Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титриметрия. КО титрование.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
326.91 Кб
Скачать

Глава 3. Метод кислотно–основного титрування Теоретичні основи

В основі методу кислотно-основного титрування лежать реакції взаємодії іонів Гідрогену з гідроксид-іонами, в результаті утворюється слабодисоційовані молекули води.

Н+ + ОН- →Н2О

Цей метод використовується для кількісного визначення:

  • кислот (H2SO4, HNO3, HCl, H3PO4, CH3COOH, H2C2O4 та інш.)

  • гідроксидів (КОН, NaOH, Ba(OH)2);

  • солей, що гідролізуються у водних розчинах (Na2CO3, K2CO3 тощо),

  • сумішей (NH4Cl та NaOH, Na2CO3 та NaOH тощо).

Кислотно-основне титрування складається з двох основних методів:

алкаліметрія – кількісне визначення кислот

Стандартні розчини: NaOH або KOH (0,1 моль/дм3)

Стандартизують за первинними стандартами:

оксалатною кислотою H2C2O4·2H2O

або сукцинатною (янтарною, бутандіовою) кислотою H2C4H4O4

ацидиметрія – кількісне визначення гідроксидів

Стандартні розчини : HCl та H2SO4 (0,1 моль/дм3).

Стандартизують за первинними стандартами:

натрій тетраборатом (Na2B4O7·10H2O)

або натрій карбонатом Na2CO3

Кінцеву точку титрування визначають за допомогою рН-індикаторів (кислотно-основних) або за змінюванням рН середовища (потенціометрично). Вибір рН-індикатору проводять двома способами: за продуктами реакції та за кривими титрування. В цьому методі кінцева точка титрування може знаходитися в нейтральному середовищі (рН = 7); у лужному (рН > 7) або в кислому (рН < 7).

Розрізняють такі випадки кислотно-основного титрування:

  • титрування сильної кислоти стандартним розчином лугу:

HNO3 + NaOH → NaNO3 + H2O

H+ + OH- → H2O

Утворена сіль NaNO3 не піддається гідролізу і продукти реакції мають нейтральне середовище (рН = 7).

  • титрування сильної основи стандартним розчином кислоти:

NaOH + HCl→ NaCl + H2O

H+ + OH- → H2O

Утворена сіль NaCl не піддається гідролізу і продукти реакції мають нейтральне середовище (рН = 7).

  • титрування слабкої кислоти стандартним розчином лугу:

НСООН + NaOH → HCOONa + H2O

HCOOH + OH- → HCOO- + H2O

В кінцевій точці титрування утворюється натрій форміат, який підлягає гідролізу, і внаслідок утворення надлишку іонів ОН-, середовище стає лужним (рН > 7).

HCOONa + H2O  HCOOH + NaOH

HCOO- + HOH  HCOOH + OH-

  • титрування слабкої основи стандартним розчином кислоти:

NaHCO3 + HCl → H2CO3 + NaCl

HCO3+ H+ → H2CO3

Продукт реакції в кінцевій точці титрування створює кисле середовище (рН < 7).

Індикатори методу кислотно-основного титрування

Вимоги до індикаторів:

  • забарвлення індикатора повинно бути добре помітним;

  • колір індикатора повинен швидко змінюватися в невеликому інтервалі рН;

  • зміна кольору повинна бути зворотною.

Колір індикаторів методу кислотно-основного титрування у визначеному інтервалі значень рН змінюється часто не чітко в точці еквівалентності, а з деякими відхиленнями як в один, так і в другий бік. Цю похибку називають індикаторною помилкою титрування.

Для пояснення механізму хіміко-фізичних процесів, який викликає зміну кольору індикаторів, була запропонована іонна теорія індикаторів (В.Оствальд,1894 р.), заснована на теорії електролітичної дисоціації. Згідно з цією теорією індикатори методу кислотно-основного титрування поділяють на органічні кислоти та основи, в яких колір недисоційованих молекул та іонів мають різне забарвлення. Так, якщо взяти лакмус, то у водних розчинах недисоційовані молекули мають червоний колір, а аніони – синій колір.

Реакцію дисоціації цієї сполуки можно виразити такою схемою:

HInd  H+ + Ind-

червоний синій

Молекули лакмусу в даному випадку грають роль донора протонів, і якщо до розчину додати 1-2 краплі розчину натрій гідроксиду, то ОН--іони з'єднуються з Н+-іонами і утворюють молекулу води. Рівновага зміщується праворуч, і колір розчину стає синім внаслідок появи іонів Ind-. При додаванні 1-2 крапель хлоридної кислоти рівновага зміщується в бік утворення HInd і розчин стає червоним. Якщо середовище нейтральне, то кількість HInd і Ind- однакова, розчин фіолетовий.

Таким чином, одні індикатори можуть бути донорами протонів – це кислотні індикатори, а другі відіграють роль акцептора Н+-іонів – основні індикатори. Поведінку основного індикатора в кислому розчині можна виразити схемою:

IndОН + Н+  Ind+ + Н2О

Індикатори, які мають дві забарвлені форми, називаються двокольоровими (лакмус, метиловий оранжевий, метиловий червоний та ін.), а ті, що мають один колір (одну форму) – однокольоровими (фенолфталеїн).

Іонна теорія не дає повного уявлення про вплив будови органічних речовин на їх колір. Як відомо, колір органічних сполук залежить від наявності в цих молекулах особливих груп атомів, так званих «хромофорів». Так, наприклад, до хромофорів відноситься карбонільна група =С=О, нітрозогрупа О=N–, яка може переходити в нітрогрупу –NО2, діазогрупа –N=N–, яка перетоврюється у гідразогрупу =N–NH–, бензенова група , яка переходить в хіноїдну та ін.

Окрім хромофорних груп на колір речовин впливає наявність інших груп, які посилюють інтенсивність кольору перших. До цих груп атомів відноситься гідроксильна група –ОН, аміногрупа –NH2, радикальна група –С2Н5 та ін. Такі групи називають ауксохромними.

Згідно хромофорної теорії індикаторів, внаслідок зміни рН розчину відбувається внутрішньомолекулярне перегрупування атомів, і як результат цього – зміна кольору розчину. Це перегрупування має зворотній ефект і носить назву – таутомерної ізомерії. Отже, індикатори можуть знаходитись у двох таутомерних формах і одна форма (в залежності від рН) може переходити у другу. Так, наприклад, для фенолфталеїну встановлюється рівновага між бензольною та хіноїдною структурами:

Крім того, молекула індикатора містить дві гідроксильні і одну карбоксильну групи, які також можуть змінюватись. При введенні в розчин ОН--іонів відбувається депротонізація і утворення хіноїдної структури та двох молекул води. При цьому рівновага зміщується праворуч і розчин індикатора набуває червоного кольору. При введенні Н+-іонів у розчині відбувається зворотній процес, і рівновага зміщується ліворуч, червоний колір поступово зникає. Тому індикатор фенолфталеїн відноситься до кислотних індикаторів.

Таким чином, можна вважати, що в розчинах індикаторів існує два типи рівноваги: дисоціація молекул і рівновага таутомерних форм. Тому, найбільш можливою є іонно-хромофорна теорія індикаторів, згідно якої зміна забарвлення індикаторів викликається приєднанням до молекули йонів Н+ або відривом іонів Н+, що, в свою чергу, веде до зміни структури молекули індикаторів, тобто дві теорії фактично з’єднуються в одну іонно-хромофорну.