví investoři volné peněžní prostředky do fondů zakoupením akcií nebo podílových listů, které fondy emitují.

Investiční fond

Investiční fond funguje na stejných principech jako akcio­vá společnost, i on získává kapitál emisí akcií. Investoři se stávají akcionáři fondu a mají práva plynoucí z vlastnictví akcií.

Podílový fond

Podilový fond nemá právní subjektivitu, je založen investiční společností, která spravuje bud jeden nebo i několik podílových fondů. Investor vkládá finanční prostředky do podílového fondu prostřednictvím nákupu podílových listů. Stává se tak podílníkem na majetku fondu, ale na rozdíl od akcionáře nemá právo zasaho­vat do správy fondu.

Výhodou kolektivního investování je rozdělení (diverzifika­ce) rizika, neboť investiční, příp. podílový fond rozloží získané prostředky do nákupů nejrůznějších cenných papírů nebo jiných aktiv.

Investiční a podílové fondy můžeme členit podle různých krité­rií, např. podle jejich portfolia na:

  • fondy cenných papírů (peněžního trhu a kapitálového trhu);

  • nemovitostní fondy, které investují do nemovitostí;

  • střešní fondy (portfolio je tvořeno účastmi na jiných fondech).

Fondy kapitálového trhu můžeme rozdělit na:

  • akciové;

  • dluhopisové;

  • smíšené (v portfoliu jsou zastoupeny jak akcie, tak dluhopisy).

Pro investora je důležitý i rozdíl mezi otevřenými fondy (open­end-funds) a uzavřenými fondy (closed-end-funds).

Otevřené fondy mají neomezenou možnost emise nových akcií (podílových listů) a také počet jejich účastníků není omezen. Tyto fondy mají zpravidla povinnost zpětného odkupu akcií nebo podílových listů, což zajištuje vysokou likviditu těchto cenných papírů.

Uzavřené fondy mají již při založení fondu určený počet akcií a rovněž počet akcionářů (podílníků) je omezen. Tento typ fondu není vázán povinností zpětného odkupu cenných papírů, které emitoval.

V České republice se zatím kolektivní investování nesetkalo u drobných investorů s velkým pochopením. Poměrně malý zájem o tento druh finančních investic je možno zdůvodnit například vět­ším rizikem (investice nejsou na rozdíl od bankovních vkladů po­jištěny), proměnlivostí výnosu, neznalostí dané formy investování a nedůvěrou v český kapitálový trh vůbec.

Finanční trhy z hlediska předmětu směny

Důležitým kritériem členění finančních trhů je druh aktiva, které je nabízeno a po němž existuje poptávka. Z tohoto hlediska rozlišujeme trh:

  • peněžní; kapitálový; devizový; drahých kovů.

Na peněžním trhu se obchoduje s krátkodobými peněžními aktivy - krátkodobými úvěry a krátkodobými cennými papíry. Jde o peněžní aktiva, která se uvolňují a dlužník jich využívá po dobu maximálně jednoho roku.

Mezi cenné papíry peněžního trhu patří např. depozitní certifikáty obchodních bank, pokladniční poukázky emitované státem nebo komerční cenné papíry vydá­vané podnikatelskými subjekty.

Pro kapitálový trh jsou charakteristická jako předmět obcho­dování dlouhodobá peněžní aktiva ve formě dlouhodobých úvě­rových nástrojů nebo dlouhodobých cenných papírů. V obou pří­padech jde o aktiva uvolněná a používaná na dobu delší než jeden rok.

K cenným papírům kapitálového trhu patří např. hypoteční zástavní listy, dluho­pisy (obligace), akcie a podílové listy.

Trhy organizované a neorganizované

S nástroji kapitálových a peněžních trhů se obchoduje na dvojím typu trhů - na trhu organizovaném a neorganizovaném. Pro organizované trhy platí, že jsou regulovány přesně stanovenými pravidly, která určují, s jakými cennými papíry se může obchodovat, jaké podmínky musí splňovat jejich emitenti, které osoby mohou obchodovat a kdy se tyto obchody mohou uskuteč­ňovat. Nejvýznamnějším organizovaným kapitálovým trhem jsou burzy cenných papírů. V České republice je tento typ trhu repre­zentován Burzou cenných papírů Praha, a.s., a RM Systémem.

Neorganizované trhy probíhají volně (v mezích zákona) a je­jich výsledky závisejí na dohodě mezi kupujícími a prodávajícími. Takové trhy jsou označovány jako trhy přes přepážku neboli OTC (over the counter).