Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать
  1. Мотивація та оплата праці.

Соціально-економічною основою поведінки та активізації зусиль персоналу підприємства (організації), що спрямовані на підвищення результативності їхньої діяльності, завжди є мотивація праці.

Система мотивації характеризує сукупність взаємозв’язаних заходів, які стимулюють окремого працівника або трудовий колектив у цілому щодо досягнення індивідуальних і спільних цілей діяльності підприємства (організації).

Система мотивації на рівні підприємства має базуватися на певних вимогах, а саме:

  • надання рівних можливостей щодо зайнятості та посадового просування за критерієм результативності праці;

  • узгодження рівня оплати праці з її результатами і визнання особистого внеску в загальний успіх. це передбачає справедливий розподіл дозорів залежно від ступеня підвищення продуктивності праці;

  • створення належних умов для захисту здоров’я, безпеки праці та добробуту всіх працівників;

  • забезпечення можливостей для зростання професійної майстерності. реалізації здібностей працівників, тобто створення програм навчання, підвищення кваліфікації та перекваліфікації;

  • підтримування в колективі атмосфери довіри, заінтересованості в реалізації загальної мети, можливості двосторонньої комунікації між керівниками та робітниками.

. Класифікація методів мотивації .

Заробітна платаце винагорода, обчислення, як правило , у грошовому вираженні, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір з/п залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно – ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Оплата праці складається з основної з/п і додаткової , що перебувають у співвідношенні приблизно 70:30.

Основна з/п – це винагорода за виконану роботу згідно із встановленими нормами праці( часу, виробітку, обслуговування ) у вигляді тарифних ставок(окладів) та відрядних розцінок для працівників і посадових окладів для службовців у розмірах , що не перевищують встановлені чинним законодавством.

Додаткова з/п – це винагорода за роботу понад встановлені норми , за трудові успіхи, винахідливість , особливі умови праці. До них входять передбачені чинним законодавством доплати, надбавки, гарантійні та комплексні виплати, премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

До основних функцій з/п належать такі:

  • Відтворювальна – встановлює норми оплати праці на такому рівні, який забезпечує нормальне відтворення робочої сили відповідної кваліфікації;

  • Стимулююча – спонукає працівників до ефективної роботи на робочих місцях;

  • Регулююча – реалізує принципи диференціації рівня заробітку за фахом і відповідною кваліфікацією, важливістю та складністю трудових завдань;

  • Соціальна – забезпечує реалізацію принципу соціальної справедливості щодо одержання власного доходу.

Лекція №3 Тема .Загальна характеристика капіталу і виробничих фондів. Оцінка, класифікація і структура основних фондів підприємства. План

1.Загальна характеристика капіталу і виробничих фондів підприємства.

2.Класифікація і структура основних фондів підприємства.

3.Вартісна оцінка фондів підприємства.

1. Загальна характеристика капіталу і виробничих фондів підприємства

Виготовлення продукції (виконання роботи, надання послуг) здійснюється в процесі взаємодії праці людини та певних засобів виробництва. Останні за своїм матеріально-речовим складом становлять виробничі фонди підприємства, усю сукупність яких поділяють на основні та оборотні (рис. 1).

Рис. 1. Склад і взаємозв’язок засобів виробництва та виробничих фондів.

Основні фондице засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживній формі, а їх вартість переноситься конкретною працею на вартість продукції, що виробляється, (на платні послуги) частинами в міру спрацювання.

Оборотні фондичастина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються в кожному виробничому циклі, змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять всю свою вартість на вартість продукції, що виробляється (на вартість платних послуг).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]