Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабор практ СС.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

1. Якщо кров'яний тиск визначається в сидячому положенні хворого, то необ­хі­дно його посадити на стілець, який приставлений до краю стола. Оголену руку кла­дуть на край стола. Закачування рукава сорочки може привести до стискання плечо­вої артерії і одержання неправильних результатів. А тому руку треба витягнути. Ру­чні годинники повинні бути зняті, щоб не порушувати кровообігу руці. Якщо кров'я­ний тиск визначається в лежачому положенні хворого, то апарат встановлюють на стільці поблизу ліжка. Треба слідкувати, щоб при вимірюванні кров'яного тиску м’язи руки були розслаблені.

2. Манжетка накладається на плече таким чином, щоб середня її частина знаходилась проти внутрішньої частини плеча, там, де проходить плечова артерія. Манжетка обвива­ється подібно бинту навколо плеча, а кінець її (шлейф) підкладається під останній її оберт. Накладати манжетку треба не туго: під неї вільно повинен проходити кінчик пальця (вказівного), рука не повинна синіти, пульс на променевій артерії не повинен зникати.

3. Пальцем руки прощупується місце пульсації артерії в області ліктьової ямки з її внутрі­шньої сторони і до цього місця прикладається стетофонендоскоп. Стетофонендоскоп пови­нен бути прикладений до шкіри і не повинен торкатися краю манжетки, щоб запобі­гти появі сторонніх шумів.

4. Частими, але не сильними стискуваннями гумового балона накачують повітря в тоно­метрі в сполучену з ним манжетку до того часу, поки через фонендоскоп перестануть про­слуховуватися звукові явища. Можна також орієнтуватися на зникнення пульсу на про­ме­невій артерії.

5. За допомогою вентиля починають поступово випускати повітря з манжетки і тономе­тра. Тиск в системі починає падати. Помічають поділку, на якій встановлюється стрілка тонометра, при появі першого тону, що, як вказується вище, відповідає максимальному ти­ску, і в момент різкого послаблення звукових явищ, послаблення тонів, що відповідає міні­мальному тиску.

6. Вимірювання кров'яного тиску проводиться три рази з проміжком 4-5 хв між вимірю­ваннями, щоб дати час на встановлення нормального кровообігу в руці. В проміжках між вимірами повітря з манжетки випускається, щоб відновити кровообіг у руці. Результати ви­мірювань записують у таблицю:

№п/п

P max,

мм рт.ст.

P min,

мм рт.ст.

ΔPmax

ΔPmax

1

2

3

Сер.

7. Знаходять абсолютні і відносні похибки вимірювання максимального і мінімального тисків.

8. Віднімаючи від середнього значення максимального тиску середній мінімаль-ний, визначають пульсовий тиск.

9. Вимірюють абсолютний тиск барометром Н.

10.Обчислюють повний максимальний і мінімальний тиски, виміряні сфігмомано-метром і барометром за формулами:

Р max повн. = Р max + Н.

Р min повн. = Р min + Н.