Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК КЗК бакалавр 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

Вища геодезія

Системи координат. Координатна поверхня для відлічування геодезичних координат, астрономічні координати.

Геометрія земного еліпсоїда. Полярне стиснення еліпсоїда. Ексцентриситет еліпсоїда.

Криві на поверхні еліпсоїда. Геодезична точка; геодезична лінія; довжина дуги меридіана; елемент дуги паралелі та меридіана; радіус кривини паралелі.

Розв’язування головних геодезичних задач на поверхні еліпсоїда. Способи розв’язування сферичних трикутників.

Редукування результатів кутових вимірів. Точність вихідних даних для редукування

Фотограмметрія та дистанційне зондування

Аерофотознімання і його властивості. Поняття про аерофотознімання. Аерофотокамери. Фізичні характеристики аерофотознімків. Масштаб аерофотознімка. Стереоефект і стереомодель.

Теоретичні основи фотограмметрії. Знімок як центральна проекція. Просторові фотограмметричні системи координат, кути Ейлера та напрямні косинуси. Елементи внутрішнього та зовнішнього орієнтування знімка. Математичні залежності між координатами точок знімка та місцевості. Залежність між координатами точок горизонтального і нахиленого знімків. Елементи орієнтування пари знімків. Елементи взаємного орієнтування (ЕВО). Поздовжній та поперечний паралакси.

Гіс і бази даних

Геоінформаційні технології в сучасному світі. Інформатика і геоінформатика. Визначення ГІС. Відмінність ГІС віл інших інформаційних систем. Функції й галузі застосування ГІС і геоінформаційних технологій.

Основні компоненти ГІС.

Структури і моделі даних. Структури даних. Моделі даних. Формати даних. Бази даних і управління ними.

Технології введення даних. Способи введення даних.

Аналіз просторових даних. Основні функції просторового аналізу даних.

Моделювання поверхонь. Джерела даних для формування ЦМР.

Технологія побудови цифрових моделей рельєфу. Основні процеси. Вимоги до точності виконання процесів. Використання ЦМР.

Методи і засоби візуалізації. Електронні карти і атласи. Картографічні способи відображення результатів аналізу даних. Тривимірна візуалізація.

Концепція ГІС і вимоги. Вид геовізуалізації.

Управління інформацією в гіс. ГІС – транзакційна система.

ГІС – розподілена інформаційна система. ГІС – мережі.

Картографія

Розділи картографії. Картометрія, математична картографія, топографія.

Теорія картографічних проекцій. Картографічна проекція. Загальні рівняння картографічних проекцій. Умова ортогональності картографічної сітки. Еліпс викривлень. Рівнокутне і рівновелике відображення поверхні еліпсоїда на площині.

Класифікація картографічних проекцій. Класифікація картографічних проекцій за характером викривлення. Класифікація картографічних проекцій за виглядом нормальної сітки меридіанів і паралелей.

Види картографічних проекцій. Циліндрічні проекції. Конічні проекції.

Класифікація карт. Класифікація карт за предметом зображення, змістом, призначенням, масштабом і територіальним охопленням.

Географічні карти. Складання, оформлення, видання і використання географічних карт.

Земельне право

Земельні правовідносини. Особливості та види земельно-правових норм. Поняття, види і структура земельно-правових відносин. Суб'єкти і об'єкти земельних правовідносин. Підстави виникнення, зміни та припинення земельних правовідносин.

Право власності на землю в Україні. Поняття, види та основні ознаки права власності на землю. Землі як об'єкт права власності. Форми права власності на землю. Виникнення і припинення права власності на землю. Права та обов'язки власників земельних ділянок.

Правове регулювання приватизації земель та інших правових форм набуття права власності. Поняття та юридичні підстави приватизації земель за діючим законодавством. Суб'єкти, об’єкти та форми приватизації земель. Порядок передачі земельних ділянок у власність.

Право землекористування. Поняття та особливості права користування землями. Види права користування землями. Підстави виникнення права користування землями. Суб'єкти, об'єкти та зміст права землекористування. Підстави зміни та припинення права землекористування.

Земельні сервітути, правила добросусідства та обмеження прав на землю. Земельні сервітути, їх юридична природа та засади правового регулювання. Поняття і зміст добросусідства в земельному праві. Поняття і види обмежень прав на землю. Правовий режим зон, що підлягають спеціальній охороні.

Державне управління земельним фондом України. Земельний фонд України як об’єкт правового регулювання. Поняття, зміст та функції державного управління земельним фондом. Поділ земельного фонду на категорії земель. Державний земельний кадастр та моніторинг земель. Землеустрій. Надання земель у користування та вилучення земель для державних та громадських потреб. Контроль за використанням та охороною земель. Вирішення земельних спорів.

Правовий режим земель сільськогосподарського призначення. Поняття, цільове призначення та склад земель сільськогосподарського призначення.

Суб'єкти та форми права на землі сільськогосподарського призначення.

Право та види сільськогосподарського землекористування.

Суб'єкти та об'єкти права власності та права користування землями сільськогосподарського призначення.

Правовий режим земель населених пунктів. Поняття, цільове призначення та склад земель населених пунктів. Загальна характеристика законодавства, що визначає правовий режим земель населених пунктів Склад земель населених пунктів, їх межі. Землі сільських населених пунктів.

Правовий режим земель промисловості, транспорту, зв'язку, оборони та іншого призначення

Правовий режим земель природоохоронного, лікувально-оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.

Правовий режим земель лісового фонду, водного фонду, земель, наданих для використання надр.