Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_15.2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
114.69 Кб
Скачать

Питання №2. Особливості морально-психологічного забезпечення підготовки до бойових дій підрозділів Повітряних та Військово-Морських сил.

Повітряні сили сформовані і функціонально та організаційно складаються з двох основних елементів – військ протиповітряної оборони (зенітно-ракетні та радіотехнічні війська) та авіації.

Війська протиповітряної оборони виконують значну роль у захисті державних інтересів. Це війська переднього краю оборони, війська постійної бойової готовності. Підрозділи цих військ і в мирний час виконують відповідальну задачу — несуть бойове чергування щодо охорони повітряних кордонів.

У підготовчий до бойових дій період морально-психологічне забезпечення спрямовується на удосконалення бойової виучки особового складу, підтримку бойової готовності частин і підрозділів до відбиття повітря­ного нападу противника, укріплення морального духу і психологічної стійкості воїнів.

Ефективною формою морально-психологічного загартування воїнів є випробування їх раптовістю. Елементи раптовості повинні бути присутніми на всіх тренуваннях, заняттях, на кожному тактичному навчанні.

При підготовці до ведення активних бойових дій щодо ураження повітряного противника добре зарекомендували себе вправи з вироблення у воїнів уміння швидко "читати" повітряну обстановку, яка зафіксована на планшетах, грамотно обробляти інформацію та організовувати цей процес, підводити під­сумки і коротко доповідати їх.

Важливу роль в удосконаленні морально-психологічних якостей особового складу підрозділів протиповітряної оборони відіграють навчання і бойові стрільби. Саме в умовах, наближених до бойових, у військовослужбовців виробляється впевненість в надійності техніки і в її ефективності.

Тактичні навчання з бойовими стрільбами є вищою формою удосконалення бойового вишколу підрозділів і частин зенітно-ракетних військ. У процесі проведення навчань особо­вий склад отримує різноманітну морально-психологічну підготовку, вчиться воювати рішуче, максимально використовувати бойові можливості сучасної техніки. Із зростанням рівня бойової майстерності у воїнів зміцнюється впевненість в своїх діях у складній обстановці сучасного бою. Виробля­ються духовні якості, психологічна стійкість, вміння і навички, які необ­хідні для успішного виконання задач щодо захисту Батьківщини.

Перед початком збройного конфлікту через ускладнення воєнно-політичної і оперативної обстановки у підрозділах і частинах протиповітряної оборони посилюється бойове чергування з метою недопущення раптового повітряного нападу противника. У цьому випадку воно виступає одним із найбільш відпові­дальних складних видів діяльності особового складу. За своїм характером бойове чергування напередодні розв'язання ворогом збройного конфлікту є виконанням бойового завдання і вимагає від бойових обслуг, змін і екіпажів високого ступеню готовності у морально-психологічному розумінні.

Бойове чергування потребує від воїнів відповідальності, постійної внутрішньої зібраності, здатності самовіддано виконувати бойові завдання, незалежно від їх складності. Бойове чергування напередодні початку зброй­ного конфлікту характеризується витратою значних фізичних і нервово-психічних сил всіма категоріями військовослужбовців, різкими переходами від одного психічного стану до іншого.

Морально-психологічне забезпечення під час бойового чергування має цілеспрямований та індивідуальний характер. Особлива увага приділяється військовослужбовцям, які заступають на бойове чергування вперше чи при­були у підрозділ із запасу і потребують значного оновлення своїх знань та практичних навичок. Для роботи з особовим складом використовуються можливості психологічного розвантаження, запроваджуються психологічні консультації, надається конкретна психологічна допомога. З особовим складом, який вільний від несення бойового чергування, проводяться гуманітарні години, інформування, групові та індивідуальні бесіди для прискореного переведення свідомості військовослужбовців з мирного на воєнний лад, формування морально-психологічної готовності до ретельного виконання своїх обов'язків у разі початку агресії з боку противника.

