Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 2006.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
88.41 Кб
Скачать

4. Методичні вказівки

Під час педагогічної практики студентам доводиться вирішувати складні проблеми навчання й виховання учнів на уроках історії. Найчастіше складнощі виникають під час роботи над складанням плану-конспекту уроку та оформлення аналізів відвіданих уроків. Провідним аспектом у підготовці уроків історії є визначення цілей і завдань історичної освіти. Ігнорування його призводить до даремного витрачання часу, перевантаження, шкодить громадянському вихованню учнів. Без цілеутворення навчально-виховний процес перетворюється на корабель, що рухається без вітрил і керма. Саме цим найважливішим аспектам практичної підготовки присвячується четвертий розділ.

4.1. Мета й завдання шкільної історичної освіти

Приступаючи до виконання завдань практики, студентам слід усвідомлювати, що історія динамічна, і разом із її перебігом змінюється як погляд на власне минуле, так і загальна система соціокультурних цінностей і пріоритетів. Саме тому глобальною метою історичної освіти має бути не традиційний переказ інформації (що час від часу «застаріває», втрачає «істинність», «правдивість» залежно від кон’юнктури), а навчання навичок та вмінь, необхідних для саморозвитку особистості, її соціальної адаптації на основі вільного вибору учнем пріоритетів та стандартів життя (із дотриманням гуманістичних правових засад). Тим більше, що сучасний учень приблизно 70-85% історичних відомостей отримує з позашкільних джерел, зокрема, засобів масової інформації. Отже, завдання вчителя — допомогти учневі скласти з окремих відомих фактів цілісну картину, сприяти формуванню власної думки, точки зору щодо певних суспільних явищ і подій, розвивати історичне мислення.

Навчання історії — це не шлях нагромадження знань, а шлях розвитку мислення. Можна навести безліч висловлювань авторитетних учених, що підтверджують цю думку. Зокрема, П.Сорокін наголошував, що завдання будь-якого навчання полягає в тому, щоб сформувати логіко-мислительний апарат, завдяки якому людина була б здатна «переробляти» будь-яку інтелектуальну їжу PAGEREF _Ref510872180 . Е.В.Ільєнков зазначав, що навчання, яке орієнтоване на накопичення знань і не передбачає власної розумової діяльності, сприяє розвитку у дитини довільної пам’яті, «але не формується розум, мислення, здібність міркувати... Та сама здібність, що колись всі ці знання на світ породила» PAGEREF _Ref510872180 .

Завданнями освітньої галузі «суспільствознавство» є:

    • підготовка учнів до взаємодії з соціальним середовищем, до самореалізації їх як особистостей в умовах багатоманітного світу через засвоєння комплексу знань, формування відповідних компетенцій;

    • формування в учнів національних та загальнолюдських цінностей, толерантного ставлення та поваги до інших народів, правової свідомості, економічного мислення;

    • формування в учнів критичного мислення, навичок оцінювання суспільних явищ і процесів, життєвих та прикладних особистісно-життєтворчих, соціалізуючих, комунікативних, інтелектуально-інформаційних навичок;

    • формування в учнів почуття власної гідності, відповідальності, особистого ставлення до подій і явищ суспільного життя, досвіду емоційно-оцінної діяльності, здатності визначати власну активну життєву позицію, робити свідомий вибір, встановлювати особисті цілі, спрямовані на розвиток суспільства, держави, забезпечення власного добробуту та добробуту своєї родини.

    • Загальні змістові наскрізні лінії освітньої галузі — людина – людина, людина – суспільство, людина – природа.

    • Через зміст освітньої галузі розкривається сутність соціальних явищ, процесів, що відбуваються в ході історичного розвитку людства загалом, українського народу зокрема.

    • Змістове наповнення галузі базується на українознавчих засадах. Воно спрямоване на виховання в особистості рис патріота України, активного компетентного громадянина, людини з гуманістичними і демократичними цінностями PAGEREF _Ref510872180 .

Структурні компоненти освітньої галузі «суспільствознавство» — історія рідного краю, історія України, всесвітня історія, право, мораль, економіка, філософія, громадянська освіта.