Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_15.2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

імені ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Кафедра військово-гуманітарної підготовки

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Начальник кафедри військово-гуманітарної підготовки

Доцент В.Г. Безбах

« »___ ______________________2011 р.

кандидат політичних наук, доцент Л.І.Ільчук

Л Е К Ц І Я

з навчальної дисципліни

ВІЙСЬКОВО-ПОЛІТОЛОГІЧНІ, ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ГУМАНІТАРНОГО РОЗВИТКУ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Тема 15. Морально-психологічне забезпечення діяльності військового підрозділу в бойових умовах.

Заняття 2. Особливості морально-психологічного забезпечення підготовки особового складу видів Збройних Сил до ведення бойових дій.

Навчальний час - 2 години

Для студентів, що навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу

Навчальна та виховна мета

1. Розкрити сутність та зміст та особливості МПЗ підготовки особового складу видів ЗСУ

2. Охарактеризувати психолого-педагогічні основи діяльності заступника командира з виховної роботи видів ЗСУ\

3. Формувати у студентів відповідальність за виконання завдань навчального процесу військових підрозділів.

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри

“ “ ____________2011 р. Протокол ________

КИЇВ - 2011 р.

ВСТУП

1. Особливості морально-психологічного забезпечення підготовки підрозділів Сухопутних військ до ведення бойових дій

2. Особливості морально-психологічного забезпечення підготовки до бойових дій підрозділів Повітряних сил

3. Особливості морально-психологічного забезпечення підготовки до ведення бойових дій Військово-Морськими Силами

Л І Т Е Р А Т У Р А

  1. Конституція України. - К., 1996. – 80 с.

  2. Воєнна доктрина України. / Указ Президента України № 648/2004 від 15 червня 2004 р. // Народна Армія. – 2004. – 23 червня .

  3. Державна програма розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 рр.

  4. Концепція гуманітарного і соціального розвитку в Збройних Силах України / Указ Президента України №28/2004 від 12 січня 2004 // Народна Армія. – 2004. – 14 січня.

  5. Концепція виховної роботи в Збройних силах та інших військових формуваннях України / Указ президента України № 981/98 від 4 вересня 1998 // Збірник Указів Президента України. – К.: Політвидав, 1998.

  6. Військові статути Збройних Сил України. – К.: Варта, 1999.

  7. Наказ Міністра оборони України №277 від 15.08.01р. “Про затвердження Цільової програми підтримки і розвитку культури у Збройних Силах України”. – К., 2001.

  8. Наказ Міністра оборони України № 244 від 06.06.2008р. “ Про введення посад та структурних підрозділів з виховної та соціально-психологічної роботи у Збройних СилахУкраїни ”. – К., 2008.

  9. Психология и педагогика высшей военной школы / Под ред. А.В.Барабанщикова. - М.: Воениздат, 1989.

  10. Бабенко М.С., Ротань М.П. Морально-психологічне забезпечення військової дисципліни та профілактика правопорушень: Навчально-методичний посібник. – К.: ВГІ НАОУ, 2000.

  11. Бабенко М.С., Ротань М.П., Стасюк В.В., Литвиновський Є.Ю. Виховна робота : методологія, організація і методика. навчально-методичний посібник. – К.: ВГІ НАОУ, 2002.

  12. Безбах В.Г. Проблеми і шляхи реформування морально-психологічного забезпечення військової служби в системі завдань “Оборонного огляду”.-Зб.мат.науково-практичної конференції ч.1. – К.: ВГІ НАОУ, 2003.

  13. Військове виховання: історія, теорія та методика: Навчальний посібник / За ред. В.В. Ягупова.– К., 2002.

  14. Гаєвський В.А. Основи науки управління. – К., 1998.

  15. Колпаков В.М. Методи управления: Учебное пособие. – К., 1997.

  16. Коупленд Н. Психология и солдат / Пер.с англ. – М.,1958.

  17. Ягупов В.В. Військова дидактика: Монографія. — К.: РВЦ “Київський університет”, 1999. — 345 с.

ВСТУП

Головна роль в системі підготовки підрозділів Сухопутних військ до бойових дій належить бойовій підготовці — як комплексу заходів щодо навчання і військового виховання особового складу, злагодження підрозділів для ведення бойових дій, для виконання інших завдань відповідно до їх призначенням. Бойова підготовка повинна здійснюватись безперервно і цілеспрямовано в районах зосередження військ перед їх застосуванням, у тилових районах. Її основою е польовий вишкіл підрозділів.

Основна мета бойової підготовки в цих умовах — навчання та тренування особового складу підрозділів щодо ведення бойових дій у конкретних умовах. Особовий склад вивчає особливості тактики ведення бойових дій противником, сильні та слабкі сторони його способів ведення бойових дій, бойової техніки та озброєння, удосконалює способи застосування своєї бойової техніки під час бою.

Важливі завдання морально-психологічного забезпечення вирішуються в процесі вогневої підготовки особового складу підрозділів до бою. Хоча, великий досвід опанування зброєю військовослужбовці підрозділів набувають ще під час бойового злагодження в районах відмобілізування та приведення в бойову готовність, однак після прибуття у райони зосередження та під­готовки до бойових дій частку зброї треба привести до бойового ладу, вивірити та продовжити формувати майстерність у діях зі зброєю, з метою ведення з неї влучного вогню, нанесення вогневих ударів противнику.

Одночасно в районах підготовки підрозділів до бою продовжується процес формування та закріплення психологічних якостей і в першу чергу психологічної стійкості, вміння за будь-яких умов вести влучний нищівний вогонь по противнику, набувати впевненості щодо можливостей своєї зброї, відповідальності за результат бою.

У бойових умовах особливо важливим елементом підготовки підрозділів до бою є аналіз і розбір результатів стрільб. Це дозволяє усім військовослужбовцям наочно побачити власні результати стрільб у порівнянні з товаришами, сусідами, свої недоліки та прорахунки, знайти такі варіанти виконання вправ, які дозволять досягти мети занять і запобігти недоліків під час бою. Важливим психологічним аспектом розбору виконання вогневих вправ повинно бути формування у військовослужбовців впевненості в своїх силах і можливостях, прагнення до виправлення виявлених помилок внаслідок більш глибокого вивчення зброї та інтенсивних тренувань.

Моральну перевагу над противником і високу психологічну стійкість формують заняття з технічної підготовки. Вони проводяться з урахуванням конкретних умов, тобто вимогою до її організаторів є гнучкість, розумний підхід, пошуковий характер діяльності організаторів. Наприклад: добрі можливості для проведення занять з технічної підготовки будуть мати ті підрозділи, які займають оборону в умовах відсутності безпосереднього зіткнення із противником. Зовсім інші можливості будуть мати підрозділи, які знаходяться у районах зосередження і готуються до наступальних дій. За будь-яких умов добре організовані заняття на бойовій техніці викликають у особового складу обґрунтовану віру в її надійність, можливість ефективного використання в бою, формують почуття впевненості в перемогу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]