Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титриметрия. КО титрование.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
326.91 Кб
Скачать

5. Титрування багатоосновних кислот (Рис 5.)

Багатоосновні кислоти дисоціюють ступінчасто. Константа дисоціації за першим ступенем набагато більше за константу дисоціації за другим ступенем. Тому при титруванні розчинів багатоосновних кислот спочатку відтитровуються іони гідрогену, що відповідають першому ступеню дисоціації кислоти, потім другого. Відповідно на кривій титрування з'являються стрибки для кожного послідовного ступеня. Чітке проявлення цих стрибків на кривій титрування залежить від величини констант дисоціації і від концентрації кислоти у розчині.

Рис 5.

Кислотно-основне титрування в неводних середовищах

Титрування в неводних середовищах застосовується в аналітичній практиці для кількісного визначення різних неорганічних та органічних речовин. Такий метод титрування має ряд переваг перед титруванням у водному середовищі. Так, у неводних розчинниках можливо визначити сполуки (кислоти, основи та солі), титрування яких у воді практично неможливо внаслідок слабких кислотно-основних властивостей або внаслідок малої розчинності речовин. Метод титрування в неводних середовищах також дає можливість проводити визначення багатокомпонентних систем: аналіз сумішей етанової та сульфатної кислот (СН3СООН + Н2SO4), натрій гідроксиду та натрій ацетату (NaОН + NaCH3COO), метанової та хлоридної кислот (НСООН + НСl) тощо.

При заміні води на інший (неводний) розчинник змінюються константи іонізації кислот і основ, тобто неводні розчинники диференційно впливають на силу кислот і основ. При цьому відзначаються такі загальні закономірності.

1. Кислотні розчинники (СН3СООН, НСООН) як сильні донори протонів підвищують силу основ. Наприклад, у метановій кислоті зростає основність. Наприклад:

Речовина

рК у H2O

рK у HCOOH

анілін

9,42

0,44

кофеїн

13,4

0,78

2. Кислотні розчинники знижують силу кислот, внаслідок розвинених конкурентних протонно-донорних властивостей. Наприклад, НCl, H2SO4, HNO3 у воді є сильними кислотами, а в оцтовій кислоті вони проявляють властивості слабких кислот:

Кислота

рК

HCl

8,55

H2SO4

7,24

HNO3

9,38

3. Основні розчинники (піридин, формамід, диметилформамід) як сильні акцептори протонів знижують силу основ. Наприклад:

Речовина

рК у H2O

рK у диметилформаміді

триметиламін

4,8

9,2

амоніак

4,2

9,4

Неводне титрування найчастіше проводять у метанолі, етанолі, оцтовій кислоті, ацетоні, діоксані або в їхніх сумішах. Метанол СН3ОН і етанол C2H5OH зручні для проведення кислотно-основного титрування, вони є розчинниками багатьох органічних та неорганічних кислот і основ, які погано розчинні у воді. Кислотність і основність речовин у метанолі і етанолі зменшується порівняно із водою внаслідок зменшення дисоціації, що приводить до диференціювання кислот і основ по силі і дозволяє відтитрувати їх при спільній присутності.