Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
malyuzhenko_m_v_statistika_oporni_lekci.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема 2. Статистичне спостереження.

Моя статистика – це факти,

А ваші факти – це лише статистика.

Д. Лінн

1. Статистичне спостереження.

Планомірну, науково організовану реєстрацію певних ознак статистичної сукупності називають статистичним спостереженням.

Планомірність означає наявність певного плану. План спостереження передбачає:

  1. мету,

  2. об’єкт та одиницю спостереження,

  3. перелік ознак, що підлягають реєстрації,

  4. джерела та засоби одержання даних,

  5. час і місце спостереження.

Науково організована реєстрація означає, що збір відомостей повинен відбуватись у відповідності до вимог сучасної науки, які (з точки зору сьогодення) повинні гарантувати необхідну якість інформації.

Перелік ознак, що підлягають реєстрації називають програмою статистичного спостереження.

Одиниця статистичного спостереження - носій необхідної нам інформації. Вона визначається глибиною статистичного спостереження. Одиниця статистичного спостереження можуть співпадати з елементом сукупності, а може і розрізнятись. Визначення елемента надано в категоріях статистики.

ПРИКЛАД. Треба дослідити дохід на родину в певному регіоні. Досліджується населення регіону - сукупність. Елемент сукупності – людина. Одиниця спостереження - окрема родина.

Якщо досліджується певний стан явища, то потрібно визначити момент часу, станом на який реєструються дані – так званий критичний момент. Оскільки саме спостереження потребує певного часу, а за цей час явище встигає змінитись. Наприклад, згідно існуючих вимог, перепис населення повинен визначати його чисельність станом на 24.00 з 4-го на 5 лютого (критичний момент). Зрозуміло, що миттєво всіх врахувати неможливо. Тому при переписі змушені не враховувати деяких вже народжених і, навпаки, враховувати деяких фактично померлих, як живих. Це відбувається тому, що саме спостереження може тривати декілька діб після 5 лютого, а стан явища нас цікавить на конкретний момент.

2. Форми статистичного спостереження.

Цей розподіл достатньо умовний, але традиційно розрізняють три загальні організаційні форми статистичного спостереження:

  • Звітність;

  • Спеціально організовані спостереження;

  • Реєстри.

Звітність –форма спостереження, згідно з якою кожний суб’єкт діяльності регулярно подає відповідну інформацію про себе до державних органів статистики та певних відомств у вигляді звітів спеціально затвердженої форми.

Спеціально організовані спостереження (перепис, облік, опитування, обстеження). Організуються, коли звітності недостатньо.

Реєстри – перелік одиниць певного об’єкта спостереження із зазначенням необхідних ознак. Такий перелік постійно оновлюється (наприклад: державні реєстри населення, підприємств, земельного фонду, технологій).

Реєстри за своєю суттю – це спеціально організовані спостереження (оскільки окремі елементи самі про себе інформацію не надають, а її отримують зовнішнім спостереженням), а регулярність їх ведення нагадує звітність (оскільки для отримання інформації нічого додаткового організовувати не потрібно. Все вже і так давно організовано.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]