Бойове чергування під час підготовки до бойових дій ефективно впливає на формування та удосконалення морально-психологічної готовності воїнів до вступу в бій з повітряним противником, нанесення йому поразки з початком перших нальотів на наші війська. Бойове чергування як основний вид діяльності воїнів протиповітряної оборони наближає характер їх військової праці до реальної бойової обстановки і, таким чином, є школою мужності, стійкості та ініціативи.

Підготовка до бойових дій частин і підрозділів авіації включає два тісно пов’язаних структурних елементи – наземну і льотну підготовку.

Основоположне правило авіації: основа успіху в повітрі закладається на землі. Організація роботи на землі дозволяє досягти високої якості льотної підготовки, повного взаєморозуміння екіпажів у повітрі та злагоджених дій наземних служб.

Хоча основу бойової підготовки особового складу аваіційних частин складає льотна підготовка як найбільш складний, великий за обсягом вид бойового навчання, який має визначальне значення для бойової готовності, відповідальним етапом є попередня підготовка екіпажів, авіаційної техніки, зброї, обладнання, засобів управління та забезпечення польотів.

Головна мета морально-психологічного забезпечення періоду підготовки до польотів - допомогти особовому складу глибоко усвідомити покладені на льотну зміну завдання і мобілізувати його на якісну і всебічну підготовку до польотів

Це зобов’язує офіцерів виховної роботи самим добре знати задачі льотного дня (ночі), враховувати в роботі характерні особливості їх вирішення, рівень підготовленості льотних екіпажів і авіаційної техніки, аеродромно-технічних служб.

В період передпольотної підготовки особлива увага в організації морально-психологічного забезпечення зосереджується на якісному контролі за станом здоров’я льотного складу, його моральному і психологічному стані (проведення передпольотного медичного огляду). Ця задача вирішується сумісними зусиллями офіцерів виховної роботи і робітників медичних установ.

Напередодні польотів проводиться активна робота з інженерно-технічним складом. Вона спрямовується на забезпечення надійної роботи техніки, підвищення організованості спеціалістів усіх служб. З цією метою здійснюються індивідуальні та колективні бесіди, випускаються бойові листки, в яких роз’яснюються задачі техніків і механіків у зв’язку із запланованими польотами. Передбачається розстановка офіцерів виховної роботи, яка дозволить здійснити ефективний морально-психологічний вплив на всі категорії інженерно-технічного складу.

Значна робота щодо морально-психологічного забезпечення здійснюється під час польотів. Головне завдання офіцерів виховної роботи в цей період – мобілізація усіх категорій особового складу, який бере участь у польотах, на успішне виконання завдань польотів, розвиток у авіаційних спеціалістів високої особистої відповідальності за виконання своїх функціональних обов’язків, перетворення кожного польоту у значний крок щодо подальшого удосконалення бойової майстерності, повітряного вишколу, морально-психологічного загартування.

Період польотів характеризується високою динамічністю та напру-женістю. Тому особлива увага звертається на досягнення оператив-ності і конкретності в морально-психологічному забезпеченні. Його рівень та дієвість в значній мірі визначається чітким інформуванням особового складу стосовно змін в обстановці на землі та у повітрі, про позитивні приклади в діяльності екіпажів, недоліки в роботі та способи їх усунення.

Заступники командирів з виховної роботи беруть участь у підготовці загального розбору польотів, в оцінці діяльності особового складу, надають допомогу командирам та інженерам у проведенні всебічного та об’єктивного аналізу результатів льотного дня (ночі).

При потребі проводиться окремий розбір морально-психологічного забезпечення з офіцерами виховної роботи, що, як правило, супроводжується докладним аналізом змісту, форм і методів морально-психологічного забезпечення, висвітленням найбільш ефективних з них, обміном думок стосовно шляхів подальшого удосконалення морального виховання і психологічного загартування авіаторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]